Publicat: 12 Octombrie, 2014 - 11:53
Share

Furtunile şi inundaţiile fac prăpăd în sudul Franţei şi în nordul Italiei. În Hexagon, cel puţin 30 de familii de romi din Muntenegru şi România au rămas fără un acoperiş deasupra capului după ce inundaţiile au distrus taberele în care locuiau. Situaţia nu e mai bună nici în nordul Italiei. Oraşul Genova se află în continuare sub stare de urgenţă după ce puhoaiele au omorât un om şi au provocat distrugeri fără precedent în ultimii trei ani.

În doar câteva minute taberele de romi de la periferia oraşului Montpellier, în sudul Franţei, au fost făcute una cu pământul de furia apelor. Un râu din apropiere a ieşit din matcă şi a distrus tot ce a prins în cale pe zeci de hectare.

Autorităţile franceze au declarat că le vor oferi oamenilor un acoperiş deasupra capului, dar numai pe perioada avertismentelor meteo, adică până luni.

Se anunţă ploi puternice şi pentru acest sfârşit de săptămână, iar oamenii trebuie puşi la adăpost, cu siguranţă. Nu-i putem părăsi pe oamenii ajunşi în astfel de situaţii de urgenţă, de calamitate sau de catastrofă naturală.

Ploile din ultimele zile au provocat distrugeri masive în sudul Franţei. Zeci de hectare de viţă de vie au fost inundate, iar în unele zone maşinile au fost pur şi simplu luate pe sus de forţa apelor. Două departamente au fost puse sub cod roşu de ploi şi inundaţii, iar alte trei sub cod portocaliu.

Situaţia nu e mai bună nici în nordul Italiei. Oraşul Genova îşi revine cu greu după ce cartiere întregi au fost inundate de apele râului Bagnano. Apele au distrus în calea lor zeci de magazine şi restaurante.

Din cauza inundaţiilor, liniile de cale ferată care leagă Genova de Milano şi Torino au fost închise, iar autorităţile italiene au declarat că menţin starea de urgenţă pentru aproape toată regiunea Liguria până luni.