Publicat: 25 Mai, 2018 - 09:03

Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a participat în zilele 23 şi 24 mai a.c., la Leipzig (Germania), la summit-ul miniştrilor Transporturilor, organizat sub preşedinţia Republicii Letonia a Forumului Internaţional pentru Transporturi (ITF). Miniştri din peste 59 de ţări au discutat teme de importanţă strategică mondială referitoare la toate modurile de transport.

Într-o dezbatere privind provocările cu care se confruntă transportul rutier internaţional, ministrul Lucian Şova a susţinut că este nevoie de stabilirea unor reguli clare, aplicabile tuturor operatorilor de transport rutier care să vizeze concurenţa loială în piaţă şi exploatarea corectă a resursei umane. Totodată, Lucian Şova a declarat că este nevoie de îmbunătăţirea cooperării între state în domeniul controlului şi de o abordare unitară privind aplicarea regulilor în piaţa transporturilor rutiere internaţionale.

În cadrul summitului, ministrul român al Transporturilor a avut o întâlnire bilaterală cu omologul său german, Andreas Scheuer. Cei doi oficiali au discutat despre Pachetul de mobilitate privind transportul rutier.

Ministrul Lucian Şova s-a întâlnit şi cu Reprezentantul Special al ONU pentru Siguranţa Rutieră, Jean Todt, cu care a vorbit despre măsurile necesare pentru sporirea siguranţei în trafic. 

De asemenea, Lucian Şova a prezentat în cadrul unei mese rotunde ministeriale despre finanţarea infrastructurii strategice de transport, principalele provocări ale implementării eficiente a proiectelor de infrastructură în România, cu accent pe problemele sectoarelor de construcţie, ale calităţii şi sustenabilităţii.

Începând din anul 2008, ITF reuneşte în fiecare an, la Leipzig, miniştrii Transporturilor din peste 59 de ţări. Scopul summitului este să atragă atenţia la cel mai înalt nivel asupra rolului esenţial al transportului în economie şi în societate, precum şi să faciliteze integrarea transporturilor şi a logisticii în procesele decizionale de strategie politică.

Forumul Internaţional de Transporturi (ITF), singura organizaţie internaţională creată sub egida OCDE din domeniul transporturilor, a fost înfiinţat prin extinderea organizaţiei interguvernamentale Conferinţa Europeană a Miniştrilor de Transport (CEMT) la nivel internaţional, în anul 2006.

Tag-uri Nume: