Publicat: 20 Iulie, 2012 - 19:00
Share

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în ediţiile emisiunilor de ştiri din această seară:

Ce spune premierul Ponta despre decizia luată astăzi de Comisia de Etică
Premierul Victor Ponta a declarat că decizia Comisiei de etică a Universităţii Bucureşti, pe care a calificat-o drept "comisie ad-hoc" special pentru el, este "politică" şi că singura hotărâre recunoscută este cea a Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică (ANCS).
   
"Potrivit Legii educaţiei făcută de domnul Funeriu, singura decizie recunoscută este cea a Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică, ANCS. Acea comisie s-a pronunţat definitiv, ieri, şi decizia ei arată că nu există plagiat. Facultatea de Drept a refuzat să încalce legea, iar ce se decide azi este o decizie politică, dovadă că nu am fost chemat niciodată să-mi exprim un punct de vedere. Atenţie! Este singura dată când nu am fost chemat, iar această comisie nu a funcţionat până acum niciodată. Este o comisie ad-hoc făcută special pentru mine", a spus premierul Victor Ponta.
 
Titlul de doctor în Ştiinţe Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obţinut în concordanţă cu legislaţia în vigoare în 2003 şi calificarea de plagiat în cadrul tezei sale de doctorat nu se poate susţine, a hotărât joi Consiliul Naţional de Etică, organism care funcţionează pe lângă ANCS, subordonată Ministerului Educaţiei. De altfel, şi retragerea titlului de doctor ţine de competenţa ministerului. (Antena3)

 

Trenurile vor avea ÎNTÂRZIERI, sâmbătă şi duminică, din cauza restricţiilor impuse de caniculă
Trenurile vor înregistra întârzieri la destinaţie, sâmbătă şi duminică, din cauza restricţiilor de viteză impuse în contextul atenţionării COD GALBEN DE CANICULĂ, informează Compania Naţională de Căi Ferate "CFR" SA.În perioada de caniculă (35 - 37 de grade în aer), temperaturile înregistrate la nivelul şinei sunt cuprinse între 45 - 55 grade C, iar măsura de reducere a vitezelor de circulaţie, în anumite intervale de timp în care temperaturile depăşeşc limitele normale, este o măsură obligatorie pentu siguranţa traficului feroviar şi, de asemensea, este aplicată de toate administraţiile de cale ferată, precizează sursa citată.
 
Tot în ZILELE CANICULARE, personalul de întreţinere a căii ferate efectuează revizii suplimentare pe întreaga reţea feroviară (însoţiri de trenuri, verificări directe ale căii, măsurarea şi înregistrarea permanentă a evoluţiei temperaturilor în şină etc.), iar viteza de circulaţie a trenurilor de călători şi de marfă se reduce cu 20-30 km/h faţă de viteza normală de circulaţie, pe durate bine determinate, astfel încât traficul feroviar să se desfăşoare în depline condiţii de siguranţă, potrivit CFR. (RTV)

 

Ministerul Apărării Naţionale sărbătoreşte Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene
La 20 iulie, de Sfântul Ilie, românii sărbătoresc Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene. În Bucureşti au loc mai multe manifestări dedicate acestui eveniment, dar sunt şi restriciţii de circulaţie.Aviatorii militari sărbătoresc vineri Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene. Celebrarea are loc anual la 20 iulie, de praznicul Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, patronul şi ocrotitorul aviatorilor români.

La Monumentul Eroilor Aerului din Bucureşti din Piaţa Aviatorilor a avut loc un ceremonial militar şi religios, unde au fost depuse coroane de flori  în memoria tuturor eroilor aerului, militari sau civili, dar şi o paradă militară, urmată de demonstraţii aviatice.

La eveniment au participat oficiali români şi străini, reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, ai asociaţiilor de veterani de război şi cadre militare în rezervă sau în retragere, precum şi ai autorităţilor publice locale, dar şi preşedintele interimar al României, Crin Antonescu . (TVR)

 

Ecaterina Andronescu nu ia in calcul retragerea titlului de doctor al lui Ponta
Ecaterina Andronescu a declarat ca in privinta tezei de doctorat a lui Victor Ponta va respecta decizia CNE - singurul for competent sa se pronunte in caz, conform legii "facute de Funeriu" si nu ar lua in calcul retragerea titlului de doctor.
 "Asta spune legea si nimeni nu e mai presus de lege. Iar legea e facuta de Daniel Funeriu, nu de mine", a spus ministrul, care a lasat sa se inteleaga faptul ca, data fiind decizia CNE, nu se pune problema ca Ministerul Educatiei sa aprobe o eventuala solicitare de retragere a titlului de doctor al lui Ponta.

Ministrul Educatiei a marturisit, in acelasi context, ca nici macar nu a citit raportul in urma caruia CNE a hotarat ca Victor Ponta nu a plagiat in teza de doctorat. "Ieri (joi - n.r.), am participat timp de opt ore la dezbateri cu directorii liceelor tehnologice, pentru ca imi doresc cu adevarat sa fac ceva in acest mandat", a mai spus Andronescu.

Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), institutie pe langa care functioneaza CNE, a precizat anterior ca acest for este singura structura institutionala exclusiv competenta sa se pronunte pe cazuri care pot constitui abateri de la normele de buna conduita, in cazul demnitarilor. Cadrul legal invocat de ANCS este OG 28/2011 privind modificarea si completarea Legii 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare. (ProTV)

 

Miting USL la Craiova, pentru demiterea lui Traian Băsescu
Aproximativ 15 mii de oameni din toată Oltenia sunt aşteptaţi să paticipe la un miting USL pentru demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu, ce se va desfăşura la Craiova, informează Realitatea TV. Pe scena din Craiova vor urca premierul Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu şi Mircea Geoană. (Realitatea)


Euro a atins pe interbancar maximul istoric de 4,6030 lei, stabilizându-se la finalul sesiunii la 4,5950 lei
 Leul a atins în a doua parte a zilei de vineri, pe interbancar, un maxim istoric de 4,6030 lei/euro, cotațiile stabilizându-se finalul sesiunii, când s-au stabilizat în jurul nivelului de 4,5950 lei/euro.
În jurul orei 16:30, euro era schimbat pentru 4,5925 - 4,5950 lei, în creştere semnificativă faţă de nivelul de joi, de 4,5770 - 4,5795 lei/euro.
La deschidere, euro se tranzacţiona la 4,5750 - 4,5780 lei, iar în prima oră de tranzacţionare a coborât până la un minim de 4,5710 lei. (B1TV)