17 Mar 2017 - 19:17

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în edițiile emisiunilor de știri din această seară: 

Euro a atins un nou nivel maxim pentru ultimii cinci ani. Banca Naţională a României a anunțat un curs de referință de 4,5654 lei/euro
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat vineri un curs de referinţă de 4,5654 lei/euro, în creştere cu 0,3% faţă de nivelul din şedinţa precedentă şi nivel maxim din 24 octombrie 2012, în condiţiile în care leul ia ignorat tendinţa regională şi a pierdut accelerat teren faţă de moneda europeană, analiştii suspectând că banca centrală a urcat pragul de intervenţie în favoarea monedei naţionale spre 4,6 lei. scrie News.ro.
Joi, BNR a afişat un curs de 4,5509 lei/euro.
Deprecierea leului i-a surprins pe analişti, mai ales că a fost contrară tendinţei regionale. Forintul şi zlotul sunt în apreciere uşoară în raport cu moneda unică.
"Nu putem ignora posibilitatea ca banca centrală să fi devenit mai tolerantă cu presiunile în sus asupra EUR/RON. (...) Astăzi ar putea fi un nou test al scenariului în care BNR înclină în favoarea mişcării mai sus a „intervalului de confort” al EUR/RON, să spunem, către 4,50-4,60 (lei/euro)", arată analiştii ING Bank, într-un raport publicat vineri.(Antena 3)

Confuzie totală în relația USR-Cioloș. Deputatul Dan Barna anunță continuarea negocierilor, un apropiat al fostului premier susține că subiectul este închis
Din punctul de vedere al USR, negocierile cu Dacian Cioloș continuă și se caută cea mai bună variantă de colaborare, a declarat deputatul USR Dan Barna.
Reacția vine după ce Alin Cristian Mituța, fostul director de cabinet al lui Cioloș și acum directorul executiv al Asociației România 100, a susținut că intrarea lui Cioloș în USR nu mai este de actualitate, pentru că Nicușor Dan a spus foarte clar că fostul premier nu este binevenit în partid.
"Din punctul de vedere al USR, opţiunile sunt în continuare deschise. Analizăm cea mai bună variantă de colaborare cu Dacian Cioloş şi echipa domniei sale. Declaraţia la care faceţi referire (declaraţia lui Alin Mituţa - n.r.) este o declaraţie a unei persoane din echipa domnului Cioloş, pe care nu o comentez în niciun fel. Din punctul nostru de vedere, acest gen de negocieri care durează au mai multe etape. Pentru noi, opţiunea rămâne deschisă", a declarat Barna, pentru stiripesurse.ro.
Acesta a fost întrebat și despre scrisoarea pe care Cristian Ghinea a trimis-o liderilor de filiale USR, parlamentarilor şi consilierilor din Bucureşti, în care preciza că Nicușor Dan s-ar opune intrării lui Cioloș în partid, deși majoritatea membrilor ar dori acest lucru.(b1 tv)

Ministrul Sănătăţii: "Nu putem să spunem că românii sau italienii exportă rujeolă. E o boală care se transmite la populaţia nevaccinată"
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, spune că nu se poate spune că românii sau italienii ”exportă rujeolă”, adăugând că boala se transmite la populaţia care nu este vaccinată şi că ”orice părinte responsabil îşi vaccinează copiii”.

”Probabil că aţi văzut că sunt acuzaţii din diferite state cu privire la epidemia de rujeolă. Eu nu vreau să acuz pe nimeni. Primul caz de rujeolă care a apărut în România, a apărut la limita dintre judeţele Cluj şi Bistriţa, la o populaţie nomadă şi tulpina care s-a identificat este o tulpină care circula în Italia. Deci nu putem să spunem că românii exportă rujeolă sau că italienii exportă rujeolă. Nu. Rujeola este o boală care se transmite la populaţia care nu este vaccinată. Şi ăsta este motivul pentru care şi în Ungaria sunt cazuri de rujeolă şi în Italia...”, a afirmat ministrul Sănătăţii, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută în judeţul Argeş.
Bodog a precizat că vaccinarea este singura metodă de a preveni boala, adăugând că în momentul de faţă nu sunt probleme cu privire la asigurarea vaccinului antrujeolic, iar autorităţile au demarat o nouă procedură care va fi publicată pe SEAP, pentru achiziţionarea de vaccin ROR.
Ministrul a insistat asupra faptului că părinţii ar trebui să-şi vaccineze copiii împotriva rujeolei.
”Orice medic responsabil, orice părinte responsabil îşi vaccinează copiii. Fiecare dintre noi, cei care suntem în această încăpere am fost vaccinaţi şi suntem sănătoşi. În ceea ce priveşte cazurile de îmbolnăvire, sunt, există în literatura de specialitate”, a menţionat Florian Bodog.
În 10 martie, Florian Bodog declara că epidemia de rujeolă ”s-a declanşat în România în februarie 2016, la zona de limită între judeţul Cluj şi Bistriţa, la o populaţie nomadă, fiind identificată o tulpină asemănătoare cu tulpina care circula în Italia”.
”La momentul de faţă, epidemia înregistrează un număr de 3.446 de cazuri cu 17 decese, într-un număr de 37 de judeţe. Toate cazurile s-au înregistrat la copii care nu au fost vaccinaţi”, preciza Bodog.(digi 24)

Declinul demografic din România s-a agravat în prima lună din 2017. Mortalitatea infantilă, în creştere puternică a doua lună la rând
Informaţiile publicate de ECONOMICA.net pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Populaţia României a început 2017 cu un declin demografic accentuat, pierzând doar în luna ianuarie 13.704 locuitori, echivalentul a patru comune medii din ţară, în special ca urmare a unui puseu al mortalităţii, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS). Spre comparaţie, în ianuarie 2016, sporul natural negativ a fost de doar 7.757 persoane, astfel că sporul natural negativ a crescut cu 77% în ianuarie 2017.
În luna ianuarie 2017 s-au născut 15.096 copii, cu 615 (4%) mai puţini comparativ cu ianuarie 2016, şi au decedat 28.800 persoane, în creştere cu 5.332 (22,7%) faţă de prima lună a anului trecut.
Mortalitatea infantilă din România a crescut semnificativ - cu 31% - în ianuarie 2017 (după un avans de 40% în decembrie), fiind înregistrate în prima lună a acestui an 160 de decese ale unor copii cu vârsta de sub un an, comparativ cu 122 de decese în ianuarie 2016.
În întregul an 2016, în România au murit 1.381 copii cu vârsta sub un an, comparativ cu 1.503 în 2015. Potrivit ultimelor statistici internaţionale, România are cea mai mare rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană.(RTV)

Doctoriţă celebră, bănuită că şi-a DROGAT proprii copii de 11 şi 15 ani. Cazul şochează România
Lorena-Adriana Bîrleanu, șefa Centrului Medical din cadrul IPJ Suceava, este suspectată că le-ar fi administrat fiilor săi, de 11 și 15 ani, medicamente folosite de bolnavii în faze terminale. Copiii au ajuns zilele trecute la spital, testele de urină dovedind că în sângele lor au ajuns cantități însemnate de benzodiazepină (substanța activă de la Diazepam) și morfină. DIICOT Suceava a demarat o anchetă, fiind făcute cercetări pentru stabilirea vinovăției persoanelor implicate.
Un caz absolut șocant a ieșit la iveală după ce doi copii au ajuns la spital existând suspiciuni că le-au fost injectate substanțe medicamentoase folosite pentru pacienți în faze terminale. Situația este cu atât mai gravă, cu cât principala suspectă de toată grozăvia este propria lor mamă.
Adriana-Lorena Bîrleanu este șefa Centrului Medical din cadrul IPJ Su­ceava. Aceasta este bănuită că începând încă din luna septembrie a anului trecut a început să le administreze celor doi fii ai săi, în vârstă de 11 și 15 ani, tot felul de calmante puternice pentru a le mai potoli pornirile adolescentine. La școa­lă, comportamentul celor doi băieți era unul total schimbat față de anul școlar precedent, fapt ce a stârnit nedumerirea cadrelor didactice. Copiii nu mai erau atât de energici ca la sfârșitul anului șco­lar trecut, s-au izolat de restul colegilor și nu mai comunicau nici cu profesorii, fiind afectate și rezultatele lor la învă­țătură, scrie Obiectiv de Suceava.
Reprezentanții școlii nu au putut să privească nepăsători la situația celor doi băieți, astfel că s-au simțit responsabili să sesizeze Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava. Asistenții sociali au pornit de îndată o anchetă pentru a descoperi cauzele ce au dus la schim­bările de comportament ale celor doi frați. Minorii au fost monitorizați timp de câteva luni de zile, iar la sfârșitul lunii februarie 2017 s-a ajuns la concluzia că există posibilitatea ca însăși mama lor să le administreze tot felul de medicamente și calmante. Nu se știe deocamdată dacă femeia încerca doar să-i liniștească pe cei doi băieți, fără a ține cont de efectele secundare pe care aces­te substanțe le-ar putea avea poate chiar pe tot parcursul vieții.
In urmă cu câteva zile, cei doi frați au ajuns la Spitalul Județean Suceava, unde medicii i-au supus la o serie de investigații de specialitate pentru a vedea în ce măsură le-au fost afectate organele vitale și totodată pentru a se descoperi ce substanțe le-au fost administrate. Din ultimele teste de urină a reieșit că băia­­tului de 11 ani i s-a administrat benzodiazepină, iar fratele său mai mare primise în ultimele 48 de ore morfină. Aces­tora li s-au prelevat și probe de sânge, care urmează să fie prelucrate în laboratoare de specialitate, urmând ca rezultatele să stabilească cu exactitate ce substanțe le-au fost administrate celor doi copii.(Realitatea TV)

Format: 

Rubrici: