30 Mar 2016 - 18:17

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în edițiile emisiunilor de știri din această seară: 

Pasagerii avionului deturnat de la EgyptAir, cei mai ciudați ostatici. Unii se îngrijorau de găini congelate, alții vorbeau la telefon despre bani ascunși în bănci 
Analiza cursei deturnate a avionului EgyptAir de zilele trecute scoate în evidență detalii ciudate despre pasagerii aeronavei.
Se pare că aceștia au avut un comportament ciudat, chiar dacă erau ostaticii unei persoane care amenința că se aruncă în aer. Unele persoane se îngrijorau că au găini congelate în bagaje și se pot strica, iar alții vorbeau cu concubinele și le ziceau despre conturi secrete de bani, din bănci.
Un caz care a ridicat semne de întrebare a fost cel cu britanicul care și-a făcut o poză cu "teroristul", în timp ce se afla la bordul avionului.Aşa-zisa bombă a bărbatului care a ţinut în tensiune zeci de oameni era de fapt construită din câteva carcase de telefon total inofensive. Chiar şi aşa, dispozitivul a părut atât de real încât l-a forţat pe unul dintre piloţi să fugă pe geamul avionului într-o evadare dramatică ce a făcut înconjurul lumii.
Criza ostaticilor s-a încheiat după multe ore de tensiune pe aeroportul din Larnaca. Bărbatul care îi ţinea pe oameni ostatici a fost arestat, la scurt timp după ce unul dintre membrii echipajului a reuşit să fugă dramatic, pe geam.
Totuşi, în urma anchetei s-a descoperit că pilotul nu a avut niciun motiv de îngrijorare. Aşa zisa bombă era de fapt construită din câteva carcase de smartphone pe care bărbatul le-a legat de haine. De fapt, "centura cu explozibil" pe care o purta nu conţinea nicio substanţă care ar fi putut exploda.(B1 TV)

Incredibil! Cum își bat joc autoritățile de tragedia de la Colectiv
În greu încercatul parc Lumea Copiilor din Bucureşti, muncitorii au reluat în forţă lucrările la un obiectiv despre care autorităţile au susţinut că se rezumă la o simplă (re)amenjare peisagistică pentru ca apoi să admită că, de fapt, este vorba de un "Memorial Colectiv", conform epochtimes-romania.com.
În parcul Lumea Copiiilor s-au reluat în dimineaţa zilei de vineri o serie de lucrări contestate de cetăţenii din zonă. Practic, la ora actuală în parc se lucrează la ceva intitulat Memorial Colectiv. Cetăţenii acuză însă că nu s-au organizat dezbateri publice pe acest subiect. Mai mult, nu se ştie dacă lucrarea are toate avizele necesare, de ce a fost amplasată în parc şi nu, de exemplu, în faţa Clubului Colectiv, loc unde a avut loc tragedia. Valoarea lucrării se ridică la 321.405 RON.(Antena 3)

Proiectul centralei hidro de la Răstolița stă blocat la 92%. Utilaje de sute de milioane de euro ruginesc
Investiția nu poate fi pusă în funcțiune căci în doi ani Guvernul nu a găsit un sfert de oră ca să semneze o hotărâre, acuză administratorul Hidroelectrica, Remus Borza.Centrala hidroelectrică Răstolița este un proiect început în 1989, dar blocat la un stadiu de 92%. Şefii de la Hidroelectrica speră că în acest an va fi inaugurată şi această centrală. Este însă nevoiede o Hotărâre de Guvern privind coridorul de expropriere. ”Noi am băgat deja 948 milioane lei în Răstoliţa, adică peste 200 milioane euro. În plus, avem toate echipamentele montate încă din octombrie 2013. Şi de doi ani aceste echipamente stau şi ruginesc şi nu pot fi puse în funcţiune din cauză că Guvernul nu s-a aplecat timp de un sfert de oră în cele câteva sute de şedinţe ale Executivului să aprobe şi acea HG”, a declarat miercuri pentru News.ro, Remus Borza, administrator judiciar al companiei responsabile de proiect, Hidroelectrica.
Problema inacțiunii Guvernului nu este însă nouă. „În trimestrul IV din 2013 vom pune în funcţiune Centrala Racoviţă din Sibiu, în 2014 Centrala Răstoliţa din Mureş şi Dumitra din Gorj. Puţine societăţi din România au bugete de investitii pe 2013 de peste 100 milioane euro”, spunea inclusiv în august 2013 Remus Borza.
Proiectul ”Amenajarea Hidroenergetică Răstoliţa” a fost demarat în 1989. Proiectul hidrocentralei face parte din categoria lucrărilor de interes naţional pentru realizarea, dezvoltarea şi producerea de energie electrică şi este situat în nord-estul judeţului Mureş, asigurând folosinţa complexă a debitelor afluenţilor de dreapta ai râului Mureş, pe sectorul Ilva-Răstoliţa-Bistra, pe teritoriul administrativ al comunelor Răstoliţa, Lunca Bradului şi Vătava, potrivit unor documente oficiale.(digi 24)

