Publicat: 12 Decembrie, 2013 - 07:56

Suma alocată pentru tratamentele pacienţilor cu scleroză multiplă (SM) pentru 2014 este insuficientă a subliniat Rozalia Lepădatu, preşedinta Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune(APAA).

Ea subliniat că în acest caz perioada de aşteptare va depăşi un an până ce cei afectaţi de această boală vor avea acces la tratamente.

Rozalia Lepădatu a arătat că în această situaţie unii pacienţi nu vor beneficia de tratamentul adecvat stadiului bolii, întrucât costul mediu decontat prin program este mai mic decât costul medicamentului cel mai ieftin utilizat.

În prezent, pe listele de aşteptare sunt 500 de pacienţi cu SM, valoarea tratamentului unui bolnav este între 10.000 şi 20.000 de euro pe an.

Conf. dr. Cristina Tiu, medic primar la Secţia Neurologie a Spitalului Universitar a spus că scleroza multiplă este o afecţiune autoimună, preponderentă la tineri între 20 şi 30 de ani, afectând mai ales femeile..

Boala poate afecta şi copii, însă de vârste foarte fragede.

Ea a menţionat că boala este subdiagnosticată , se estimează că în ţara noastră, între 8.000 şi 10.000 de persoane suferă de SM.

Fără tratament, SM are o evoluţie galopantă, fiind considerată cea mai invalidantă boală a adultului tânăr.

Printre simptomele sclerozei multiple se numără: deficite motorii ale membrelor, până la paralizii grave şi ireversibile, parestezii ale membrelor inferioare, tulburări de vedere, tulburări de coordonare, alterarea simţurilor, oboseală, diminuarea capacităţii de concentrare, a capacităţii de a vorbi şi de a înghiţi, dificultăţi de control a vezicii urinare, tulburări sexuale şi deteriorarea funcţiilor cognitive.

Pentru soluţionarea situaţiei pacienţilor cu scleroză multiplă aflaţi pe listele de aşteptare, APAA propune autorităţilor ca programul naţional pentru scleroză multiplă din România să devină prioritar, bugetul alocat acestuia să crească în concordanţă cu costurile reale ale tratamentului, iar tratamentele să fie achiziţionate prin procedură centralizată, de către Ministerul Sănătăţii, pentru o mai bună gestionare a fondurilor.

Autor: Cornelia Stanciu