Publicat: 13 Decembrie, 2016 - 13:51

Secretarul de stat din MAI Tiberiu Trifan conduce delegația României la Summit-ul șefilor de Guverne din statele membre ale Inițiativei Central Europene (ICE), care se desfășoară la Sarajevo, în Bosnia și Herțegovina, în perioada 12-13 decembrie a.c.

Pe agenda reuniunii se regăsesc teme precum consolidarea cooperării regionale și evaluarea progreselor înregistrate pe mandatul PRES BIH ICE. De asemenea, va fi abordată necesitatea interconectării statelor membre ICE în scopul dezvoltării regionale sustenabile și a sprijinirii parcursului european al statelor aspirante sau candidate din regiune și se va dezbate impactul provocărilor reprezentante de criza migrației și manifestările extremiste asupra procesului de extindere al UE.

În intervenția sa, oficialul român va sublinia importanța continuării politicilor de extindere a UE și NATO pentru statele care îndeplinesc criteriile necesare, susținerea de către România a procesului de reforme din statele din regiune în procesul de apropiere de structurile europene, precum și rolul țării noastre în gestionarea crizei de migrație cu care s-a confruntat continentul european în ultimii doi ani și măsurile întreprinse pentru asigurarea securizării frontierelor externe ale UE.

Inițiativa Central Europeană (ICE) este o formă de cooperare regională, care reunește 10 state membre UE (Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Italia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia) și 8 state non-membre UE (Albania, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia și Ucraina). În prezent, Președinția ICE este exercitată de Bosnia și Herțegovina și va fi preluată pentru anul 2017 de către Belarus.