Share
9 Mar 2018 - 19:34

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în edițiile emisiunilor de știri din această seară: 

Statul schimbă radical regimul impozitelor pe venit şi CAS. Cine trebuie să depună Declaraţia unică

Ministerul Finanţelor a publicat proiectul Ordonanţei de Urgenţă ce stabileşte regimul Declaraţiei unice prin care contribuabilii din diverse categorii vor depune un singur formular la Fisc, raportându-şi veniturile şi oferind baza de calcul pentru impozitul pe venit şi pentru contribuţiile sociale.
Declaraţia unică va trebui depusă, în 2018, până la data de 15 iulie, apoi - începând din 2019 - până la 15 martie. Noul formular înlocuieşte declaraţiile D200 - veniturile realizate din România, D201 - veniturile realizate din străinătate, D220 - venitul estimat/norma de venit, D221 - norme de venit în agricultură, D600 – venitul care reprezintă baza pentru contribuţiile de asigurări (CAS), D604 - stabilirea contribuţiile de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru persoanele fără venit şi D605 - stoparea CASS pentru persoanele fără venit, notează mediafax.ro.
Potrivit Notei de Fundamentare a proiectului normativ, sfera veniturilor din activităţi independente a fost revizuită în sensul excluderii veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală şi tratării acestora în mod distinct în cadrul unei categorii de venituri separate. 

Pentru menţinerea facilităţii fiscale acordate persoanelor fizice cu handicap grav sau accentuat care beneficiau de scutirea de la plata impozitului pentru veniturile din activităţi independente, „este necesară precizarea în mod expres a scutirii veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală obţinute de persoanele respective”, arată iniţiatorii proiectului.

Ca urmare a revizuirii sferei veniturilor din activităţi independente, este necesară precizarea în mod distinct a următoarelor aspecte tehnice:
- pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală cota de impozit este de 10%;
- revizuirea definiţiei veniturilor obţinute din România;
- corelarea unor prevederi care cuprindeau alte aspecte referitoare la veniturile din drepturi de proprietate intelectuală.

„Contribuabilii care obţin venituri din activităţi independente pentru care venitul net anual se stabileşte pe baza normelor anuale de venit sau în sistem real au obligaţia să depună până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului Declaraţia unica privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice şi să completeze Capitolul, Secţiunea şi Subsecţiunea corespunzătoare. În cazul începerii activităţii în cursul anului fiscal, declaraţia se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului”, se arată în documentul citat.

Ulterior, „pe baza datelor din Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, contribuabilii au obligaţia să determine venitul net anual estimat pe bază de norme anuale de venit sau în sistem real, pentru anul fiscal curent, şi să efectueze plata la bugetul de stat, până la data de 31 martie (inclusiv) a anului următor celui de realizare a venitului. În cazul contribuabililor care realizează venituri pentru care venitul net anual se stabileşte pe baza normelor anuale de venit, impozitul anual datorat reprezintă impozit final”, precizează proiectul.(Realitatea TV)

Reforma zonei euro se împiedică de populism

Planul presedintelui francez Emmanuel Macron de a reforma zona euro, alături de Germania Angelei Merkel, ar putea fi serios îngreunat de Guvernele populiste. Coaliţiile de guvernare formate din aceste partide sunt tot mai des întâlnite în ţările care au adoptat moneda unică. Nou intrată pe această listă este Italia, a patra economie europeană - unde toate datele indică tocmai formarea unui astfel de Guvern. Franţei şi Germaniei le va fi greu să-şi implementeze reformele care să ducă la o mai mare integrare cu o opoziţie crescută. Ţările estice, adversarele unui reforme care va duce inevitabil către o Europă cu mai multe viteze, vor avea acum aliaţi printre vocile grele, în interiorul uniunii monetare.
Preşedintele francez şi-a propus, între altele, să armonizeze politicile de taxare din Uniunea Europeană şi să introducă un buget şi un minister de Finanţe comune ale zonei euro. Dar avântul pe care îl înregistrează partidele anti-sistem de pe continent ar putea pune în pericol aceste planuri.

Jumătate dintre italienii care s-au prezentat la urne la recentul scrutin legislativ şi-au arătat susţinerea pentru formaţiunile populiste. Acelea care, de regulă, îşi câştigă electoratul cu discursuri antieuropene şi care se arată mereu dispuse la creşterea cheltuielilor publice.

