9 Aug 2017 - 19:00

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în edițiile emisiunilor de știri din această seară: 

Plângere penală la DNA împotriva lui Liviu Dragnea
  Uniunea Salvaţi România (USR) va depune, în decursul acestei săptămâni, o plângere penală la DNA împotriva preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals, a anunţat, miercuri, purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna. 
"Ceea ce s-a întâmplat marți şi în ziua anterioară prin neconvocarea Biroului permanent este un caz clasic de abuz în serviciu. Practic, plenul s-a întâmplat fără să existe îndeplinirea condiţiilor legale. Domnul Liviu Dragnea a publicat în Monitorul Oficial o convocare care nu îndeplinea condiţiile prevăzute de Constituţie şi de Regulament, care spun foarte clar că această iniţiativă de convocare a unei sesiuni extraordinare poate să aparţină preşedintelui României, Biroului permanent sau unei treimi din deputaţi. Niciuna dintre condiţii nu a fost îndeplinită iar domnul Liviu Dragnea a pretins că aceste condiţii s-ar fi îndeplinit", a afirmat Barna într-o conferinţă de presă la Parlament. 
Potrivit acestuia, explicaţia că ar fi avut loc o şedinţă telefonică în care s-a discutat cu membrii Biroului permanent "nu are nicio acoperire regulamentară".(Antena 3)

Rectorul Academiei de Poliţie dă vina pe Ministerul Educației pentru greșeala din barem / Liviu Pop: Eu cred că e o glumă
Daniel Costel Torje, rectorul Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”, a declarat că subiectele pentru examenul de admitere și baremul au fost elaborate de profesori din rețeaua națională de învățământ, membrii comisiei fiind nominalizați de Ministerul Educației. Acesta a mai precizat că toți candidații care au răspuns corect la cerința la care baremul a fost greșit vor primi punctul fără să mai depună contestație.
"Membrii comisiei de elaborare a subiectelor nu sunt cadre didactice în Academia de Poliţie şi nici angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne. Ei nu fac parte din sistemul de ordine şi siguranţă publică. Sunt cadre didactice din reţeaua naţională de învăţământ. Această comisie de elaborare a subiectelor este formată din profesori de specialitate din reţeaua naţională a instituţiilor de învăţământ preuniversitar, nominalizaţi de Ministerul Educaţiei.(b1 tv)

Economistul șef al BNR sugerează stoparea programului ”Prima casă”
Programul "Prima casă" a avut un rol modest din punct de vedere social, analiza caracteristicilor debitorilor după venit arătând o utilizare limitată a programului de către debitorii cu venituri reduse, similară situației existente în cazul creditelor ipotecare standard, se spune într-un caiet de studii realizat de Valentin Lazea, economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR)."Din punct de vedere social, programul "Prima casă" a avut un rol modest. Astfel, analiza caracteristicilor debitorilor după venit arată însă o utilizare limitată a programului de către debitorii cu venituri reduse, similară situației existente în cazul creditelor ipotecare standard. Singurul aspect social pe care acest program îl asigură este un acces mai mare al persoanelor tinere la achiziționarea unei locuințe, ponderea debitorilor cu vârste de până în 35 de ani fiind mai mare în acest caz", se arată în studiu.(digi 24)

Ministrul Petrea: România nu este încă pregătită pentru reducerea programului de lucru de la opt la şase ore
România nu este încă pregătită să reducă programul de lucru al angajaților de la opt la șase ore, a declarat miercuri, la Sibiu, ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea.Potrivit acestuia, în prezent, statele nordice analizează posibilitatea scurtării programului de lucru cu două ore, pentru eficientizarea muncii.
Întrebat dacă este posibil ca în România programul de lucru să fie redus la șase ore, ministrul Petrea a răspuns: "Este o discuție în statele nordice. Stați să vedem dacă ei ajung să le implementeze, stați să vedem ei ce rezultate au și după aceea putem avea o discuție și în România. Nu suntem încă pregătiți pentru așa ceva, pentru că nu avem rezultatele de acolo."
Dacă se va dovedi că salariații vor fi mai eficienți lucrând mai puține ore zilnic, atunci reducerea timpului de lucru s-ar putea face printr-o înțelegere a patronatelor cu sindicatele, crede ministrul Petrea.(RTV)

Liviu Pop schimbă tot: Niciun manual auxiliar sau alternativ nu mai este valabil

Niciun material auxiliar nu mai este valabil începând de astăzi, a afirmat ministrul Educaţiei, Liviu Pop, într-o conferinţă de presă. Acesta a mai spus că în cel mult 30 de zile o comisie va elabora normele metodologice care vor sta la baza avizării materialelor auxiliare care vor putea fi folosite de către elevi şi profesori.
Ministrul Educației, Liviu Pop, a anunţat cu puţin timp în urmă că face revoluţie în Educaţie chiar înainte să înceapă şcoala. Niciun manual auxiliar sau alternativ NU mai este valabil din acest moment. Până acum, existau câteva sute de astfel de materiale didactice. Asta înseamnă că peste o lună, când reîncepe anul şcolar, elevii NU vor mai fi obligaţi să aibă în ghiozdan astfel de manuale. Deci, părinţii au scăpat de o cheltuială. Totul e însă teoretic. Pentru că, o spune tot ministrul, în practică profesorii vor decide cu ce vin şcolarii la ore.
Ministrul Educaţiei a mai spus că a constatat că ordinul de ministru emis în 2002 şi care stătea la baza materialelor auxiliare nu a mai fost actualizat, el anunţând că de astăzi nu mai este valabil niciun auxiliar.
"Începând de astăzi, auxiliarele nu mai sunt valabile. Niciun material auxiliar nu este omologat, iar în maximul 30 de zile, o comisie va elabora normale metodologice care vor sta la baza avizării şi acreditării acestor auxiliare, astfel încât să avem o zonă clară a acestora", a declarat Liviu Pop.
Acesta a afirmat că de evaluarea acestor materiale auxiliare se va ocupa Ministerul Educaţiei, doar dacă va avea avizul conform al inspectoratului şcolar şi al asociaţiei de părinţi din unitatea de învăţământ.(Realitatea TV)

Format: 

Rubrici: