9 Noi 2016 - 18:46

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în edițiile emisiunilor de știri din această seară: 

Primul efect al administraţiei Trump pentru România: Bugetul apărării ar putea creşte cu un miliard de dolari
Donald Trump a spus, în campania electorală, că statele care nu asigură cel puţin 2% din PIB pentru Apărare, conform solicitării conducerii NATO, nu vor mai fi apărate de armata americană. Ca să ajungă la acest procent, România trebuie să aloce, suplimentar, anul viitor, 4,9 miliarde de lei pentru Apărare, adică mai mult de un miliard de euro.
România ar putea fi obligată să crească cheltuielile destinate apărării cu circa 0,5% din PIB, pentru a ajunge la nivelul de 2%, solicitat de NATO şi considerat obligatoriu în campania electorală de noul preşedinte al SUA, Donald Trump, pentru ca armata americană să protejeze celelalte state membre ale alianţei.
Solicitarea a fost făcută de oficialii NATO, în vara acestui an, şi a fost folosită chiar de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, în campania electorală.
"Dacă nu putem fi remuneraţi cum se cuvine pentru costul uriaş al armatei noastre care protejează alte ţări, atunci da, aş fi pregătit să le spun acelor ţări «Felicitări, de acum vă veţi apăra singuri»", a spus Trump.
Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, a condiționat angajamentul SUA față de apărarea aliaților din NATO de sporirea cheltuielilor militare ale acestora, având în vedere că în prezent, în afară de SUA, numai câteva state membre ale Alianței alocă apărării cel puțin 2% din PIB, scrie Economica.net.
Într-un interviu acordat în luna iulie publicației The New York Times, la o întrebare legată de acțiunile amenințătoare ale Rusiei la adresa țărilor baltice, Trump a spus că, dacă Rusia le va ataca, atunci el va decide să le vină în ajutor numai după ce va analiza dacă aceste națiuni "și-au îndeplinit obligațiile față de noi".(RTV)

S-a declanșat TRUMPOCALIPSA. Ce înseamnă victoria lui Trump? 
După 18 luni de război mediatic dezlănțuit, SUA și-au ales președintele: Donald Trump. Enormă surpriză, în condițiile în care toată presa, mai toți analiștii îl vedeau ca victimă sigură a propriilor declarații care au înfiorat America. America n-a fost așa înfiorată, se pare, a fost furioasă și a votat anti-sistem. Dar ce înseamnă asta mai exact? Această victorie a lui Trump vine și din felul în care Clinton a câștigat în fața lui Bernie Sanders. Establishmentul democrat a făcut tot posibilul să înăbușe o încercare de politică reală. Înăbușirea fenomenului Sanders, cu multe mijloace neconvenționale, cu atacuri în presa mainstream care au făcut ideea de presă râs, a adus în final un candidat pe care nu-l credea nimeni în fața unui clown pe care multă lume l-a perceput ca pe o ultimă șansă de a striga schimbarea.
E și o răzbunare dintr-o serie în întreg Vestul a unor mase care nu sunt ascultate atunci când strigă că se sufocă în neoliberalism, că nu văd redistribuire, că nu mai pot cu atâtea reveniri din criză și capitalism globalizat fără îmbunătățire a vieților lor. Toate sunt percepute de pături întregi de specialiști drept strigăte necivilizate ale loserilor noii ordini.
Trump a fost și este văzut ca un pericol major. A activat toate motoarele periculoase, rasiste, sexiste etc. Întrebarea este dacă acum se va apucă să-și ducă la capăt halucinațiile cu ziduri și celelalte. În discursul de după victorie a evitat orice subiect sensibil. Ceva însă se întâmpla deja: multe categorii atacate devin mai vulnerabile în fața unor grupuri care se manifestau agresiv încă din timpul alegerilor, iar Trump nu e genul să-și bată capul să refacă armonia. (Ne-au rămas în cap scandalurile generate de violența poliției; mi-a rămas în cap și mărturia unui insider din FBI, care după ce șeful său ieșea cu scandalul emailurilor, povestea câtă iubire pentru Trump e în rândul colegilor.).
Au votat pentru Trump multe femei, mult mai multe decât s-ar fi așteptat ”calculatorii” politici. Clinton nu putea fi crezută cu al său feminism corporatist, iar efectul a fost teribil. De altfel, multe feministe serioase au arătat de ceva timp cât de ipocrit era jocul lui Clinton (folosit chiar împotriva lui Sanders de câteva ori). Sexismul evident al lui Trump s-a dovedit mai puțin dureros, se pare, decât presiunea economică ce apasă asupra unei mulțimi serioase de americance.
Apoi, sunt de acord cu aceia care văd că primii dezamăgiți vor fi cei mai îndârjiți ”antisistemici”. Pentru că Trump e o clasică țeapă tip tea party. Pentru că e mai ușor să le tai taxele bogaților imediat și mult mai greu să le dai joburi celor mulți. Wall Streetul părea că are un candidat comod precum HC și s-a trezit cu un miliardar ostil care va încetini cavalcada de tratate de comerț liber, așa spune el. Dar asta va fi mai greu. În general, Trump a tot vorbit despre protecționism, dar cum arată protecționismul într-o lume ca a noastră azi?, ăsta da secret. Și, până va găsi secretul, va face lucruri deja știute: va tăia și mai mult din plasa socială și va lăsa și mai mulți de la baza piramidei (și dintre cei care l-au votat și mână de lucru ieftină în general) fără proptele.(Realitatea TV)