În Italia, greul de abia acum începe, odată cu negocierile privind formarea noului Guvern. Dar, indiferent de cum va arăta noul Guvern de la Roma, partidele populiste cu cel mai bun scor în alegeri - Mişcarea 5 Stele şi Liga Nordului - vor avea un cuvânt greu de spus în cazul viitorului politic al Peninsulei şi al modului în care se vor purta negocierile pentru reformarea zonei euro. Ambele vor regândirea regulilor fiscale.

Iar Franţa şi Germania sunt, pe bună dreptate, îngrijorate de acest aspect. Actualele propuneri de reformare a zonei euro se bazează pe un nivel ridicat de împărţire a riscurilor între cele 19 ţări care fac parte din bloc. Dar asta e o problemă sensibilă, mai ales în Germania şi în Olanda, ţări care nu vor ca economiile lor sănătoase să fie afectate de alte ţări cu datorii publice uriaşe.
Iar Italia e printre primele ţări la acest capitol: a încheiat 2017 cu o datorie publică de peste 130% din Produsul Intern Brut, iar cele mai recente date Eurostat arată că în ultimul trimestru al anului trecut, PIB-ul ţării a crescut numai cu 0,3%, sub media europeană.

Țările puternice ale zonei euro se întreabă, pe bună dreptate, dacă partidele care au câştigat alegerile din Peninsulă sunt îngrijorate de aceste cifre. Procesul de reformare a zonei euro este unul lung, iar obiectivele pe termen scurt ar putea fi compromise. Se urmăreşte transformarea Mecanismului European de Stabilitate într-un Fond Monetar European, dar şi un set de reguli noi după care să funcţioneze băncile din cele 19 ţări. Termenul avansat de Bruxelles este luna iunie, dar instabilitatea din Italia ar putea împinge acest obiectiv mult mai târziu.(digi24)

Scandal uriaș în PSD. Telefoanele "rebelilor" din partid, luate la control

Scene incredibile în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD de vineri, în care s-au validat candidaturile din Congresul de sâmbătă.
În timpul şedinţei, Liviu Dragnea şi-a acuzat unii colegi că dau informaţii "pe surse" la presă şi chiar fotografii.
Ca să se apere, cei acuzaţi de liderul PSD, și-au pus telefoanele pe masa prezidiului, iar Robert Cazanciuc le-a verificat pe fiecare în parte ca să verifice dacă s-au trimis sau nu informaţii presei.(Antena3)

Ce legătură există între rachetele Patriot, președintele Klaus Iohannis, Felix Tătaru și HotNews.ro

Între rachetele Patriot, președintele Klaus Iohannis, Felix Tătaru și site-ul HotNews există o legătură care implică contracte pentru achiziția de armament, acțiuni de publicitate și PR, și care ajunge până la campaniile pentru alegerile prezidențiale. Jurnalistul Patrick André de Hillerin explică, într-un articol apărut pe site-ul Cațavencii, ce anume unește aceste nume. 
Acesta notează că HotNews a publicat recent un text despre faptul că o firmă care produce sisteme militare de comunicații și care îi aparține lobbystului american Elliot Broidy, a semnat un acord cu Romarm, site-ul citat precizând că este vorba despre achiziționarea de “Sisteme C4I cu capabilități de integrare ISTA”, un program de înzestrare a armatei, cu o valoare de 180 de milioane de euro. Aceeași sursă notează că este vorba despre un contract venit ca răsplată din partea lui Liviu Dragnea pentru că Elliot Broidy l-ar fi invitat la întâlnirea cu Donald Trump, în ianuarie 2017. Ulterior, atâta HotNews, cât și site-ul american McClatchydc.com au precizat că Broidy ar fi acoperit costurile prezenței lui Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu la Washington pentru că este interesat ca firma sa, Circinus, să obțină acel contract de 180 de milioane de euro. Site-ul de peste ocean o citează, în acest context, pe Caterina Preda, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității București, care susține că “nu poți obține un contract în România fără aprobarea lui Dragnea”.
Totuși, scrie Patrick André de Hillerin, un tip de contracte nu poate fi apobat fără acceptul președintelui României. Asta pentru că este vorba despre contractele de înzestrare a armatei, care trebuie aprobate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, condus de Klaus Iohannis. Astfel, semnatarul articolului amintește că vizita în Statele Unite a președintelui Klaus Iohannis a fost însoțită de anunțul că România va achiziționa rachete Partiot în valoare de 3,9 miliarde de dolari. 
Cu toate acestea, România i-a plătit companiei Raytheon prima tranșă din bani fără ca aceasta să fi cheltuit înainte niciun leu pentru publicitate și PR în țara noastră. Este vorba despre o primă tranșă de 766 de milioane de dolari, cu precizarea că până la finalul lui 2017 trebuia să se achite încă 144 de milioane.
Potrivit sursei citate, campania publicitară a celor de la Raytheon a început după ce România achitase prima parte din banii datorați. După momentul plății, pe site-ul HotNews au început să fie publicate mai multe articole despre avantajele achiziției de sisteme Patriot de către România. De asemenea, a fost deschisă o pagină de Facebook, “Sisteme Patriot”, folosită tot pentru a informa publicul român despre avantajele achiziționării de rachete Patriot.(b1.ro)

 

Tinerii, martori ai hărţuirii pe internet. Cât de mult sunt expuşi copiii în România

În România, un procent de 69% dintre copii au fost martori ai hărţuirii în mediul online, arată cele mai noi date privind cyberbullying-ul, procesate de Organizaţia Salvaţi Copiii, care a lansat, vineri, o extensie împotriva hărţuirii pe internet a copiilor.
Extensia, care poate fi găsită la www.oradenet.ro/extensie, se instalează cu uşurinţă, scopul ei fiind de a detecta cuvintele agresive sau injurioase de pe orice website accesat cu ajutorul browserului web Google Chrome, inclusiv chat-urile asociate reţelelor sociale, şi de a suprascrie cuvintele negative cu mesaje educative, de respect şi toleranţă.

În România un procent de 69% dintre copii au fost martori ai hărţuirii în mediul on-line, arată cele mai noi date privind cyberbullying-ul, procesate de Organizaţia Salvaţi Copiii într-un studiu din anul 2016, informează organizaţia neguvernamentală.
De asemenea, un alt studiu privind utilizarea Internetului, desfăşurat în 2015, indică faptul că 41% dintre părinţi menţionează expunerea la imagini şi cuvinte violente ca numărându-se printre riscurile întâmpinate în ultimul an de copiii lor pe internet.

„Lansăm această extensie pentru a le oferi părinţilor o unealtă cu ajutorul căreia să îi protejeze pe copii de conţinutul negativ care se găseşte pe multe dintre website-urile, reţelele sociale sau grupurile de discuţii online. Ea se adresează cu precădere părinţilor ai căror copii au vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani şi reprezintă o soluţie tehnică ce permite navigarea celor mici fără riscul de a vedea sau a li se adresa cuvinte urâte. Prin această soluţie, dorim totodată să încurajăm părinţii să iniţieze discuţii cu cei mici privind ceea ce întâmpină online", a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

O caracteristică importantă a extensiei #FărăUrăPeNet este aceea că în momentul în care copiii vor întâlni cuvinte sau expresii suprascrise, ei vor fi redirecţionaţi către website-ul oradenet.ro unde, într-o pagină dedicată combaterii cyberbullyingului, vor afla informaţii importante despre cum pot reacţiona şi combate efectele nocive ale acestui fenomen. Printre acestea se numără: precauţia cu privire la oferirea de poze şi date personale; evitarea răspunurilor oferite agresorilor, care vor fi percepute ca o încurajare de a continua bullying-ul; anunţarea părinţilor sau profesorilor, în cazul în care agresiunile se petrec în şcoală.

„Adeseori, comportamentele de tip bullying sunt considerate de numeroşi adulţi, părinţi şi cadre didactice, ca strategii de adaptare fireşti pe care copiii le folosesc în mod natural şi pentru care nu este necesară intervenţia adulţilor. În realitate, cei mici au nevoie de sprijin pentru depăşirea situaţiilor de acest gen. În copilăria timpurie, când copiii învaţă să citească şi să scrie, ei se pot lovi de cuvinte urâte şi nu vor şti cum să reacţioneze. Dincolo de latura tehnică, instrumentul pe care proiectul Ora de Net îl pune la dispoziţia părinţilor are scopul de a genera un pretext pentru abordarea unor teme conexe, precum relaţionarea cu ceilalţi sau informaţiile disponibile pe Internet", a explicat Diana Stănculeanu, psiholog în cadrul Organizaţiei Salvaţi Copiii.(RTV)

Rubrici: