12 Ian 2018 - 18:05

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în edițiile emisiunilor de știri din această seară: 

Ce pedeapsă a primit chirurgul care și-a gravat inițialele, cu ajutorul laserului, pe ficații pacienților
Un chirurg britanic, care și-a gravat inițialele pe ficații pacienților operați pentru transplant, nu a fost condamnat la închisoare, așa cum se aștepta toată lumea. 
Medicul de 53 de ani, pe nume Simon Bramhall, din Birmingham, și-a recunoscut faptele și a pledat vinovat în cazul ambilor pacienți pe ficații cărora și-a scris inițialele "SB", fără a avea acordul lor, potrivit SkyNews. 
Incidentele au avut loc la spitalul Queen Elizabeth din Birmingham în anul 2013. 
Bărbatul a aflat vineri că nu va face închisoare, dar că va trebui să lucreze timp de un an în folosul comunității. Acesta a primit și o amendă de 10.000 de lire sterline. 
Faptele chirurgului au fost descoperite după ce un pacient a avut nevoie de o nouă intervenție la ficat și un alt medic a descoperit inițialele și a făcut o fotografie. (Antena 3)

Imagini cu un nou atac comis de poliţistul-pedofil: A fost filmat în timp ce agresa o femeie de 43 de ani 
Au apărut noi imagini care îl prezintă pe poliţistul-pedofil în timp ce agresează sexual. De data această nu mai este vorba despre minori, ci de o femeie de 43 de ani. 
De această dată e vorba de o agresiune într-o scară de bloc, din Sectorul 4 al Capitalei, acolo unde polițistul se repede asupra unei femei care intra în lift și îi bagă mâna sub fustă. Conform primelor informaţii, atacul ar fi avut loc în 2016.
Şi acest caz este în vizorul Parchetul General care cercetează dosarul penal în care Eugen Stan este arestat preventiv. Acesta a recunoscut mai multe fapte de pedofilie şi agresiune sexuală şi rămâne suspect în mai multe cazuri care erau până acum trecute cu autor necunoscut.(b1 tv)

În trei luni, rata inflației aproape s-a dublat
De la 1,77% rată a inflației în septembrie, s-a ajuns la o rată de 3,32% la finele anului trecut.Rata anuală a inflaţiei a urcat în decembrie la 3,3%, cel mai mare nivel din august 2013. Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna decembrie la 3,32%, cel mai înalt nivel din august 2013, când a fost 3,67%, în condiţiile în care ouăle s-a scumpit cu 43,2% în ultimul an, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În luna noiembrie, rata anuală a inflaţiei a fost de 3,23%, în creştere faţă de octombrie, când a fost de 2,63%, şi faţă de septembrie, când a fost 1,77%.
Datele INS arată că preţurile de consum au crescut în decembrie, în medie, cu 0,32%, comparativ cu luna noiembrie.
Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,44%, în medie, faţă de luna noiembrie, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 0,28%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 0,21%.(digi 24)

Laura Codruța Kovesi, acuzată de 3 abateri, este cercetată disciplinar de Inspecția Judiciară
Șefa DNA Laura Codruța Kovesi este cercetată disciplinar de Inspecția Judiciară pentru ”manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei”, pentru „atitudinea nedemnă în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu”, dar și pentru „nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ”. Cercetat este și procurorul Marius Constantin Iacob şef adjunct al DNA.
La 12 ianuarie 2018 Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de doamna Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie („DNA”), anunță un comunicat. 
Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea magistraţilor în cauză.
Cercetarea vizează „manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu” constând în aceea că, în cadrul unei ședințe de lucru, a avut manifestări de natura a aduce atingere onoarei şi probității profesionale a magistraților procurori, precum și prestigiului justiției, împrejurări identificate în înregistrările audio apărute în spațiul media la data de 18.06.2017.
”Concret, procurorul șef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii si credibilității instituției, generate de Decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare „cu miniștri”, de impact mediatic, și-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv și general obligatoriu al Deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curții Constituționale și a unui judecător al Curții Constituționale, inducând ideea în cadrul opiniei publice că unul din criteriile în funcție de care se prioritizează soluționarea dosarelor este impactul mediatic al acestora și calitatea oficială a persoanelor cercetate.(Realitatea TV)

Jozsef Varadi, CEO Wizz Air: Cu tot respectul, dar este o doar o chestiune de timp până când Tarom va dispărea de pe piaţă
Wizz Air, cea mai mare companie aeriană de pe plan local, a transportat anul trecut 6,8 milioane de pasageri în și dinspre România, mai mult decât Tarom și Blue Air la un loc. Pentru anul acesta are programată o capacitate de 8,8 milioane de locuri. Factorul de încărcare al avioanelor depășește 90%, a anunțat Jozsef Varadi, CEO Wizz Air, într-o conferinţă de presă la București. Wizz Air a reușit în ultimii ani să depășească compania națională Tarom în ceea ce privește numărul de pasageri transportați. Astfel, unul dintre trei pasageri care au ales anul trecut zborurile cu avionul au fost cei transportați de Wizz Air.
Din București, compania a transportat 3,1 milioane de pasageri, iar pentru acest an sunt programate 4 milioane de locuri spre vânzare, în creștere cu 18% față de anul trecut. La nivel național, compania va oferi 8,8 milioane de locuri la vânzare și va mai adăuga trei avioane bazelor din România. Un avion va veni la București în luna iunie. Tot atunci un alt avion va fi alocat bazei din Sibiu, iar în iulie un altul la cea din Iaşi. În total, Wizz va avea 24 de avioane alocate României, ceea ce înseamnă circa 25% din întreaga capacitate.
În plus, 20% din afacerile Wizz sunt generate de piața locală. Listată pe bursa de la Londra, compania aeriană a înregistrat în prima jumătate a anului financiar care s-a încheiat la 30 septembrie 2017, o cifră de afaceri de 1,14 miliarde de euro şi un profit de 288,6 milioane de euro.(RTV)

 

Rubrici: