Publicat: 29 Septembrie, 2013 - 19:00
Share

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în ediţiile emisiunilor de ştiri din această seară:

Predoiu îi cere ministrului Corlățean un raport privind planul MAE pentru ”deblocarea pozițiilor ostile” față de aderarea la Schengen
Ministrul de Externe Titus Corlăţean să prezinte un raport transparent referitor la planul pe care îl are în vedere privind "deblocarea poziţiilor ostile" faţă de aderarea la Schengen, susține prim-vicepreședintele PDL Cătălin Predoiu.
"Noi cerem un raport transparent al şefului dimplomaţiei cu privire la planul pe care îl are în vedere pentru deblocarea pe canale diplomatice a poziţiilor ostile, de rezervă, pe care unele state le au faţă de România în dosarul Schengen", a spus Predoiu, duminică, în cadrul unei conferințe de presă. Acesta insistă că nu există o scuză pentru lipsa de reacție a Guvernului privind dosarul Schengen."Câte misiuni diplomatice, câte vizite, câte discuţii a întreprins domnul Corlăţean pentru a debloca acest proiect? Cât vizite bilaterale, câte discuţii a purtat ministrul Justiţiei, ministrul de Interne? Ce a făcut Comisia parlamentară de lobby Schengen? Câte întrevederi, cu cine, cine s-a deplasat, cu ce efecte, cât ne-a costat? Rezultul îl cunoaştem: un stat important s-a pronunţat deja împotriva intrării României", a continuat Predoiu.(B1 )

Mircea Diaconu: În USL prea ne certăm în sufragerie şi prea ne împăcăm în dormitor
Senatorul Mircea Diaconu le-a spus, duminică, participanţilor la Conferinţa Teritorială a PNL Argeş, că cei din USL "prea se ceartă în sufragerie şi prea se împacă în dormitor", liderul PNL, Crin Antonescu, replicând: "Nu avem ce ne certa, ce ne împăca întrucât nu suntem la piaţă, nu tocmim preţul".Senatorul liberal Mircea Diaconu a afirmat, duminică, la Conferinţa Teritorială a PNL Argeş, la care au participat aproape 700 de reprezentanţi ai filialelor din judeţ, precum şi liderul PNL, Crin Antonescu, că un cetăţean l-a oprit pe stradă şi i-a spus că "nenorocirea în orice familie vine din faptul că părinţii se ceartă în sufragerie şi se împacă în dormitor", iar după această discuţie a ajuns la concluzia că şi în USL se întâmplă la fel.(Realitatea tv)

Andronescu: PSD are lideri care pot decide candidatul la preşedinţie
Partidul Social Democrat are lideri care pot decide privind candidatul la preşedinţie, a declarat duminică senatorul Ecaterina Andronescu, referindu-se la opinia formulată de preşedintele Traian Băsescu că PSD va avea propriul candidat la alegerile prezidenţiale. "Eu sunt membru al PSD şi cunosc care ne sunt structurile şi cum se iau deciziile. Mă bucur că domnul preşedinte are grijă de Partidul Social Democrat, dar eu cred că are PSD liderii care pot decide şi oamenii care să îi urmeze pe lideri. Deocamdată noi avem o hotărâre luată într-un congres şi ea nu poate fi schimbată decât într-un forum similar, adică într-un congres al partidului. Dar, sigur, domnul preşedinte este în opinia mea purtătorul de mesaje pentru alţi potenţiali candidaţi din alte zone politice şi trebuie să îi respectăm până la urmă opţiunea, deşi din poziţia de preşedinte, conform Constituţiei, asemenea lucruri nu sunt permise", a afirmat Ecaterina Andronescu, cu prilejul participării la o conferinţă a PSD sector 3.(RTV)

Fiul disidentului Gheorghe Ursu: Justiţia trebuie să aibă curajul să facă dreptate
Familia disidentului comunist Gheorghe Ursu duce, de 28 de ani, o luptă cu justiția. Aspru critic al regimului comunist a sfârşit într-o cameră de spital a unei temniţe ceauşiste. A fost internat prea târziu, după ce trei zile a fost lăsat să zacă în celulă, în chinuri de neînchipuit. Fusese adus în pătură, pentru că nu se mai putea ţine pe picioare din cauza bătăilor pe care le-a primit în timpul anchetei. Nici până azi, ofiţerii de securitate care l-au torturat pe disidentul comunist nu au fost pedepsiţi.Gheorghe Ursu s-a născut în Basarabia, la Soroca, în 1926. A făcut carieră în Bucureşti, ca inginer constructor, însă a intrat în atenţia represiunii comuniste, după ce a început să critice regimul.
„Majoritatea bancurilor mele sunt la adresa directă a lui Ceauşescu, a micului Stalin”, spunea Gheorghe Ursu.
Inginerul avea legături cu scriitori şi cu artişti, iar securiştii erau mereu pe urmele lui. Disidentul a reuşit chiar să trimită trei scrisori către postul Europa Liberă. Ştiind că este filat, îşi nota gândurile într-un jurnal de care mai ştia numai familia sa.„Se aduc la noi 1.200 de Trabanturi pe an. Înseamnă că o să-mi vină rândul în 1997-1998, dar eu sunt foarte fericit”, mai spunea Gheorghe Ursu.(DIGI 24)

Antonescu: Este ridicol ca un şef de stat să ducă grija unui partid
Liderul PNL, Crin Antonescu, spune că sunt "ridicole" declaraţiile lui Traian Băsescu potrivit cărora PSD va avea propriul candidat la preşedinţie, Antonescu afirmând că "este ridicol ca preşedintele unei ţări să ducă grija unui partid" şi a candidatului pe care acesta îl va avea.Crin Antonescu a afirmat, duminică, la Piteşti, în faţa celor aproape 700 de delegaţi de la toate organizaţiile PNL din judeţ care au participat la Conferinţa Teritorială a PNL Argeş, că problema candidatului USL la viitoarele alegeri prezidenţiale este un subiect fals."Există nişte decizii, există un acord politic, există nişte hotărâri ale congreselor partidelor care compun USL şi, câtă vreme acestea nu se schimbă, noi ar trebui să refuzăm acest subiect de discuţie", le-a spus Antonescu participanţilor la Conferinţa Teritorială a PNL Argeş.(Antena 3)