Publicat: 6 Februarie, 2017 - 16:05
Share

Cu o saptamana inainte de decesul lui Dan Adamescu aflat in regim de detentie, echipa Human Righs Without Fontieres s-a aflat intr-o misiune de investigatii in Bucuresti.

Desi se bucura de o reputatie buna in ceea ce priveste aplicarea legilor unui stat de drept, Romania continua sa incalce cu succes drepturile omului. Numai in 2015 Curtea Europeana a Drepturilor Omului a emis 72 citatii impotriva Romaniei (fiecare acuzand cel putin o abatere de la obligatii), cel mai mare numar emis in numele vreunui stat membru UE. Printre cele 47 state membre in Consiliul Europei, Romania s-a situat pe locul 3 in Topul celor mai abuzive tari, dupa Federatia Rusa (109 citatii) si Turcia (79 citatii).

In mod ingrijorator, 27 dintre abaterile din Romania au tinut de conditiile improprii (art.2) și de tratamentul inuman si degradant din închisori (art.3). 13 dintre cazuri făceau referire la lipsa investigatiilor eficiente iar in alte 13 cazuri, de lipsa unui proces echitabil.

Inchisorile sunt supraaglomerate in Romania. Opt dintre ele se afla la o capacitate de 200%, iar rata medie de ocupare a inchisorilor locale de este aproximativ 150%. Daca Romania nu rezolva aceasta problema, Comisia Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) va obliga statul sa achite compensatii catre detinuti, pentru fiecare zi de detentie, in conditii improprii. Aceste compensatii se ridica în total la suma de aproximativ 80 milioane euro pe an...