Nicolăescu: Liberalii fac plângere în justiție
Grupul parlamentar al deputaților liberali va face plângere în Justiție împotriva celor care au condus ședința de plen a Camerei Deputaților în care a fost aprobat proiectul de lege privind adoptarea OUG 20/2016 cu amendamente, a anunțat miercuri liderul deputaților PNL Eugen Nicolăescu.„În ciuda probelor zdrobitoare pe care le-am pus la dispoziție, majoritatea din Biroul permanent, PSD — ALDE, a refuzat măcar să se uite pe ele, nici nu a vrut să ia în considerație faptul că sunt puși în fața unor documente pe care să le analizeze și să ia o decizie în cunoștință de cauză. Această atitudine arogantă trebuie dezavuată de toată lumea. Le-am atras atenția în cadrul ședinței Biroului permanent că în Regulament nu se specifică faptul că se supune la vot solicitarea unui lider de grup de a se verifica cvorumul prin apel nominal și cu toate astea s-a încălcat Regulamentul și s-a supus la vot. În consecință, cred că este un abuz îngrozitor de grav pe care l-au făcut PSD și ALDE în această ședință. Le-am comunicat oficial de la microfonul Bp că noi, grupul parlamentar PNL, ne vom adresa justiției pentru a se verifica dacă a fost sau nu a fost cvorum la această ședință la care ne referim și faptul că s-au adoptat acte normative prin fraudarea votului”, a precizat Nicolăescu la finalul ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților.
Liderul liberal a menționat că a solicitat Biroului permanent să pună la dispoziția grupului PNL înregistrările audio și video de la ședința de plen de luni, iar aceste documente vor fi atașate, alături de cele pe care le dețin liberalii, la dosarul cu care vor merge în instanță.
Eugen Nicolăescu a arătat că plângerea penală pe care o vor face liberalii va viza trei persoane: președintele de ședință și cei doi secretari, „pentru că ei sunt cei care și-au asumat public și legal această situație”. Cei trei sunt președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, și secretarii Marcel Ciolacu și Dragoș Zisopol.(DIGI 24)

Casele de pariuri s-au înșelat! Câți bani se puteau câștiga pe victoria lui Donald Trump
Ceea ce în urmă cu un an părea imposibil, acum a devenit realitate. Donald Trump este noul preşedinte al Statelor Unite, iar amatorii de pariuri care au intuit acest rezultat au devenit putred de bogați.
Presa britanică scrie, miercuri, că un pariu de cinci lire pe Donald Trump ar putea băga în buzunarul norocoșilor până la 12 milioane! Asta doar pentru că Donald Trump nu era favoritul acestei curse electorale.
Alții speculează că profitul este și mai mare.
Un reprezentat al unei case de pariuri a declarat pentru Mirror că, la un pariu de o liră, norocoșii ar fi avut un câștig de 3.000.000.(Antena 3)

Vicecancelarul german: Trump e un avertisment pentru politicienii din Europa. Trebuie să fim mai atenți la preocupările și problemele oamenilor
Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a declarat că alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite este un semnal pentru politicienii din
Germania, dar și pentru cei din întreaga Europă că trebuie să fie mai atenți la preocupările și problemele oamenilor.
”Trump este pionierul unei noi mișcări internaționale autoritariste și șovine. El este și un avertisment pentru noi.
Țara noastră și Europa trebuie să se schimbe dacă vrem să contracarăm această mișcare internațională autoritaristă”, a spus vicecancelarul, într-un interviu pentru Funke Mediengruppe, citat de Reuters.(b1 tv)

Format: 

Rubrici: