27 septembrie 2022

Succesul lui Andrei Marga la Alba Carolina

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Adevărul scapă din laț și zboară peste lume cînd te aștepți mai puțin. Cazul afirmațiilor profesorului Andrei Marga, făcute la Alba Iulia într-o conferință prilejuită de lansarea unei noi cărți (Soarta democrației, apărută la Meteor Press), a scuturat bine de tot scena publică. Adevăruri istorice indiscutabile, dureroase pentru țara noastră, au fost ignorate de statul român, de politicieni, de presă și de istorici de dragul înrolării pe frontul anti-Putin condus de SUA și de țări europene cu forță economică. Andrei Marga și-a asumat să le spună de mai multe ori. Pînă acum, puțini oameni din România au evaluat cu seninătate situația, incluzînd în analiza lor istoricul teritoriilor românești din Ucraina precum și situația minorității noastre din țara vecină.

Marga a scos păduchii la suprafață

Au gîndit-o, au șoptit-o, dar de dragul (sau de teama!) politicii statului român s-au ferit să o rostească răspicat în spațiul public. Și dacă unii au făcut-o, ecoul a fost mic pentru că nimeni nu s-a gîndit să rostogolească pe post de mare scandal prin televiziuni și ziare. În fapt, știrea cu afirmațiile lui Andrei Marga a „explodat” mai mult din lipsă de subiecte și din prostie decît dintr-o preocupare care să lămurească populația asupra teritoriilor românești din Ucraina și asupra soartei războiului declanșat de invazia Rusiei.

Un site local (Alba24) a scos dintr-o conferință de presă de o oră a profesorului Marga doar cîteva propoziții, fără să știe că el mai făcuse afirmații aproape identice în alte articole și că nu erau noi și că au fost făcute în mai multe universități și capitale ale lumii de alți intelectuali și politicieni celebri. Pentru că afirmațiile lui Andrei Marga erau clare și pentru că toată presa din țara noastră este doar un amplificator de mesaje americano-europene și guvernamentale, toate televiziunile și ziarele s-au grăbit să o distribuie cu aerul că au descoperit o mare bombă, că profesorul a adus atingere politicii românești și integrității Ucrainei. Andrei Marga, fost ministru în diverse guverne, este totuși o persoană privată, departe de orice partid, un filosof de prestigiu care are curajul să gîndească liber. Presa s-a grăbit să-l taxeze, să umfle opiniile sale și să le transforme într-o abatere gravă de la „politica cu ochelari“ de cal a statului român.

Cotidianul.ro, citat în Franța

Efectul a fost extraordinar. În nici 24 de ore, toată populația României a aflat că guvernul țării și politicienii, inclusiv președintele au ignorat tratamentul minorității românești din Ucraina și că trec pe lîngă problema teritoriilor românești din această țară. Reacția celor doi foști miniștri de Externe ieșiți pentru o replică devastatoare abia că i-a obligat la o altă șifonare zdravănă, accentuînd astfel importanța afirmațiilor lui Andrei Marga.

Merită să introduceți pe Google numele lui Andrei Marga, alături de Ucraina, teritorii nefirești și cedare de teritorii și să vedeți cine apare pe lista combatanților. Multe  nume țin de propaganda oficială și de serviciile secrete românești, semn că prostia, slugărnicia și comanda îi împing pe mulți cam pe același drum. Cu acuzațiile lor au izbutit să-l ridice pe filosoful clujean la rangul de voce românească liberă, apărătoare a intereselor românești.

Concluzia acestui tărăboi provocat de obtuzitatea și superficialitatea vieții noastre publice este simplă și amuzantă. Nu toți cei care vor să te îngroape în rahat îți fac un rău. Uneori,  prostia lor te ridică deasupra tuturor.

Post scriptum:

Pentru cei care se mai pot trezi, reproduc afirmațiile filosofului român Andrei Marga, cetățean, liber, fără de partid, fără nici o oră de curs sau seminar la Universitatea Babeș Bolyai pe care a ridicat-o la nivel internațional, un intelectual cu operă „marcat” pentru Academia Română și pentru toți patrioții de ocazie aflați la cîrma țării noastre:

”Suntem aici cu o situație absolut specială și o supun cu toată răspunderea, Ucraina este în frontiere nefirești.

Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galiția, României – Bucovina și Rusiei – Donbasul și Crimeea. Sunt teritorii ale altor țări.

Ne cramponăm, asta este, va fi conflict. Și închei cu aceasta, să fim foarte limpezi: cât timp nu se rezolvă printr-o discuție și cu America și cu Rusia, Germania, Ucraina și cu China și nu se va ajunge la un acord, nu va fi liniște în Europa. Nefiind liniște, democrația va suferi”.