14 Iul 2017 - 19:04

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în edițiile emisiunilor de știri din această seară:

Dragnea, despre investiţia de la stadionul din Alexandria: Şi dacă era podeţ se făcea anchetă
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri că în Teleorman nu se mai poate face nicio investiţie fără să fie miting sau anchetă făcând referire la proiectul ce prevede o investiţie de 12 milioane de euro pentru un stadion în Alexandria, judeţul Telorman.
„Înţeleg că e o iniţiativă mai veche. Nu decid eu, ci ministerul şi Compania Naţională de Investiţii. În Teleorman, nu mai e voie să se facă nicio investiţie şi dacă se face un podeţ trebuie să se facă anchetă, miting sau să se retragă banii”, a declarat Liviu Dragnea.
Potrivit proiectului pus în dezbatere de Ministerul Dezvoltării, în prezent pe amplasamentul obiectivului de investiţie sunt trei corpuri de construcţie, respectiv Tribuna principală, Tribuna 2 şi Tribuna metalică în prelungirea tribunei 1, iar în centrul complexului se află terenul de sport, fiind vorba de o pistă de atletism outdoor de 400 metri cu un culoar şi terenul de fotbal.
Valoarea totală a investiţiei în stadionul de la Alexandria este de 55,75 milioane de lei, adică peste 12 milioane de euro, care va fi derulată prin Compania Naţională de Investiţii (CNI).(Antena 3)

DEZASTRU anunțat de BNR: Cât a CRE$CUT datoria externă, cât au $căzut investițiile
Datoria externă pe termen lung a României a însumat 70,02 miliarde de euro la 31 mai 2017 (74,3 la sută din totalul datoriei externe), în creştere cu 1,5% faţă de 31 decembrie 2016, iar datoria externă totală a crescut cu 1,8 miliarde de euro, a comunicat vineri Banca Naţională a României (BNR).
Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 mai 2017 nivelul de 24,22 miliarde de euro (25,7% din totalul datoriei externe), în creştere cu 3,5% faţă de 31 decembrie 2016.
„Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 23,8% în perioada ianuarie-mai 2017, comparativ cu 27,4% în anul 2016. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri şi servicii la 31 mai 2017 a fost de 6,1 luni, faţă de 6,3 luni la 31 decembrie 2016”, se arată într-un comunicat al BNR.„Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt - calculată la valoarea reziduală - cu rezervele valutare ale BNR la 31 mai 2017 a fost de 92,4%, comparativ cu 90,1% la 31 decembrie 2016”, a precizat banca centrală.
De asemenea, tot BNR anunță că investiţiile străine directe au scăzut cu 12,6% în primele cinci luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2016, la 1,444 miliarde euro.(B1 TV)

Salariul lui Mugur Isărescu, mai mic cu 11.000 de lei lunar
Salariul Guvernatorului BNR a scăzut cu circa 11.000 de lei pe lună, potrivit declaraţiei de avere publicată recent pe site-ul BNR.
Mugur Isărescu a încasat anul trecut, din funcţia de guvernator al BNR, un salariu anual de 1,012 milioane de lei, cu circa 132.000 de lei mai puţin decât cei 1,114 milioane de leu încasaţi în 2015. Astfel, reiese un salariu lunar mai mic cu 11.000 de lei în fiecare lună.
Potrivit economica.net, guvernatorul BNR mai are 12 conturi bancare la bănci din România, în care are 478.000 de lei, 24.400 de euro şi 6.500 de dolari.  Anul trecut, avea 494.000 de lei, aproape 1.600 de euro şi 1.100 de dolari.
Isărescu mai deţine, împreună cu soţia, două terenuri de 14.610 metri păraţi, unul agricol şi unul intravilan, în Siliştea Snagovului. Familia Isărescu are o casă de 260 mp în aceeaşi localitate, un apartament de 127 mp în Bucureşti şi o casă de vacanţă de 88 mp în Drăgăşani, oraşul său natal.
Isărescu mai are şi o colecţie numismatică, bijuterii, tablouri şi veselă din argint în valoare totală de 142.000 de euro.
Guvernatorul BNR mai menţionează în declaraţia de avere şi un autoturism Eagle cumpărat în 1993, precum şi o barcă cu motor cumpărată în 2004. Isărescu mai deţine şi 75% din firma Măr SRL, afacerea sa cu vinuri din Drăgăşani.(DIGI 24)

Parchetul General refuză să predea dosarul alegerilor către Comisia parlamentară: Cele două anchete nu pot interfera
Parchetul General refuză să predea dosarul alegerilor către Comisia parlamentară de anchetă, cerere venită după de procurorii au anunţat că dosarul a fost clasat şi că faptele nu se susţin.Parchetul General arată în răspunsul către Comisia de anchetă că, deşi dosarul a fost clasat, cercetările sunt "nepublice". În plus, comisia parlamentară vizează alte aspecte ale alegerilor din 2009, deci nu are motiv să interfereze cu ancheta procurorilor, se mai arată înrăspuns.
"Urmare  adresei dumneavoastră nr. 4C-30/80 din 11.07.2017, prin care ne solicitaţi transmiterea, în copie, a dosarului nr. 213/P/2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, vă comunicăm că în conformitate cu art. 285 Cod procedură penală, coroborat şi cu prevederile art. 111 din Constituţia României, nu putem da curs acestei solicitări.
În cauza ce formează obiectul dosarului nr. 213/P/2017 au fost desfăşurate activităţi de urmărire penală, nepublice, cu privire la existenţa infracţiunilor, la identificarea persoanelor care au săvârşit o infracţiune şi la stabilirea răspunderii penale a acestora, pentru a se constata dacă este sau nu cazul să se dispună trimiterea în judecată.
Astfel cum se menţionează şi în Decizia Curţii Constituţionale a României  nr. 45/1994 şi Decizia nr. 317/2006, în lipsa unor raporturi de drept constituţional, documentele deţinute de alte autorităţi publice decât Guvernul şi organele administraţiei publice - chiar şi în situaţia în care acestea sunt considerate mijloace de probă necesare activităţii Comisiei parlamentare - nu pot fi transmise acesteia. În plus, Codul de procedură penală prevede în mod expres şi limitativ persoanele care au acces la dosar şi care pot obţine fotocopii, comisiile parlamentare neregăsindu-se printre acestea.(RTV)

Liviu Dragnea, despre Codul Administrativ şi reabilitarea sa: Nu se referă la mine
Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, lider al PSD, a declarat vineri că, și în cazul în care va fi aprobat proiectul de Cod administrativ, acesta nu se referă la el."A explicat și ministrul Justiției. Cred că a explicat foarte bine, deci nu se referă la mine, bănuiesc că am ajuns la concluzia asta că, dacă va fi aprobat acest proiect, care va urma să ajungă în Parlament probabil prin toamnă, nu se referă la mine. Nu am niciun fel de reabilitare, deci nu pot să mă calific pentru asta. A fost pus pe site de Guvernul Cioloș (proiectul — n.r.). Or fi fost completări, dar nu în cazul ăsta", a precizat Dragnea, la Palatul Parlamentului.
Miercuri, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a explicat că, și dacă proiectul de Cod administrativ nu prevedea excepția referitoare la posibilitatea ca persoanele condamnate, dar reabilitate să poată face parte din Guvern, efectul juridic era "absolut același", deoarece în Codul penal sunt mai multe texte care se referă la reabilitare.(Realitatea TV)