Publicat: 10 Iulie, 2019 - 10:46
Share

Ministrul cercetării şi inovării, Nicolae Hurduc, a participat astăzi, 9 iulie 2019, la Sarajevo, la Summit-ul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), organizat de Bosnia şi Herţegovina în calitate de Preşedinţie-în-exerciţiu (PiE) a SEECP. Summit-ul SEECP este principalul for politic al SEECP şi este organizat anual, la finalul unui mandat de PiE.

Agenda reuniunii a inclus o dezbatere a evoluţiilor recente din regiunea sud-est europeană, evaluarea stadiului proceselor de integrare europeană şi euro-atlantică derulate de candidaţii şi aspiranţii din regiune şi a sprijinului pe care cooperarea în cadrul SEECP o poate oferi acestor procese. De asemenea, participanţii au discutat despre proiectele şi iniţiativele de conectivitate dezvoltate în regiune şi între regiune şi UE.

În intervenţia sa, ministrul cercetării şi inovării, Nicolae Hurduc, a felicitat PiE a Bosniei şi Herţegovinei pentru organizarea reuniunii şi exercitarea mandatului său. A arătat că Preşedinţia română a Consiliului de Miniştri al UE a inclus, printre priorităţile sale, conectivitatea, care trebuie să reprezinte punctul central al schimburilor economice şi comerciale în regiune, inclusiv între regiune şi UE. A subliniat că, prin promovarea digitizării şi a conectivităţii împreună cu dezvoltarea cercetării şi inovării, UE şi regiunea Europei de Sud-Est pot îmbunătăţi competitivitatea economiei şi a industriei.

Ministrul Hurduc a subliniat că obiectivul fundamental de politică externă al României faţă de Europa de Sud-Est îl reprezintă asigurarea condiţiilor pentru ca întreaga regiune să ajungă să facă parte din structurile europene şi euro-atlantice în conformitate cu aspiraţiile acestor ţări. "În mandatul la Preşedinţia Consiliului UE, România a acordat o importanţă deosebită avansării procesului de extindere, ca o condiţie prealabilă pentru stabilitatea, securitatea şi prosperitatea regiunii şi a întregului continent european. În toate demersurile întreprinse în sprijinul extinderii în timpul mandatului României, am fost ghidaţi de convingerea că aceasta este una dintre cele mai de succes politici ale UE, cu o puternică putere de transformare pentru societăţi şi economii", a declarat demnitarul român.

Cooperarea regională este un instrument esenţial pentru susţinerea efortului de integrare europeană, având capacitatea de a proiecta puterea sa reformatoare în ceea ce priveşte standardele şi valorile comune în regiune, a apreciat ministrul Hurduc.

Totodată, ministrul cercetării şi inovării a reiterat importanţa pe care ţara noastră o acordă comunicării strategice a UE in regiune. În acelaşi timp, a evidenţiat atenţia particulară pe care România o acordă evoluţiilor din Republica Moldova şi a felicitat autorităţile de la Chişinău pentru depăşirea crizei politice şi învestirea noului guvern. A reafirmat sprijinul constant acordat de Bucureşti pentru Republica Moldova şi parcursul său european.

În cadrul reuniunii a fost adoptată Declaraţia Summit-ului SEECP de la Sarajevo care reiterează determinarea participanţilor pentru dezvoltarea cooperării regionale şi înregistrează un acord privind exercitarea viitoarelor PIE SEECP pentru perioada 2019-2022.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: