Publicat: 1 Decembrie, 2017 - 18:52
Share

Secretarul de stat pentru afaceri globale, Monica Gheorghiță a participat, în perioada 29-30 noiembrie 2017, la cel de-al V-lea Summit Uniunea Europeană — Uniunea Africană, care a avut loc la Abidjan, Republica Côte d'Ivoire.

Reuniunea a avut ca temă principală tineretul, prin prisma oportunităților oferite acestei categorii sociale, ce reprezintă peste jumătate din populația continentului african. Summit-ul a fost structurat în patru mari arii tematice: educația și formarea tinerilor, mobilitate și migrație, pace și securitate și buna guvernanță, domenii esențiale pentru asigurarea unui cadru propice de dezvoltare a generației tinere de pe continentul african.

În marja Summit-ului de la Abidjan, șeful delegației române a avut întrevederi bilaterale cu vice-președintele din Republica Gambia, Fatoumata Jallow Tambajang și cu miniștrii afacerilor externe din Republica Botswana, Pelonomi Venson-Moitoi, Republica Burkina Faso, Alpha Barry, Republica Cap Verde, Luis Filipe Lopes Tavares, Republica Côte d'Ivoire, Marcel Amon-Tanoh, Republica Gambia, A.N.M. Ousainou Darboe, Regatul Lesotho, Lesego Makgothi, Republica Malawi, Dr. Emmanuel Fabiano, Republica Mali, Abdoulaye Diop, Republica Federală Somalia, Yusuf Garaar Omar, și Republica Unită Tanzania, Augustine Mahiga. De asemenea, secretarul general al MAE, Cosmin Dinescu, a realizat întrevederi bilaterale cu ministrul afacerilor externe din Republica Ghana, Shirley Ayorkor Botchway, ministrul educației și ministrul tineretului din Republica Zambia, Nkandu Luo și Moses Mawere, precum și cu reprezentanți din Republica Africa de Sud, Eritreea și Republica Zimbabwe.

În cadrul întrevederilor, oficialii români au evidențiat atenția specială pe care Guvernul român o acordă relațiilor bilaterale ale României cu statele africane, ca obiectiv distinct al Programului de Guvernare 2017-2020, cu accent asupra dezvoltării economice și comerciale. În contextul tematicii acestui eveniment, delegația română a subliniat rolul semnificativ asumat de statul român în educarea generațiilor de tineri africani și a reiterat importanța pe care România o acordă acestui segment al cooperării bilaterale, prin prezentarea unor propuneri concrete de colaborare.

Summit-urile UE — Africa se desfășoară la fiecare trei ani, alternativ, în Europa și în Africa, și constituie momentul de vârf al dialogului politic instituționalizat, demarat în anul 2000, la Cairo. Sunt așteptate delegații la nivel înalt din 82 de state (28 de delegații europene și 54 africane).

Informații despre Summit pot fi accesate pe site-ul oficial al reuniunii: http://www.sommetuaue2017.ci/