2 octombrie 2022

Succes răsunător al Argeşului pe scena Festivalului de Folclor de la Treviso, Italia

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Căluşul românesc a fost aplaudat deopotrivă de italieni, de turiştii străini şi de românii aflaţi în Italia. Dansatorii din Ansamblul Floricica şi căluşarii de la Bârla împreună cu patru tineri instrumentişti din Şcoala Populară de Arte şi Meserii Piteşti au demonstrat încă o dată că România este depozitarul unui patrimoniu cultural imaterial divers şi unic. Căluşul şi dansurile aprige din sudul Argeşului s-au dovedit a fi punctul forte al festivalului, iar virtuozitatea instrumentiştilor a surprins pe toată lumea având în vedere vârsta lor.

Ilinca Din a interpretat vocal şi la nai o piesă emoţionantă – „Dorul meu e numai dor”, acompaniată la vioară de David Stan şi Rareş Geană, iar la acordeon de Sebastian Stan.

După prima piesă, cei patru au stârnit ropote de aplauze cu Sârba de la Câmpulung. Prestaţia lor este cu atât mai valoroasă, dacă ţinem cont că este prima dată când cei patru cântă împreună, cu repetiţii făcute în mersul autocarului, şi mai ales este prima dată când ei s-au aflat într-un mare festival singuri, fără profesorii lor – Mihaela Chiriţescu, Vasile Răducu, Cătălin Iancu şi Dragoş Dinescu.

Succesul de sâmbătă seară al acestor copii extraordinari dovedeşte încă o dată că, la Şcoala Populară de Arte de la Piteşti, copiii nu învaţă doar să cânte, ci devin artişti în adevăratul sens al cuvântului. Şi mai demonstrează ceva: că după multă muncă şi dăruire, apar rezultatele.

„Au fost o surpriză frumoasă chiar şi pentru mine, care îi cunosc atât de bine pe fiecare dintre ei. Îi felicit pe toţi, pe copii, pe profesori şi pe părinţi deopotrivă!”, a scris pe pagina de Facebook Elena Iagăr, managerul Centrului Judeţean de Cultură şi Arte Argeş.

Căluşarii de la Bârla, şi ei elevi ai Şcolii Populare de Arte din Piteşti, instruiţi de Bogdan Panţiru, şi colegii lor mai mari din Ansamblul Floricica de la Bârla se află, de asemenea, la prima deplasare în străinătate, dar nu s-au arătat intimidaţi câtuşi de puţin şi au jucat aşa cum o fac de când se ştiu – cu o inegalabilă naturaleţe.

Sile Folk Festival, organizat sub patronaj CIOFF, se află la a XXIII-a ediţie şi se desfăşoară anual în oraşul Treviso şi în localităţile din regiunea Veneto, în perioada 21-28 iulie. Scopul acestui festival este valorizarea tradiţiilor din comunităţile de pe răul Sile, aflat pe lista patrimoniului mondial UNESCO, de aceea, în deschiderea festivalului are loc întotdeauna o conferinţă despre tradiţiile pierdute ale acestei regiuni, specialiştii în istoria artei şi în economia artelor încercând să atragă atenţia asupra pericolului în care Europa se află, anume acela de a-şi pierde tradiţiile şi, în consecinţă, identitatea.

Ultimele două zile ale Festivalului sunt dedicate vizitării oraşului Veneţia şi dealurilor Proseco, şi acestea listate în patrimoniul UNESCO.

„Deplasarea la acest eveniment de înaltă ţinută artistică a fost susţinută financiar de Consiliul Judeţean Argeş prin Centrul Judeţean de Cultură şi Arte Argeş, fiind absolut lăudabilă decizia preşedintelui Ion Mînzînă de a le oferi copiilor şi tinerilor şansa de a deveni ambasadori culturali ai Argeşului. Bucuria şi totodată mândria de a reprezenta Argeşul şi România în lume sunt foarte frumos concentrate în imaginile şi în mesajele mulţumire postate de aceştia pe reţelele de socializare”, a spus Elena Iagăr la întoarcerea în ţară.

Sursa foto Pixabay