Publicat: 5 Decembrie, 2013 - 14:23
Share

Serviciul de informații suedez FRA (The National Defence Radio Establishment, în suedeză: Försvarets radioanstalt, FRA) a spionat liderii ruși și a furnizat datele obținute și autorităților americane, conform postului public de televiziune din Suedia SVT, care a citat documente furnizate de Edward Snowden.

"FRA a furnizat NSA... o colecție unică de informații despre obiective importante din Rusia, precum lideri și politicieni", se arată într-un document NSA din data de 18 aprilie 2013.

Înaintea unei întâlniri cu oficiali din FRA, conducerea NSA a fost instruită să laude partenerii suedezi, se arată în alt document.

"Mulțumiți Suediei pentru munca asupra țintei ruse și subliniați rolul esențial jucat de FRA în calitate de principal partener în munca privind Ținta rusă, inclusiv a conducerii Rusiei... și... serviciilor de contraspionaj", se arată în documentele citate de postul SVT.

În reportajul SVT, nu sunt furnizate nume ale unor persoane sau organizații din Rusia care au fost spionate de FRA. Nu sunt precizate nici metodele folosite de serviciul de spionaj pentru colectarea de informații, deși este posibil să fie făcută o referire la traficul Internet.