Publicat: 22 Octombrie, 2018 - 10:50

Joi seara, legendarul Gheorghe Zamfir, unul dintre simbolurile culturii române și dintre cei mai cunoscuți și apreciați artiști români la nivel mondial, a cântat pe aceeași scenă cu membrii The Red Guard Choir și de alți invitați deosebiți ai acestora, ce au oferit două ore magice spectatorilor ce umpluseră Sala Palatului, în cadrul unui spectacol care a demonstrat, odată în plus, că muzica poate uni, pe plan spiritual, popoare atât de diferite, că arta poate face să dispară orice barieră dintre oameni.

Puțin după ora 20.00, membrii The Red Guard Choir și-au făcut apariția pe scenă și, alături de ei, generalul Viktor Eliseev, unul dintre cei mai îndrăgiți ofițeri din întreaga lume, un general ce aduce cultură, artă și frumos, în toate locurile unde corurile conduse de el susțin spectacole și care a putut fi văzut și anul trecut, la Sala Palatului, în spectacolul susținut de Corul Armatei Roșii, pe care acesta îl dirijează din 1974.

Corul, fondat în 1939, care a susținut spectacole în peste 50 de țări din întreaga lume, evoluând și la Roma, în fața Papei Ioan Paul II, și la învestirea președinților Boris Elțîn și Vladimir Putin, și-a început spectacolul de la București cu un cântec definitoriu pentru spiritualitatea românilor, pentru apartenența noastră europeană - "Oda bucuriei", cântec devenit, în 1985, Imnul Uniunii Europene.

În aplauzele miilor de spectatori, The Red Guard Choir a oferit un cântec rusesc, după care o parte din artiștii din cor s-au retras, pe scenă urcând mai multe perechi, în uniformă, care au impresionat pe cei prezenți, dansând pe parcursul a două piese.

După revenirea membrilor orchestrei, spectacolul a continuat, momentele în care publicul savura evoluția desăvârșiților dansatori ruși intercalându-se cu piese deosebite, interpretate de artiștii ce au fermecat publicul de la Sala Palatului.

Gheorghe Zamfir a oferit publicului de la Sala Palatului "Rapsodia română", în interpretarea superbei piese compuse de George Enescu artistul fiind acompaniat de orchestra rusă, publicul aplaudând cu multă pasiune emoționantul moment.

Un alt moment coregrafic a precedat pauza de 20 de minute, dintre cele două părți ale spectacolului.

În cea de-a doua parte a concertului, după ce niște tineri în uniforme de cazaci au cucerit spectatorii cu dansul lor plin de viață, ce emană energie și voie bună, un quintet a interpretat la balalaika un medley, cuprinzând piese adorate în toată lumea, din diverse genuri muzicale.

Alte cântece îndrăgite de publicul prezent la Sala Palatului au precedat "Ochi chyornye", superbul cântec făcut celebru în Occident de interpretarea lui Louis Armstrong, această piesă fiind foarte apreciată de cei prezenți la Sala Palatului.

Un tenor rus, cu o voce fantastică, a interpretat fantastic aria "Nessun dorma", din "Turandot", acompaniat fiind de cor și de Gheorghe Zamfir. După ce îndelungatele aplauze au contenit, Gheorghe Zamfir a emoționat pe toți cei prezenți cu "Ciocârlia", arie interpretată de acesta în acompaniamentul membrilor orchestrei și răsplătită prin aplauze de către toți cei din sală.

Dirijorul Viktor Eliseev a revenit pe scenă, însoțit de o soprană, ce a oferit o incredibilă variantă a cântecului "Je suis malade", lansat de Lara Fabian.

O superbă interpretare a cântecului "Hava Nagila" a precedat "Sex Bomb", piesa cu care Tom Jones cucerea planeta în anul 2000.

Memorabilul concert susținut de The Red Guard Choir la Sala Palatului s-a încheiat cu două dintre cele mai îndrăgite cântece rusești ale tuturor timpurilor, "Kalinka", o superbă piesă de dragoste compusă în 1860 de Ivan Lariono, și "Katyusha", cântec compus în 1938 și devenit celebru în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ce însuflețea populația să lupte pentru a își apăra țara.

Superbul concert, care a emoționat pe toți spectatorii, unora amintindu-ne de superbe tinere din fostul spațiu sovietic, care, cel puțin odată în viață, le-au făcut inima să bată cu putere, altora - de petreceri și momente speciale petrecute în compania unor prieteni deosebiți, s-a încheiat în jurul orei 22.30, lăsând tuturor niște amintiri superbe și făcându-i pe toți cei prezenți să viseze la următoarea întâlnire cu artiștii care au făcut muzica rusă cunoscută și îndrăgită în toată lumea, cu generalul Viktor Eliseev și ceilalți artiști care au cucerit milioane de oameni, fără a folosi arme sau amenințări, ci doar superbul limbaj universal al muzicii.

Autor:  Călin Angheluță

Tag-uri Nume: