26 octombrie 2021

Sunt cerute părerile cetățenilor despre proiectul: Piaţa Amzei, hub cultural şi pol al gastronomiei autohtone

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Primăria Sectorului 1 şi-a propus refuncţionalizarea Pieţei Amzei şi revitalizarea întregii zone adiacente pieţei după modelul implementat deja în marile Capitale ale Europei. Administraţia locală a Sectorului 1 a elaborat un proiect de transformare a Pieţei Amzei într-un hub cultural şi un pol al gastronomiei autohtone pentru a o face atractivă atât pentru locuitorii Capitalei, cât şi pentru turiştii care vizitează Bucureştiul.

Aici vor fi amenajate zone pentru manifestaţiile culturale şi spaţii hub/co-working demne de zona centrală a unei capitale europene, precum şi spaţii în care turiştii să poată gusta tot ce are mai bun gastronomia autohtonă, după modelul Pieţei Testaccio din Roma, Southbank Centre Food Market din Londra sau Stephansplatz din Viena. Pentru a diversifica oferta de produse gastronomice autohtone atât în formă brută, cât şi în formă preparată, pe lângă funcţiunea de piaţă tradiţională existentă în prezent la Piaţa Amzei, trebuie amenajate aici şi restaurante, cafenele şi servicii de servire mâncare „to go” şi în format food-track.

„Refuncţionalizarea şi punerea în valoare a Pieţei Amzei şi a zonei adiacente, precum şi transformarea sa într-o zonă care să combine în mod fericit cultura şi gastronomia tradiţională este un proiect la care ţin foarte mult. Fiecare capitală europeană are cel puţin o zonă sau o piaţă în care turiştii pot găsi deliciile culinare autohtone, un spaţiu viu şi atractiv în care cultura şi distracţia de bună calitate să fie la ele acasă. Locuitorii Sectorului 1 şi Capitala României merită un astfel de spaţiu”, a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Prin reconfigurarea spaţială propusă se pot obţine următoarele suprafeţe:

– Subsolul 2 are în principal funcţia de parcare (pe suprafaţa de 1745 mp putând fi configurate un număr de 49 de locuri de parcare), dar cuprinde şi spaţii tehnice în suprafaţă de 561 mp şi respectiv spaţii comune în suprafaţă de 143 mp;

– Subsolul 1 dispune de spaţiu interior de 607 mp, la care se adaugă unul exterior (terasă) de 400 mp, spaţii care se propun a fi alocate zonei comerciale. Acestea se completează cu două suprafeţe care au propuse ca funcţiune de spaţiu de cultură şi care au în comun o suprafaţă de 101 mp, la care se adaugă spaţii de depozitare/frigorifice (205 mp), spaţii tehnice (182 mp) şi spaţii comune (551 mp).

– Parterul cu destinaţie de spaţiu comercial are două zone de 302 mp şi respectiv de 160 mp (spaţii la interior) la care se va adăuga ca spaţiu exterior cel aferent zonei pietonale dintre clădirea Pietei Amzei şi clădirea ce adăposteşte Direcţia Impozite şi Taxe Locale a Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti (aproximativ 360 mp), fiind lăsat un spaţiu de lăţime 1,5 mp pentru deplasare pietoni.

– Spaţiul de la etaj poate fi modulat după necesităţi, funcţiunile propuse fiind cele de spaţii de birouri/co-working space în suprafaţă totală de 356 mp, la care se adaugă zone tehnice în suprafaţă de 15 mp şi respectiv zone comune (249 mp).

Proiectul de reamenajare şi refuncţionalizare a Pieţei Amzei va fi pus în dezbatere publică în cursul săptămânii viitoare şi va putea fi consultat pe site-ul instituţiei la secţiunea „Transparenţă”, rubrica ” Proiecte supuse dezbaterii publice”.

Piaţa Amzei, o clădire cu funcţionalitate redusă

În momentul de faţă, Piaţa Amzei are o suprafaţă totală de 3.595,5 mp din care 2.675,4 mp suprafaţă construită. Regimul de înălţime al imobilului este de 2S+P+1E. Clădirea dispune şi de o parcare subterană cu 49 de locuri.

Clădirea actuală are o funcţionalitate redusă, iar din punctul de vedere al compartimentării nu mai corespunde cerinţelor actuale. Pentru revigorarea Pieţei Amzei, imobilul necesită lucrări de optimizare a parcării subterane, refacere a sistemelor PSI pentru obţinerea autorizaţiei ISU, etanşeizare şi reparare a zonelor de infiltraţii la subsoluri şi terase, reabilitare sau înlocuire a echipamentelor existente degradate etc.

În acest scop, piaţa va fi concesionată pe o perioadă de maxim 20 de ani, toate lucrările/ amenajările necesare urmând a fi realizate de către viitorul concesionar. Singura sursă de venituri a concesionarului va fi desfăşurarea de activităţi comerciale ca rezultat al prestării serviciilor de operare şi întreţinere a pieţei, precum şi din colectarea tarifelor din spaţiile închiriate.

Piaţa Amzei, una dintre cele mai vechi pieţe din Bucureşti

Piaţa Amzei este una dintre cele mai vechi pieţe ale Capitalei, fiind înfiinţată în anul 1841. În anul 1872 au fost construite halele pieţei, după proiectul arhitectului Alexis Godillot. În perioada interbelică, în cadrul procesului de modernizare a Bucureştiului, s-a decis demolarea halelor din Piaţa Amzei, în locul acestora urmând să fie construită o clădire modernă.

În anul 2007, Primăria Sectorului 1 a organizat un concurs de arhitectură pentru o nouă clădire aliniată la standardele tehnice care să adăpostească piaţa. Imobilul actual din Piaţa Amzei a fost realizat în mai multe etape, în perioada 2008-2012, suma investită fiind de 13 milioane de euro.