Publicat: 20 Decembrie, 2012 - 12:35
Share

Îndrăgitul artist Vasile Şeicaru a emoţionat publicul bucureştean prezent ieri la ultima seară a Festivalului OM BUN, atât prin cântecele sale fantastice cât şi prin atitudinea sa, acesta ţinând să ia apărarea vechiului său coleg şi prieten Ştefan Hruşcă împotriva mizeriilor scrise despre acesta în ultimul timp.
 
Vasile Şeicaru a urcat ultimul aseară pe scena Teatrului Nottara, deschizându-şi concertul cu piesa "Actorul", un cântec deosebit, despre condiţia acestei categorii sociale, pe versurile regretatului poet Adrian Păunescu.
Spectatorii au aplaudat cu multă căldură artistul pe care îl aştepaseră de atâta timp, deoarece, din păcate, sunt prea puţine evenimente folk, iar Vale (cum îi zic prietenii şi fanii) le-a mulţumit acestora pentru prezenţa lor la concert.
Au urmat cântecele "Nu ne naştem bătrâni"("Lumina") şi "Vânare de vânt", o excelentă adaptare a piesei "Blowing in the Wind", a lui Bob Dylan, după care Vale şi-a exprimat solidaritatea cu Ştefan Hruşcă, în faţa încercărilor unor iconoclaşti de a distruge imaginea acestuia şi a interpretat "Raza cerului senin", un cântec al bunului său prieten pe care bucureştenii au ocazia să îl vadă şi să îl asculte chiar astăzi, într-un concert de colinde chiar astăzi, la Sala Palatului.
În continuare, Vasile Şeicaru a interpretat trei piese de pe cel mai recent album al său, "În oraşul cu floare de tei" - "Ia de-aici, pune-aici", un cântec ce ne-a amintit tuturor de clipele petrecute la mare alături de persoana iubită, "Nici n-am ştiut, nici n-am aflat" şi, evident, piesa ce dă titlul albumului, "În oraşul cu floare de tei", despre o dragoste pierdută.
"Rânduri pentru Moş Crăciun", un cântec superb pe versurile poetului Ion Minulescu, ce prezintă o dorinţă a multora dintre noi, visul la dragoste, a fost interpretată împreună cu Marcian Petrescu.
Mulţumind publicului, care cânta alături de artist toate cântecele sale, pentru căldura cu care îl primise, Vale şi-a exprimat regretul că muzica folk apare atât de rar la televizor şi a continuat cu "Antiprimăvara", un vechi şi foarte iubit cântec al său, pe versurile poetului Adrian Păunescu, în cenaclul căruia artistul recunoaşte că a devenit, cu adevărat, popular.
A urmat "Aruncarea în valuri", un alt cântec, plin de optimism şi speranţă, scris de Adrian Păunescu, "La adio, tu", "Din prea mult sau prea puţin", iar seara "ca un miracol", după cum a declarat chiar artistul, s-a încheiat cu "Biletul de tren".
La sfârşitul concertului, toţi cei prezenţi se simţeau mai bogaţi sufleteşte, toată lumea simţea, anticipat, atmosfera Crăciunului - toţi erau fericiţi, emoţionaţi, încărcaţi cu bunătate şi blândeţe din bunătatea şi blândeţea lui Vasile Şeicaru.
După ce şi-a hrănit spiritual fanii din Capitală, Vasile Şeicaru va oferi muzica sa sufletelor celor din Buşteni, unde va susţine un concert mâine, de la ora 18.00, la Casa de cultură Aurel Stroe, şi celor ce vor fi prezenţi, în data de 23 Decembrie, la Jupiter City Mall, din Piteşti, unde artistul va susţine un recital cu ocazia Licitaţiei Brazilor de Crăciun, de la ora 17.00.
Premiul Radio România din cadrul Festivalului OM BUN a fost acordat tinerei Ioana Bărbuliceanu, tânăra genială în vârstă de numai 12 ani, ce prezentase piesele "Zăpada" şi "Ispitind adevărul" şi care, cu vocea ei fantastică, de Ziua Naţională, cântase Imnul Naţional şi "Treceţi, batalioane române, Carpaţii!" la Roma, în faţa câtorva mii de spectatori pe care îi impresionase profund.
Trofeul Festivalului OM BUN a fost câştigat de Alexandra Andrei şi Cosmin Vaman, care au anunţat că acesta a fost ultimul lor festival.
Premiul întâi a revenit lui Petre Ancuţa, ce interpretase piesele "Balada motanului" şi "N-ai dezmierda", pe locul doi s-a clasat trupa Proiect Tivodar, premiul trei revevenind clujencei Claudia Ciobanu.
Din păcate, nu a existat un trofeu şi pentru Marcela Scripca, deşi majoritatea celor prezenţi în seara în care aceasta a urcat pe scena Teatrului Nottara erau convinşi că va câştiga...
În afară de Vasile Şeicaru, recitaluri aseară au susţinut şi Andrei Sărmăşan, Adrian Ivaniţchi, cel care prezentase Festivalul OM BUN vreme de 10 ani, Maria Gheorgiu, Doru Stănculescu şi Evandro Rosseti, care a primit din partea organizatorului, Victor Socaciu, o diplomă de excelenţă pentru tot ce a făcut pentru folk-ul românesc şi care a mulţumit domnului Socaciu pentru premiu şi pentru invitaţia la Festivalul OM BUN şi a urat tuturor celor prezenţi un an nou fericit.
Maria Gheorghiu, artista care prezentase această ediţie şi care, din spatele scenei, ferită de ochii spectatorilor, a fredonat, asemeni tuturor celor prezenţi în sală, cântecele lui Vasile Şeicaru, a primit, din partea Fundaţiei Om Bun, o Diplomă de Excelenţă pentru aportul său deosebit în muzica românească.
Un Festival fantastic, ce a oferit clipe de vis tuturor celor prezenţi în sala Teatrului Nottara, care au avut ocazia să păşească pe cărarea amintirilor, s-a încheiat aseară, lăsându-ne pe toţi să visăm la o lume mai bună, ca cea din cântecele ascultate, şi să aşteptăm următoarele întâlniri cu protagoniştii acestui eveniment.

Autor: Călin Angheluţă