 Zeci de copii din Bacău, la Urgenţe după ce au înotat într-un bazin al Primăriei. Cauza, incredibilă
Zeci de persoane, printre care mulți copii, au ajuns de la piscină direct la medic. S-a întâmplat la Bacău deoarece apa din bazinul care aparţine primăriei ar fi fost tratată cu clor de proastă calitate. Părinţii vor să dea în judecată municipalitatea după ce copiii lor au suferit iritaţii pe căile respiratorii.
Copiii care înoată în piscina Primăriei au ajuns să regrete că fac sport. Cei care au frecventat bazinul în ultimele săptămâni au ajuns la spital din cauza clorului din apă, relatează Realitatea TV."Mai mulţi copii au ajuns la Urgenţe din cauza clorului inhalat din apă şi bazin cu arsuri pe căile respiratorii, arsuri la ochi, stări de vomă, ameţeli. Eu personal am avut aceste simptome, dureri de cap", a explicat antrenorul Adrian Gavriliu.
Problemele au început să apară acum trei săptămâni, după ce municipalitatea a decis să trateze apa cu o substanţă mai ieftină: "Ultima tranşă pe care am achiziţionat-o a diferit ca şi compoziţie faţă de ceea ce luam până acum", a explicat Gabriel Lupu, directorul Direcţiei Sport Primăria Bacău.
"Luni l-am adus pe cel mic la antrenament, la o jumate de oră am fost sunat de un mama unui coleg că i s-a făcut rău. Tuşea, era într-o stare, aproape leşinat", a povestit părintele unui copil.Deşi părinţii şi antrenorii au sesizat autorităţile de acum trei săptămâni, nu s-a luat nicio măsură. Iar Primarul se bâlbâie.  De altfel, cei de la DSP spun că abia mâine vor lua probe.(Realitatea TV)

Steag secuiesc arborat în CJ Covasna. Prefect: Nu există temei legal pentru aşa ceva
Steagul secuiesc oferit Consiliului Judeţean Covasna de către liderul Partidului Civic Maghiar Covasna, Kulcsár-Terza József, şi arborat în sala Consiliului, a fost acceptat, miercuri, ca donaţie. Prefectul judeţului a declarat că nu există temei legal pentru asta.Consilierul judeţean şi liderul Partidului Civic Maghiar, Kulcsár-Terza József, a declarat că s-a temut că steagul va dispărea din sala Consiliului Judeţean Covasna, potrivit Mediafax.
”M-am temut că o să dispară acest steag, fiindcă în ultima vreme, ceea ce se întâmplă în judeţul nostru şi în secuime şi în Ardeal, se poate spune, nu este ceva normal. Eu mă bucur că şi consilierii judeţeni au înţeles rostul acestei hotărâri şi mă bucur că au acceptat. De acum încolo va fi mai greu să dispară fiindcă este în gestiunea Consiliului Judeţean Covasna. Eu consider că este ceva firesc, logic, pentru că şi eu ca maghiar, ca secui, am exact aceleaşi drepturi ca oricare etnie, deci dacă alţii pot să arboreze steagul lor, şi noi, secuii, putem folosi simbolurile naţionale (...).”, a declarat Kulcsár-Terza József.El a precizat că a donat steagul deoarece acesta ”lipsea din sala Consiliului Judeţean”.Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a declarat că ”nu există un temei legal care să permită arborarea unui astfel de drapel”. ”Steagul secuiesc nu poate fi arborat, pentru că legea nu permite, indiferent cum a fost acesta primit - dacă a fost primit, cumpărat, moştenit, este irelevant. Nu există un temei legal care să permită arborarea unui astfel de drapel, şi în acest sens, s-au pronunţat şi instanţele de judecată în numeroase rânduri. Chiar în cazul Consiliului Judeţean Covasna. Aici nu mai e vorba de interpretarea legii, ci, efectiv, de aplicarea legii, conform hotărârilor instanţelor şi aplicarea, respectarea hotărârilor judecătoreşti”, a declarat prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu.(RTV)

Format: 

Rubrici: