28 mai 2022

„Sunt pregătit, și pentru dialog, dar și pentru confruntare” , spune Șeful Statului nord coreean, Kim Jong Un

Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Sunt pregătit, și pentru dialog, dar și pentru confruntare” , spune Șeful Statului nord coreean, Kim Jong Un, cu referire la omologul sau american, Biden

De la Phenian, Kim Jong Un deschide ușa dialogului cu Biden, dar nu exclude „confruntarea”.

Kim Jong Un a cerut țării să se pregătească „atât pentru dialog, cât și pentru confruntare” cu Statele Unite, în prima sa aluzie directă la posibile negocieri cu Washingtonul de la sosirea lui Joe Biden la Casa Albă.

Cel mai înalt demnitar nord-coreean a trimis acest mesaj în cursul celei de-a treia zile a sesiunii plenare a partidului unic nord-coreean, Partidul Muncitoresc Coreean, care s-a concentrat pe definirea politicii externe a Phenianului și pe abordarea celor mai urgente probleme la nivel intern, în special a chestiunilor legate de agricultură.

Kim a subliniat „necesitatea pregătirii atât pentru dialog, cât și pentru confruntare” și a cerut „pregătirea deplină” pentru a doua opțiune în vederea „protejării demnității și intereselor” țării și „asigurarea unui mediu pașnic și sigur”, la intervenția sa făcută joi cu activul de partid.

Liderul Suprem recurge la această strategie ca răspuns „la tendințele politice emergente ale noii administrații a Statelor Unite” și după ce Președintele SUA a prezentat liniile de bază ale strategiei sale împotriva Phenianului.

Cuvintele lui Kim marchează prima sa mențiune despre posibilele discuții cu Washingtonul de la venirea la putere a lui Biden, al cărui guvern optează pentru o cale intermediară față de cea a administrațiilor americane anterioare și urmărește un dialog pe etape pentru a relansa discuțiile blocate.

La sfârșitul lunii trecute, Biden a anunțat că va alege să „se angajeze diplomatic” cu Seoulul, pentru că, spune el, „Phenianul să ia măsuri pragmatice care să reducă tensiunile” și să vizeze scopul final al denuclearizării peninsulei coreene, după întâlnirea de la Washington cu președintele sud-coreean Moon Jae-In.

Phenianul, nu a răspuns, cel puțin în mod public, la solicitările pe care Washingtonul le ridica din februarie pentru a relua discuțiile despre denuclearizare.

Experții văd în cuvintele lui Kim o continuare a retoricii obișnuite și consecvente a țării menite să-și prezerve suveranitatea și calea aleasă în dialogul cu SUA, combinată cu disponibilitatea de a redeschide canalul diplomatic, lucru pe care Phenianul nu-l arătase de la sosirea noului președinte la Casa Albă.

Phenianul a ridicat tonul împotriva Washingtonului și a lansat avertismente directe împotriva lui Biden prin mesaje făcute de alți înalți demnitari, precum și prin efectuarea unui test de rachete, la sfârșitul lunii martie.

Alaturi de politica sa externă, sesiunea plenară a partidului s-a concentrat pe abordarea deficitului de produse de bază, cum ar fi alimentele sau medicamentele, pe care țara le-a suferit de luni de zile din cauza impactului sancțiunilor internaționale, a recoltelor slabe și a pandemiei.

Kim a abordat evoluția situației alimentare a populației, subliniind că „devine tensionată” în timpul discursului său din ziua precedentă a sesiunii plenare a partidului.

În ajunul sesiunii, liderul a semnat un „ordin special” care vizează îmbunătățirea condițiilor de viață din țară, care a constituit „punctul principal” al întâlnirii cu activul de partid, potrivit agenției de stat nord-coreene de presă, KCNA.

KCNA menționează, de asemenea, o rezoluție pentru „realizarea necondiționată a obiectivelor planului de producție a cerealelor, concentrând toate eforturile partidului, armatei și ale întregului popor în agricultură, în acest an”.

Kim a promis, de asemenea, că „va furniza copiilor din toată țara produse nutritive precum lactatele și toate vor fi plătite de stat”, potrivit presei de la Phenian.

Sesiunea plenară este una dintre rarele ocazii în care Phenianul face lumină asupra priorităților sale politice, dar și economico-sociale și reprezintă, printre altele, și un examen politic pentru activul de partid.

Redactor Ciprian Pop