Publicat: 22 Mai, 2019 - 19:18
 TEATRUL de REVISTĂ ”Constantin Tănase” București a participat în premieră la NOAPTEA MUZEELOR

A fost mai mult decât un eveniment care s-a dorit de la bun început a fi o întâlnire de suflet între marele public și colectivul Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, participant în premieră la NOAPTEA MUZEELOR 2019, eveniment ajuns la cea de-a XV-a ediţie. Tema propusă a fost ”Calea Victoriei 33 - Istoria Locului, Istoria Succesului”, în anul în care celebra instituție de cultură aniversează 100 de ani de existență.

Sute de bucureşteni, vizitatori de pretutindeni, turişti români şi străini au trecut pragul Sălii Savoy, după bucuria spectacolului oferit lor chiar în faţa teatrului, pe Calea Victoriei alături de actori, solişti şi dansatori. Până după miezul nopții, au avut loc simultan reprize artistice în fața teatrului - pe Calea Victoriei, în foyer și în sala Savoy. Amfitrioni au fost actorii Vasile Muraru, Managerul teatrului, Valentina Fătu,  Alexandru Arșinel, alături de Adrian Enache, Ana Maria Donosa, Nae Alexandru și Cristian Simion, Alin Gheorghișan, Liliana Mocanu, Oana Ghioca, Raluca Guslicov, Monalisa Basarab, Diana Radu, Radu Ghencea, regizorul Cezar Ghioca - gazde desăvârșite, împreună cu întreg colectivul teatrului.

Sub genericul ”Istoria Dansului”, membrii ansamblului de balet al teatrului au susținut demonstrații și sesiuni de inițiere în tainele dansului implicându-i pe spectatorii și trecătorii aflați în fața Sălii Savoy și care au fost răsplătiți pe loc cu invitații la spectacole. Cuplul de actori Vasile Muraru și Valentina Fătu au prezentat o scurtă istorie a teatrului de revistă, a clădirii de poveste situată pe una din cele mai vechi și mai cunoscute artere ale Bucureștilor și a celor 100 de ani de când era pusă piatra de temelie a Grădinii "Cărăbuș". Actorul Alexandru Arșinel, care va sărbători în curând 80 de ani de viață (s-a născut pe 4 iunie 1939) a povestit despre tot ceea ce înseamnă Revista, gen unic în lume și despre teatrul unde a debutat exact acum 55 ani, în 1964.  

În foyerul Sălii SAVOY, orchestra Teatrului dirijată de compozitorul Dan Dimitriu, a întâmpinat oaspeții cu muzică de cafe-concert, cu melodii de neuitat și refrene din Bucureștii de altădată. În acest timp, vizitatorii au avut ocazia să admire expoziția de fotografie In Memoriam dedicată actorilor Stela Popescu, Nae Lăzărescu și Cristina Stamate, dar și o expoziție de costume de scenă și obiecte personale ce au aparținut celor trei mari artişti care au contribuit din plin la scrierea istoriei teatrului românesc de Revistă.

Toți oaspeții au savurat biscuiți delicioși și ceai, din partea casei.

  • ”O idee... Și niște oameni care au crezut în ea! Mulțumesc mult, tuturor! Pentru implicare, pentru că ați vrut, pentru că ați crezut...” – Valentina Fătu, actriță.

   

      În sală a rulat non-stop filmul "Popeasca", un documentar dedicat marii actrițe, realizat și regizat de nepoata sa Stanca Radu; este un film-portret emoționant, cu materiale inedite de arhivă, cu interviuri, confesiuni și cu secvențe din spectacole de teatru și film în care a jucat bunica sa. "Un film despre o Stela Popescu pe care doar cineva care o cunoaște atât de bine ca propria nepoată ar putea-o scoate la iveală"…

 

  • " Am o echipă mică, dar foarte valoroasă și creativă! 

                Am câțiva prieteni, care, n-au ezitat să mă ajute...

                Am în Teatru, un colectiv de oameni pe care i-am simțit alături de mine, mai mult ca niciodată! 

               Am dorința de a face lucruri bune! Şi temeinice! 

               Am o familie! 

               Vă am pe dumneavoastră...

               Chiar sunt un om împlinit!

               Vă mulțumesc, tuturor, cu recunoștință!....” – Vasile Muraru, Manager

 

  • „Cel mai bine e la teatru, la Teatrul de Revistă Constantin Tănase! De Noaptea Muzeelor la Teatrul de Revistă, actorii, dansatorii și artiştii s-au întâlnit cu publicul într-un cadru minunat! Proiecția filmului Popeasca - despre marea doamnă a teatrului de revistă Stela Popescu a fost highlight-ul evenimentului! De la momente de dans fabuloase, la muzică live, la superba expozitie cu costume și obiecte personale ale doamnelor Stela Popescu și Cristina Stamate, dar și a domnului Nae Lăzărescu, la întâlnirea cu actorii tineri și  până la tururile din spatele cortinei, totul a fost de vis! Concluzie: #hai #la #teatru! #teatrulderevista #ConstantinTanase” - Mihaela Despan, spectatoare.

 

         Pentru al 15-lea an consecutiv, Noaptea Muzeelor 2019 - un eveniment de mare succes desfășurat pretutindeni a atras peste 1.000.000 de vizitatori la nivel național și sute de mii în Capitala care a forfotit practic în noaptea de 18 mai spre 19 mai! Spectacolele, expozițiile, dansul, muzica, artiștii, intervențiile și experiențele artistice, proiecțiile, dansul, piesele de teatru și concertele i-au atras ca un magnet pe bucureșteni, dar și pe turiștii români sau străini care au avut șansa să se bucure de momente memorabile. Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, la Noaptea Muzeelor participă mii de instituții culturale din zeci de țări europene care își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte. Milioane de europeni sărbătoresc cultura ieșind pe străzi în aceeași noapte, însoțiți de prieteni și familii. In România, evenimentul a fost organizat de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România, membru în conducerea celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor Network of European Museum. “Noaptea Muzeelor este un eveniment așteptat de toată lumea. În București, am avut  un număr de peste 60 de spații înscrise, iar în țară au fost peste 100 de muzee și entități culturale diverse, cu reprezentare în 32 de județe. Suntem cu adevărat încântați că există atât de mult interes pentru acest eveniment și ne dorim ca publicul să perceapă aceste locuri de artă ca pe niște spații primitoare, pe care să le viziteze frecvent” - a declarat Dragoș Neamu, managerul Nopții Muzeelor.

         Pe lângă Teatrul de Revistă ”Constantin Tănase”, există o serie de spații nou intrate în circuitul Nopții Muzeelor, printre care se numără Muzeul de Artă Recentă (MaRe), Muzeul Recordurilor Românești, Muzeul Tablourilor în Mișcare, dar și Cel mai mic muzeu mobil, organizat de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. ”Oamenii au nevoie de cultură (...).. Am demonstrat mereu, de Noaptea Muzeelor, atunci când Capitala și orașele din țară înfloresc și se transformă” – a spus managerul Nopții Muzeelor, Dragoș Neamu. ”Părinți cu copii, vârstinci, oameni de orice fel, (...) vorbesc despre artă, colecții, muzee, muzică, dans, experimente, spectacole. Ceea ce noi (...) reușim să facem împreună demonstrează cum cultura schimbă vieți și scoate tot ceea ce este mai frumos din oameni. Cultura este una dintre cele mai sigure investiții pentru că înapoi noi oferim ceea ce nimeni nu poate oferi, o societate vie și umanizată, ținută departe de orice formă de alienare”.

Tag-uri Nume: