Publicat: 12 Aprilie, 2013 - 19:21
Share

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în ediţiile emisiunilor de ştiri din această seară:

Marian Vanghelie: Poate am greşit când nu i-am dat dreptate lui Ion Iliescu. Nu conta dacă avea sau nu
Reevaluare şi la PSD. Înlăturat acum doi ani aproape, Marian Vanghelie îşi recâştigă influenţa si laudele de la şefi. Inclusiv Victor Ponta l-a iertat, deşi pe el îl jignea Vanghelie acum câţiva ani „maimuţoi implementat”. Victor Ponta şi Marian Vanghelie au făcut pace, după ani întregi de atacuri reciproce. „Dacă Marian Vanghelie şi cu mine, câinele şi pisica, pot să trăiască în acelaşi partid înseamnă că suntem un partid puternic”, a spus Victor Ponta.„Vreau să îi mulţumesc domnului preşedinte Victor Ponta pentru faptul că după zece ani este prezent aici în calitate de preşedinte al partidului şi prim ministru”, a replicat Marian Vanghelie.Uns preşedinte executiv al PSD Bucureşti, Marian Vanghelie spune că a trecut de etapa în care se remarca prin expresii precum „almanahe” sau „goagăl”.„Da, eu sunt un om complicat, dar sănătos. Toţi de aici suntem sănătoşi şi suntem şi complicaţi. Aşa sunt bucureştenii. Şi cei de la Londra sunt complicaţi, să ştiţi”, a susţinut Marian Vanghelie.(digi 24)

Primarul general Sorin Oprescu a prezentat starea Capitalei
Sorin Oprescu a făcut, vineri, un apel către către cetăţenii din Bucureşti şi către guvernanţi să se implice mai mult în rezolvarea problemelor Capitalei. Este unanim recunoscut: oraşele sunt cele mai puternice motoare de creştere a unei ţări, a spus edilul-şef, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare, unde a prezentat Starea Bucureştiului în faţa mai multor invitaţi, reprezentanţi ai Guvernului, parlamentari de Bucureşti şi Ilfov, consilieri. Primarul Capitalei a mai spus că o concepţie păguboasă este aceea de a dezvolta tot teritoriul şi mai puţin oraşele, care sunt oricum dezvoltate. Fac un apel ferm să vă alăturaţi nouă şi să acţionăm într-un efort comun şi unit, să vă implicaţi în rezolvarea problemelor oraşului, a spus Sorin Oprescu.(TVR 1)

Șase nave de război vor putea fi vizitate în acest week-end la Constanța
Constanța a primit astăzi oaspeți de seamă. 6 nave militare, care fac parte din Gruparea Navală Blackseafor, fac o escală de 4 zile în port. Echipajele vor vizita Comandamentul Flotei, dar și principalele obiective turistice ale orașului.În apele teritoriale ale României, dragorul maritim ”Locotenent Remus Lepri” va participa, alături de navele Blackseafor, la exerciții de conducere a unui convoi printr-un culoar liber de mine. Cei care vor să viziteze navele militare o pot face mâine și poimâine, între orele 16.00 și 18.00. Blackseafor este o forță alcătuită din fregate, distrugătoare, nave de patrulare, dragoare de mine, ale statelor riverane Mării Negre.  Sub comanda Blackseafor, periodic, sunt organizate acțiuni de căutare și salvare pe mare.(Neptun TV)

Remus Cernea lansează o nouă bombă: Vrea parteneriat civil pentru homosexuali
Deputatul ajuns în parlament pe listele USL vrea să iniţieze un proiect de lege care să instituie parteneriatul civil pentru persoanele heterosexuale şi pentru persoanele de acelaşi sex."Eu susţin şi noi, Verzii, susţinem Drepturile Omului pentru toţi cetăţenii. Noi nu considerăm că anumiţi cetăţeni ar trebui discriminaţi în vreun fel pentru niciun motiv pentru că ar fi femei, pentru că ar aparţine unei minorităţi naţionale sau unei minorităţi sexuale. În Europa foarte multe ţări deja acceptă parteneriatele civile sau căsătoriile între persoanele de acelaşi sex. Eu am anunţat deja că am în vedere un proiect de lege care să reglementeze parteneriatul civil între persoanele heterosexuale sau persoane de acelaşi sex pe model francez. În Franţa, mai întâi acum cinci ani a fost adoptată legea privind parteneriatele civile, iar la începutul acestui an sau la sfârşitul anului trecut a fost adoptată legea privind drepturile persoanelor de acelaşi sex de a se căsători",a declarat Remus Cernea, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la cabinetul său parlamentar din municipiul Constanţa. (Realitatea TV)

Voicu: Băsescu n-a atins niciun obiectiv important. Cei pe care i-a batjocorit decid preşedintele
Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a declarat, vineri, pentru Mediafax, că preşedintele Traian Băsescu nu este în poziţia de a evalua şansele lui Crin Antonescu de a deveni preşedinte, deoarece şeful statului trebuie să-şi evalueze propriile mandate, în care n-a atins niciun obiectiv important.Purtătorul de cuvânt al PNL a fost întrebat cum apreciază declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privind şansele liderului PNL, Crin Antonescu, de a veni preşedinte în 2014 şi eventualul "dezastru" legat de ocuparea poziţiei de şef al statului de către acesta."Înainte de a evalua şansele altora şi de a se pronunţa despre credibilitatea altor lideri politici, Traian Băsescu trebuie să-şi evalueze propriile mandate, care au fost încărcate de acţiuni cu consecinţe grave şi neplăcute atât în plan intern cât şi în plan extern, mandate în care a girat guverne cu rezultate economice dezastruoase, în care nu a reuşit să îndeplinească niciun obiectiv important pentru România pe plan extern. De aceea cred că decizia cu privire la viitorul preşedinte al României trebuie să o încredinţăm cetăţenilor, cei pe care Traian Băsescu i-a neglijat şi batjocorit", a susţinut Mihai Voicu.(RTV)

Klaus Iohannis: Germania nu e un model de regionalizare pentru România
Prim-vicepreședintele PNL Klaus Iohannis a afirmat că România nu trebuie să preia modelul de regionalizare german. "Germania nu poate fi luată ca model de regionalizare, pentru simplul fapt că Germania este o republică federală şi România este un stat naţional. Deja de aici lucrurile se despart. Pe de altă parte, sigur s-a pus problema cât de inde­pendente sau cât de autonome să fie aceste regiuni. Eu cred că este bine să facem diferenţa între o autonomie mare şi o autonomie administrativă realistă. Nu cred că ar fi foarte indicat să avem regiuni care sunt la fel de autonome ca landurile germane, de exemplu, ci cred că este bine să avem regiuni care sunt autonome administrativ pe domeniile de competenţă”, a declarat Iohannis. Liderul PNL adaugă că nu trebuie ca România să se îndrepte spre regiuni care au autonomie de tip land sau canton elvețian.(b1 tv)

China îşi pierde răbdarea. Măsura luată de Beijing împotriva aliatului său nord-coreean
China a închis, miercuri, graniţa cu Coreea de Nord pentru grupurile de turişti care încercau să pătrundă în această ţară, gestul chinezilor fiind interpretat ca un semn de nervozitate şi lipsă de răbdare faţă de situaţia tensionată din Peninsula Coreeană.  Potrivit MSNBC, nu se ştie exact dacă această decizie a venit pe linie politică sau dacă aparţine exclusiv operatorilor chinezi din turism care nu vor să rişte siguranţa clienţilor lor.Coreea de Nord este puternic afectată de orice restricţie din partea Chinei, întrucât depinde în multe privinţe de regimul de la Beijing.(Antena 3)