14 Feb 2018 - 19:25

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în edițiile emisiunilor de știri din această seară:

Surpriză la alegerile prezidențiale din 2019
USR anunță că formațiunea va avea propriul candidat la alegerile prezidențiale din 2019.Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna, a declarat într-un interviu că USR va avea candidat propriu la alegerile prezidențiale.
Acesta va fi stabilit în urma unui referendum intern.PNL le transmite celor de la USR că prin această mișcare nu ajută tabăra dreptei și șansele câștigării Președinției, în actualul context politic.
„Văd că USR reia tema privind candidatul propriu la alegerile prezidenţiale. Şi nu pot să nu mă întreb dacă asta chiar ajută tabăra dreptei în contextul politic actual. La acest moment situaţia este cam aşa: PSD a început să slăbească. Ăsta e un câştig.
Pe când PSD slăbeşte, ce trebuie să facă opoziţia? Să se întărească! Cum? Păi suntem mulţi cei care avem experienţă în Parlament şi care ştim că trebuie să existe o tendinţă de unificare a opoziţiei parlamentare", scris Alina Gorghiu, miercuri, pe Facebook.(Antena 3)

Condamnări în dosarul ANRP: Horia Georgescu și Ingrid Mocanu, câte 4 ani ani de închisoare. Fostul șef ANI, REACȚIE FURIBUNDĂ
Curtea de Apel București a dat miercuri primele sentințe în dosarul retrocedarilor de la ANRP. Fostul șef ANI, Horia Georgescu, şi avocata Ingrid Mocanu au fost condamnaţi la câte 4 ani de închisoare.Pe lângă cei doi, în acest dosar mai sunt inculpate 5 persoane.-Ingrid Zaarour, fost președinte ANRP: 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de 5 ani;
-Mihnea-Remus Iuoras, fost vicepreședinte ANRP: 4 ani și 6 luni de închisoare;
-Fostul deputat Theodor-Cătălin Nicolescu, fost vicepreședinte ANRP: 9 ani și 4 luni;
-Remus-Virgil Baciu, fost vicepreșdinte ANRP: 6 ani și 4 luni închisoare;
-Fostul deputat Attila-Gabor Marko: 5 ani de închisoare;(b1 tv)

RISE Project: În Costa Rica, Alina Bica face afaceri cu români controversaţi şi stă într-o vilă de lux
"În urmă cu trei săptămâni, patru români au înregistrat în Costa Rica firma ASP Centroamerica Sociedad Anonima. Scopul declarat al societății comerciale: prestări servicii, import-export, agricultură și creșterea animalelor. Toți patru sunt sau au fost implicați în scandaluri de corupție în România. Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, este trezorierul companiei în timp ce soțul ei, Mircea Octavian Bica, și el trimis în judecată în România într-un dosar de fraudă instrumentat chiar de către DIICOT, este unul dintre acționari", dezvăluie RISE Project.(digi24)

Senatul a adoptat Legea care oferă IMUNITATE sporită judecătorilor CCR: pot fi reţinuţi sau arestaţi doar cu încuviinţarea plenului
Plenul Senatului a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, două propuneri legislative de modificare a Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, acte normative care fac referire la modul de alegere a judecătorilor CCR şi la faptul că aceştia pot fi reţinuţi, arestaţi sau percheziţionaţi doar cu încuviinţarea plenului Curţii.Propunerea legislativă a deputatului Adnagi Slavoliub (minorităţi), adoptată de Camera Deputaţilor în 11 aprilie 2017, care modifică mai multe prevederi ale legii, inclusiv cele referitoare la arestarea unui judecător CCR, a primit din partea Senatului 81 de voturi ''pentru'', 19 ''împotrivă'' şi 4 abţineri.(RTV)

CexN PSD a decis: Congres Extraordinar în luna martie
PSD va organiza un Congres Extraordinar în luna martie. Decizia a fost luată, cu unanimitate de voturi, în cadrul şedinţei CexN PSD. Înainte de începerea întâlnirii, Liviu Dragnea făcuse un anunț care a luat prin surprindere tot partidul. El declarase că va cere convocarea unui Congres extraordinar PSD, în luna martie.
Şedinţa PSD s-a terminat în jurul orei 18.30. Conform primelor informaţii, un Congres Extraordinar PSD ar urma să aibă loc pe 10 sau 17 martie.
”Azi voi propune CExN convovarea unui Congres extraordinar. Asistăm de o perioadă bună de timp la dezbateri aprinse în societatea românească, care este plină de turbulenţe, dezbateri în mai multe domenii, în economie, fiscalitate, sănătate, educaţie, justiţie, salarii, pensii, şi PSD trebuie să aibă o poziţie foarte bine definită, foarte clar definită în cadrul acestor dezbateri, societatea românească în ansamblu trebuie să aibă nişte clarificări şi bineinţeles şi PSD. De asemenea, vreau să redefinim şi să relansăm programul de guvernare. Vreau să eliberăm societatea românească de presiunile pe care le pun frupuri nedemocratice şi ilegitime asupra instituţiilor democratice. Vreau, de asemenea, să ne implicăm serios în democratizarea societăţii româneşti şi în a pune instituţiile de forţă în matca lor constituţională. Vreau să angajăm PSD în cel mai ambiţios program de deavoltare pe termen lung din istoria României. Astea sunt principalele motive pe care le voi prezenta colegilor mei astăzi pentru a convoca în martie un Congres extraordinar al PSD”.(Realitatea tv) 

Rubrici: