27 octombrie 2021

Suedia suspendă vaccinul Moderna pentru persoanele cu vârsta sub 30 de ani

Brasov, Romania - February 21, 2021: Doctor or scientist holding Pfizer-BioNTech Covid-19 vaccine on a white background.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Suedia a anunţat miercuri suspendarea vaccinului anti-Covid-19 de la Moderna pentru persoanele cu vârste sub 30 de ani din cauza riscului de inflamaţie cardiacă la tineri, subliniind însă că probabilitatea acestui efect secundar este „minimă”, iar decizia a fost luată ca „măsură de precauţie”, conform AFP şi Reuters.

Autoritatea de sănătate publică (FHM), responsabilă de campania de vaccinare, a anunțat într-un comunicat că a decis să suspende utilizarea vaccinului Spikevax de la Moderna pentru toţi cei născuţi în 1991 şi după acest an, ca măsură de precauţie,.

Această decizie este luată „după semne de risc crescut de efecte secundare, cum ar fi inflamaţia miocardului şi pericardului”. FHM spune că cel mai mare risc este după a doua doză şi în cazul bărbaților.

„Riscul de a fi afectat este, însă, minim, este un efect secundar foarte rar”, a notat instituţia.

„Miocardita şi pericardita trec adesea de la sine, fără a provoca probleme de durată, însă simptomele ar trebui evaluate de un medic”, a explicat agenţia.

Aproximativ 81.000 de persoane cu vârste sub 30 de ani au primit o primă doză de Moderna în Suedia, dar nu şi pe a doua.

Agenţia Europeana pentru Medicamente a extins în iulie autorizarea vaccinului Moderna la persoane cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani.