22 Apr 2016 - 19:00

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în edițiile emisiunilor de știri din această seară: 

Ce mine se închid și câți angajați vor fi disponibilizați. Anunțul făcut de ministrul Energiei
Minele Lonea și Lupeni din Valea Jiului vor intra în programul de închidere a minelor până în 2018 și doar minele Livezeni și Vulcan vor mai face parte din Complexul Energetic Hunedoara, a anunțat, vineri, ministrul Energiei, Victor Grigorescu. Ministrul a adăugat că vor mai fi păstrate în cadrul complexului doar un grup de producere a energiei la termocentrala Paroșeni și un grup la Mintia-Deva, grupuri care au împreună 400 de MW.
Ministrul a prezentat vineri planul de restructurare a CE Hunedoara, care va fi prezentat Comisiei Europene.
"Am plecat de la ideea că problema Complexului Hunedoara nu este una socială, ci una de securitate a sistemului energetic, întrucât în acea zonă a țării sunt foarte puțini producători. Concluzia comisiei pe minerit este că avem nevoie de două grupuri energetice, unul la Paroșani și unul la Deva, care să aibă 400 de MW împreună și pe care ar trebui să le asociem cu două mine pe care le considerăm viabile din cele patru care funcționează în prezent", a spus ministrul.
El a adăugat că România va trebui să renegocieze cu Comisia Europeană și planul de închidere a minelor până în 2018. În acest plan au fost incluse anii trecuți alte trei mine din Valea Jiului, care nu au mai făcut parte din CE Hunedoara la înființarea complexului.
"Din cele patru mine din prezent din cadrul complexului, Livezeni și Vulcan par a fi cele viabile, iar celelalte două, Lonea și Lupeni, vor intra în programul de închidere până în 2018, pe care deja l-am agreat cu Comisia Europeană", a continuat Grigorescu.
CE Hunedoara se află în insolvență din 7 ianuarie 2016 și are 6.300 de angajați, care lucrează la minele de cărbune Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan, precum și la termocentralele Mintia și Paroșeni.(Antena 3)

“Nemiloasă cu grecii, dar cu un zâmbet larg pentru sirieni”: Merkel, criticată de Pascal Bruckner: Vrea să câștige pe toate tablele de șah
Angela Merkel este criticată pentru atitudinea pe care o are față de greci, în condițiile în care islamiștii comit atentate pe bandă rulantă în Europa.
Renumitul scriitor Pascal Bruckner a declarat pentru presa germană că Merkel “vrea să câștige pe toate tablele de șah”, iar pentru acest lucru încalcă regulile.
„Germania a demonstrat o bunavoință imperială. Ea vrea și pe mai departe să dicteze regulile jocului în Europa. Nemiloasă cu grecii în iulie, dar cu un zambet larg pentru sirieni, în septembrie. Angela Merkel vrea să cîștige pe toate tablele de șah”, spune scriitorul francez Pascal Bruckner într-un interviu pentru Die Zeit, preluat de aktual24.Bruckner este de părere că Germania s-a izolat prin deciziile pe care cancelarul Merkel le-a luat în ultima perioadă.
„Germanii, mai mult decât ceilalți, se simt responsabili pentru răul din lume, iar moralul german caută victima curată, nevinovată. În urmă cu mai puțin de un an, Angela Merkel nu avut pic de milă față de greci iar, câteva luni mai târziu, și-a deschis sufletul pentru sirieni. Asta arată că umanismul german are o logică tipică: grecii sunt leneși și nu merită milă germană. În timp ce sirienii, măcinați de război, se identifică mai bine cu victima nevinovată și, ajutând-o, putem compensa vinovățiile propriilor infracțiuni”, a spus francezul.(B1 TV)

