11 Noi 2016 - 19:14

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în edițiile emisiunilor de știri din această seară:  

Ponta îndeamnă la nerespectarea acordului cu NATO: "O cheltuială suplimentară"
Victor Ponta cere ca România să nu respecte angajamentul luat faţă de NATO, pentru că Rusia nu este duşmanul României, susține fostul premier într-o postare pe contul său de Facebook.
Angajamentul despre care vorbește Ponta privește alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, cu circa 5 miliarde de lei mai mult ca în 2016.
„Klaus Iohannis ( si implicit Dacian Ciolos si PNL) sustin ca trebuie sa crestem cheltuielile militare pana la 2% din PIB ca sa indeplinim cerintele NATO si sa ne aparam de Rusia!
Daca va uitati pe datele oficiale si in 2016 Romania aloca deja mai multi bani decat tarile vecine : Bulgaria 1,3 % , Ungaria , Slovacia si Cehia circa 1% din PIB .
Dar puteti sa si vedeti ca Romania trebuie sa faca un mare efort de peste 1 miliard EURO ca sa reziste Rusiei ( care are un buget militar anual de peste 50 miliarde!!!) / in conditiile in care principalul nostru aliat NATO in Marea Neagra Turcia (care aloca peste 15 miliarde) are deja o relatie privilegiata cu Rusia!
Domnul Iohannis a dat de inteles prin mesajul sau ca alegerea lui Donald Trump implica o decizie a noastra de crestere a alocarilor pentru armata – parerea analistilor internationali este exact inversa in sensul in care tensiunea fara precedent din 2015-16 dintre SUA si Rusia are toate sansele sa fie inversata!”, a scris Ponta pe Facebook.(b1 tv)

Premierul Dacian Cioloș a zburat cu o cursă low-cost spre Timișoara. Motivul pentru care s-a enervat
Biroul de presă al Guvernului a confirmat „incidentul” din aeronava cu care primul ministru Dacian Cioloș s-a deplasat joi la Timișoara. ”Premierul s-a confruntat cu această situație la bordul avionului - nu a reușit să achite în moneda națională produse aflate spre vânzare pe o cursă internă - și a cerut ministerelor responsabile să analizeze legislația în vigoare pentru a vedea în ce măsură operatorul a încălcat legislația sau a respectat-o”, a precizat Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Acesta a menționat că premierul Dacian Cioloș se angajează ca în cazul în care legislația permite companiilor aeriene o asemenea practică să ceară o analiză a acestei legislații și posibilitățile de schimbare în sensul obligării companiilor care efectuează zboruri pe rute interne să accepte plata în lei. „Nu în ultimul rând, prim-ministrul a cerut oficial și Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului să analizeze această practică”, a declarat Liviu Iolu.
Premierul a zburat la Timișoara cu o cursă o companiei Ryanair.(Antena 3)

Meciul România - Polonia | Cod portocaliu de alertă. Primele violențe, în Centrul Vechi
Înainte de confruntarea de pe teren, au început confruntările de stradă cu suporterii polonezi. Peste o mie de fani sunt deja în Bucureşti, cei mai mulţi la terasele din Centrul Vechi. Într-un bar de aici a avut loc prima bătaie generalizată. Aceasta în condițiile în care presa internațională spune despre suporterii polonezi că sunt printre cei mai violenţi. Jandarmeria a mobilizat forţe impresionante pentru a ţine situaţia sub control. La fel şi Poliţia Capitalei, care a declanşat codul portocaliu de alertă.
 În Centrul Vechi au izbucnit violențe și mai mulți suporteri polonezi au fost duși la secție. Din primele informații, într-un bar a avut loc o bătaie generalizată. Cel puțin două persoane aveau capul spart.(digi 24)

Alegeri parlamentare 2016. A început campania electorală. Ce se întâmplă cu panourile politicienilor
Politicienii intră oficial în campania electorală vineri, 11 noiembrie, conform calendarului electoral stabilit de Guvern. Numărul românilor care ar putea vota pe 11 decembrie pentru alegerile parlamentare se apropie de 19 milioane, însă datele Biroului Electoral Central arată că la precedentele alegeri parlamentare, cele din 2012, s-au prezentat la urne aproximativ 7,7 milioane de români.Potrivit calendarului electoral stabilit prin Hotărârea Guvernului nr. 635/2016, campania electorală pentru alegerile parlamentare începe cu 30 de zile înainte de data desfăşurării alegerilor şi se încheie în ziua de sâmbătă care precedă data alegerilor, la ora 7.00. Astfel, campania începe în data de 11 noiembrie şi se finalizează pe 10 decembrie.
Alegerile parlamentare îi vor costa pe români peste 227 de milioane de lei. Suma totală alocată de Guvern este prevăzută, pe categorii de cheltuieli, în bugetele Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Serviciului Român de Telecomunicaţii (STS), Institutului Naţional de Statistică (INS).
Pentru organizarea alegerilor parlamentare s-au constituit circumscripţii electorale în cele 41 de judeţe, o circumscripţie în municipiul Bucureşti şi o circumscripţie pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării. Astfel, numărul total al circumscripţiilor electorale este 43.(RTV)

Maia Sandu: " Nu comentez planurile lui Traian Băsescu în politica din Moldova"
Maia Sandu,candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la funcția de președinte al Republicii, a refuzat să comenteze intenția fostului președinte al României de a se implica în viața politică din Moldova. 
Sandu a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că Băsescu a avut "un rol în promovarea parcursului european al Republicii Moldova" și va fi apreciat dacă va continua "să fie un avocat al Republicii Moldova". 
"Nu pot să comentez despre planurile domnului Băsescu în viața politică din Republica Moldova. Este cetățean și îl felicităm pentru acest lucru. Cred că a meritat (...) Domnul Băsescu a avut un rol în promovarea parcursului european al Republicii Moldova și o să ne bucure, o să apreciem dacă va continua să fie un avocat al Republicii Moldova în procesul de integrare europeană".
Întrebată dacă i-ar plăcea să facă parte dintr-o echipă politică din care face parte și Traian Băsescu, candidata PAS a spus: "Nu m-am gândit la acest lucru. Noi avem echipă aici. Toți cei care vor să contribuie la îmbunătățirea situației în Republica Moldova sunt bineveniți". (Realitatea TV)

Format: 

Rubrici: