Publicat: 18 August, 2015 - 18:18
Share

Echipa Teatrului Țăndărică s-a întors recent din China unde, timp de 3 săptămâni, s-a aflat într-un turneu extrem de important. În cadrul lui, în 4 mari orașe au avut loc 10 reprezentații cu spectacolul “Muzicanții din Bremen”, regizat de Attila Vizauer, precum și expoziția "Călătoria lui Țăndărică" prezentă la Beijing.

Producția Teatrului Țăndărică s-a bucurat de mare succes în rândul celor mici care au cântat și dansat alături de cele 4 personaje principale: măgarul, căinele, pisica și cocoșul.

La Beijing, spectacolul “Muzicanții din Bremen” s-a jucat în cadul celei de a 5-a ediții a Festivalului de Teatru pentru Copii din China. Aflat sub deviza “Luminează inima copilului, dă forma viitorului – visul colorat al copilăriei”, festivalul a durat 45 de zile și a avut ramificații în Jinan și Chengdu. Au fost prezentate 43 de titluri, spectacole susținute de 27 de companii de teatru din China, Hong Kong, Taiwan, precum și din România, SUA, Japonia și Finlanda, însumând 194 de reprezentații. Cele 3 reprezentații cu “Muzicanții din Bremen” care s-au jucat pe scena Teatrului Național pentru Copii au fost vizionate de peste 900 de copii.

Reprezentațiile care au avut loc la Tianjin au fost primite cu același entuziasm ca la Beijing, de peste 400 de copii, pe scena Trupei de Teatru pentru Copii. La Jinan, pe scena JCAT (Teatrul pentru Copii) s-au jucat 2 reprezentații cu “Muzicanții din Bremen”, la care au participat aproximativ 500 de spectatori. În Chengdu, pe scena sălii Centrului pentru Mamă și Copil s-au jucat ultimele 3 reprezentații ale turneului, care au adunat peste 800 de copii.  
 

Succesul acestor 10 reprezentații s-a datorat și faptului că banda în limba chineză (textul a fost tradus de Simona Micloș) a fost înregistrată la Beijing de către actorii Teatrului Național pentru Copii din China, ca urmare a parteneriatului pe termen lung între Teatrul Țăndărică și teatrul chinez. Actorii chinezi au intuit perfect intențiile regizorale și, datorită interpretării lor pe măsura jocului actorilor români, după fiecare spectacol, scena era invadată de copii care doreau să imortalizeze momentul fotografiindu-se cu actorii și cu păpușile. 

De asemenea, de un real succes s-a bucurat și expoziția Călătoria lui Țăndărică, deschisă în data de 25 iulie la sediul proaspăt inauguratului ICR Beijing. Expoziția a cuprins 50 de păpuși din patrimoniul Teatrului Țăndărică și a ilustrat tendințele inovatoare estetice, de construcție și de compoziție, din cei 70 de ani de activitate a teatrului.
 

Turneul a fost posibil și datorită sprijinului financiar substanțial oferit de Institul Cultural Român.