Românii ar putea merge în Statele Unite fără viză din 2017
Românii ar putea merge în Statele Unite fără viză din 2017, în niciun caz mai devreme. Este declaraţia ambasadorului american la Bucureşti, Hans Klemm. Diplomatul apreciază că subiectul migraţiei este unul dintre cele mai fierbinţi în campania electorală din State, asa că nu vor fi schimbări în domeniu, până după alegeri. Ambasadorul mai spune că România e pe drumul cel bun: a îndeplinit mai toate cerinţele, cu excepția refuzurilor la cererile de viză, încă prea multe.Hans Klemm, ambasadorul SUA în România: „Nu se vor produce schimbări în acest an, în privinţa vizelor. Imigraţia este un subiect sensibil şi mult dezbătut în campania prezidenţială din Statele Unite. Cel mai devreme, putem spera la unele schimbări legislative în 2017.”(DIGI 24)

Piedone a strâns semnăturile necesare pentru a-şi depune, din nou, candidatura la Primăria Sectorului 4
Cristian Popescu Piedone a anunţat că a strâns semnăturile necesare pentru a-şi depune din nou candidatura la Primăria Sectorului 4, după ce prima dată i-a fost respinsă de Tribunalul Bucureşti din cauza neregulilor la semnăturile depuse."Ieri (joi - n.r.), pana la ora 23.00, erau centralizate 4.100 de semnaturi pentru candidatura mea. Sper ca de data aceasta sa nu mai fie contestate, pentru ca, la fel ca prima data, sunt semnaturile dumneavoastra, ale locuitorilor Sectorului 4", a scris Cristian Popescu Piedone, pe Facebook.
Tribunalul București a decis, marți, că fostul primar al Sectorului 4 nu poate candida pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 4. Tribunalul București a explicat decizia luată: "jumătate din semnăturile prezentate nu îndeplineau condițiile legale".
Judecătorii de la Tribunalul București au analizat prin sondaj semnăturile depuse pentru candidatura lui Cristian Popescu Piedone și au ajuns la concluzia că, din totalul de 5.076 de semnături, 2.550 nu îndeplineau condițiile pentru că fie nu era menționată cetățenia persoanelor care au semnat, fie că unele persoane nu împliniseră vârsta minimă pentru a vota, fie că altele nu au declarat cu exactitate adresa la care domiciliază cu atât mai puțin în sectorul 4, așa cum prevede legea.(RTV)

Ovidiu Anton, reacţie uimitoare după excluderea României de la Eurovision: Voi acţiona legal
Reprezentantul României la Eurovision 2016 spune la RFI că ia în calcul calea legală, după descalificarea ţării de la concursul muzical european. Ovidiu Anton susţine că a fost tratat "execrabil" şi că cineva e de vină şi trebuie să plătească, pentru că prejudiciul adus imaginii sale este imens. "Nu voi mai participa la Eurovision niciodată", declară artistul."Sunt foarte dezamăgit. Nu cred că îşi poate imagina cineva ce mi se întâmplă acum şi nu doresc nimănui să i se întâmple aşa ceva, nu doresc nimănui să muncească să-şi câştige un drept mai ales cum am câştigat eu cu creaţia mea (...), am muncit mulţi ani ca să-mi câştig dreptul de a reprezenta România la Eurovision şi după ce l-am câştigat, iată că... nici nu ştiu să spun cine m-a învins. Pot să zic că nu-mi explic cum se pot lua astfel de decizii la acest nivel, adică să elimini un concurent după ce-l laşi să participe (...). Nu ştiu cine este de vină, dar cineva cu siguranţă este de vină şi nu sunt eu", spune Ovidiu Anton. Întrebat ce înseamnă excluderea României de la Eurovision pentru cariera sa, artistul a răspuns: "Cred că daunele sunt incomensurabile, cred că nu se poate pune preţ pe ceea ce-i face un astfel de gest unui artist. Şansa de a cânta piesa proprie în faţa a 70 de ţări nu ţi-o poate da nimeni înapoi, nici momentul ăla nu poate fi reprodus. Prejudiciul adus imaginii mele, cât şi daunele morale sunt imense".(Realitatea TV)

Format: 

Rubrici: