Publicat: 29 Iulie, 2016 - 08:25
Share
BNR: Atribuțiile viceguvernatorului Bogdan Olteanu vor fi preluate de ceilalți membri ai conducerii executive

Update: Atribuțiile viceguvernatorului Bogdan Olteanu vor fi preluate de ceilalți membri ai conducerii executive, a anunțat, vineri, într-un comunicat de presă, Banca Națională a României (BNR).

'În legătură cu reținerea domnului Bogdan Olteanu, Banca Națională a României precizează că ancheta Direcției Naționale Anticorupție — Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție vizează activitatea acestuia desfășurată înainte de încredințarea de către Parlament a mandatului de viceguvernator al BNR, conform comunicatului publicat de DNA. BNR menționează că activitatea instituției se desfășoară normal, atribuțiile domnului viceguvernator urmând a fi preluate conform procedurilor interne în vigoare de către ceilalți membri ai conducerii executive', se arată în comunicatul citat.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 29 iulie 2016, a inculpatului OLTEANU BOGDAN, la data faptei preşedinte al Camerei Deputaţilor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență. 
Prezentăm comunicatul de presă al DNA pe acest subiect:
"Din ordonanța întocmită de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora: 

În perioada iulie - noiembrie 2008, inculpatul Olteanu Bogdan, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat și primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro și sprijin electoral, constând în servicii de marketing și consultanță, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunării.
Banii au fost remiși de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic. 
Ulterior, ca urmare a diligențelor depuse de inculpatul Olteanu Bogdan, persoana respectivă a fost numită la data de 18 septembrie 2008 în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. 
Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. 

La data de 29 iulie 2016, inculpatul Olteanu Bogdan urmează să fie prezentat Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție".

 

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
 

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu ar fi fost reţinut, joi noaptea, pentru trafic de influenţă în dosarul omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, conform unor surse. 

Potrivit surselor citate, Bogdan Olteanu ar fi acuzat că s-a dus să discute cu Sorin Ovidiu Vîntu pe tema numirii guvernatorului Deltei Dunării în 2008 (n.r. — Liviu Mihaiu) Sursele au arătat că Olteanu ar fi acuzat că ar fi primit si bani de la Sorin Ovidiu Vîntu, dar acesta nu a recunoscut că a primit banii.

De altfel, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost adus joi dimineața la sediul Direcției Naționale Anticorupție cu o autospecială de la Penitenciarul Rahova. 

Ulterior, în presă au apărut informații potrivit cărora Călin Popescu-Tăriceanu și Bogdan Olteanu ar fi implicați într-un nou dosar al lui Sorin Ovidiu Vîntu în legătură cu numirea lui Liviu Mihaiu guvernator al Deltei Dunării, însă președintele Senatului a refuzat să le comenteze.

''Nu comentez zvonuri. Presupunând că într-adevăr numele meu e menționat într-un fel sau altul în denunțul vreunui arestat, condamnat, anchetat, suspect, inculpat etc, aștept ca, odată cu apropierea alegerilor, mai mulți arestați, condamnați, anchetați, suspecți, inculpați etc să facă denunțuri împotriva mea, pentru a obține promisiunea procurorilor DNA că vor avea parte de un tratament mai indulgent în fața legii și vor rămâne cu banii furați, eventual. După ce se va aduna un număr de denunțuri măcar cu două cifre, voi da următorul răspuns pentru toate înscenările: 'Oricât aș fi eu de vânat de DNA, ALDE va fi partid parlamentar după alegeri''', a spus Tăriceanu.

 

Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu a fost prezentat azi în fața judecătorilor ÎCCJ cu propunerea de arestare pentru 30 de zile pentru acte de corupție. Apar între timp detalii din dosarul constituit la inițiativa DNA:

În vara anului 2008, Sorin Ovidiu Vântu a început demersurile pentru ca Liviu Mihaiu, persoana sa de încredere, să fie numit guvernator al Administratiei Rezervatiei Biosferei „Delta Dunării”. Potrivit anchetatorilor interesul lui Sorin Ovidiu Vântu (SOV) în legătură cu numirea guvernatorului era în primul rând economic, legat de faptul că o parte din proprietătile sale imobiliare se aflau în Deltă, si, totodată, aici petrecea o mare parte a timpului, exprimându-si intentia de a transforma Delta într-o destinatie de turism exclusivist. În acest context, punerea în aplicare a planurilor suspectului de dezvoltare a Deltei Dunării erau legate de persoana celui care conduce rezervatia si autoriza unele categorii de activităti economice care puteau fi desfăsurate.

Lamuriri de caz

Numirea guvernatorului era atributul Guvernului României si se realiza prin emiterea unei hotărâri de guvern, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. 3 din Legea nr. 82/1993 privind constituirea Rezervatiei Biosferei „Delta Dunării”. La data faptelor, Bogdan Olteanu era presedintele Camerei Deputatilor și deci se afla într-o postură din care îsi putea trafica o influență reală în vederea numirii guvernatorului Deltei Dunării.

În aceste condiții, Sorin Ovidiu Vântu a ajuns la o întelegere cu Bogdan Olteanu conform căreia, în schimbul demersurilor efectuate de acesta pe lângă membrii guvernului pentru a determina numirea lui Liviu Mihaiu pe postul de guvernator, Sorin Ovidiu Vântu urma să îi dea un milion de euro si sprijin electoral, constând în servicii de marketing si consultantă, notează anchetatorii.

Având în vedere intentia sa, Sorin Ovidiu Vântu l-a întrebat pe Liviu Mihaiu dacă este de acord să fie numit guvernator al Deltei. Acesta a acceptat si, în consecintă, Sorin Ovidiu Vântu i-a spus că se va ocupa, va aranja acest lucru.

În iulie 2008, a avut loc o întâlnire între Bogdan Olteanu si Sorin Ovidiu Vântu la baza Lebăda din localitatea Crisan, unde suspectul deținea o ambarcatiune folosită cu rol de locuintă de vară. La întâlnire Bogdan Olteanu a venit însotit de apropiat al suspectului Sorin Ovidiu Vântu si care intermedia relatia acestuia cu inculpatul Bogdan Olteanu. Transportul celor doi în Deltă s-a realizat cu un elicopter pus la dispozitie de Sorin Ovidiu Vântu.

De remarcat că atât Sorin Ovidiu Vântu, cât si Bogdan Olteanu erau foarte interesati de organizarea acestei întâlniri. Astfel într-o convorbire din data iulie 2008, apropiatul lui  Sorin Ovidiu Vântu susține că Bogdan Olteanu  vine dintr-o parte, ”îl aştept eu şi după aceea se întoarce cu avionul că e tare grăbit. Ştii? Face asta special, deci vine chiar din București, şi face numai pentru... să ne vedem. M-ai înţeles.

Discutia continuă cu propunerea lui Sorin Ovidiu Vântu de a-i pune la dispoziție un elicopter, în final deplasarea făcându-se cu elicopterul, după cum a recunoscut si Olteanu Bogdan in timpul În conditiile în care Bogdan Olteanu cunostea scopul discutiilor (respectiv numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator) este evident interesul său în acest sens.

Printre temele abordate a fost numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei Dunării, iar cu acest prilej Bogdan Olteanu i-a cerut lui Sorin Ovidiu Vântu suma de 1 milion de euro în schimbul influentei pe care urma să o exercite asupra prim-ministrului.Suma urma să fie remisă în numerar, prin intermediul apropiatului lui SOV

Ulterior, Liviu Mihaiu a fost chemat la sediul Guvernului, unde premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a comunicat că va fi numit guvernator al Deltei Dunării.

Intr-o emisiune televizată ce a avut loc în ziua de 16.09.2008 (cu două zile înainte de decizia oficială), Bogdan Olteanu a fost primul demnitar care a anuntat public că Liviu Mihaiu va fi numit guvernator al Deltei Dunării. În conditiile în care inculpatul nu avea nicio atributie în acest sens si nu au fost identificate alte declaratii publice similare, această conduită trebuie interpretată ca un mesaj al inculpatului către Sorin Ovidiu Vântu că si-a îndeplinit promisiunea, având în vedere că asemenea informatii ar fi putut obtinute doar în urma discutiilor cu decidentii guvernamentali.

De altfel, în ziua următoare, Bogdan Olteanu a avut o întâlnire cu intermediarul lui SOV , pentru ca acesta să îi transmită un mesaj din partea lui Sorin Ovidiu Vântu cu privire la modalitatea în care urma să isi îndeplinească partea sa de întelegere.

La data de 18.09.2008, Liviu Mihaiu a fost numit în functia de Guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” prin Hotărârea nr. 1.088/2008 emisă de Guvernul României.

Sorin Ovidiu Vântu i-a cerut unui alt apropiat, care se ocupa de firmele sale din alte jurisdictii, să transfere suma de 1 milion de euro din contul bancar deschis în Cipru în contul unei societăti.în Bulgaria.

Potrivit documentelor bancare aflate la dosarul cauzei, societatea din Cipru a transferat un milion de euro în contul de unde intermediarul a retras banii în trei zile consecutive în octombrie 2008.

După câteva zile, la solicitarea lui Sorin Ovidiu Vântu, a remis această sumă lui Bogdan Olteanu la biroul unde acesta îsi desfăsura activitatea în sediul Partidului National Liberal (PNL).

În toamna anului 2008 Bogdan Olteanu a participat la alegerile parlamentare, urmărind obtinerea unui mandat de deputat în Parlamentul României. Din dispozitia lui Sorin Ovidiu Vântu, în vara si toamna anului 2008 directorul unei societăţi  la care SOV era acţionar s-a întâlnit cu Bogdan Olteanu si i-a oferit consultantă pentru campania electorală desfăsurată pe parcursul anului 2008. O echipă din cadrul acelei societati a realizat mai multe lucrări de analiză politică si sondaje de opinie, lucrări care au fost puse la dispozitie lui Bogdan Olteanu.

Aceste analize erau importante pentru că serveau la orientarea strategiei electorale, în conditiile în care anul 2008 a fost primul an în care s-a trecut la un sistem mixt, în care candidaturile si votul au fost uninominale, iar acordarea mandatelor s-a făcut proportional, astfel că modalitatea de configurare a colegiilor electorale era esentială pentru desemnarea câstigătorului unui mandat parlamentar. Pretul serviciilor prestate de echipa respectivă era de câteva zeci de mii de euro, Bogdan Olteanu neachitând contravaloarea acestora.

”Suspectul Sorin Ovidiu Vîntu a recunoscut săvârsirea faptelor, sustinând însă ca Bogdan Olteanu i-a cerut suma de 2 milioane de euro în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în functia de guvernator al Deltei Dunării, respectiv un milion în interes persona. În conditiile în care suspectul nu este apărat de răspundere penală pentru fapta săvârsită si nu are nici un beneficiu procesual cu exceptia reducerii limitelor de pedeapsă, este evident caracterul sincer al declaratiei acestuia.”, susțin procurorii DNA.

Bogdan Olteanu a recunoscut la audieri că în cursul anului 2008 avea periodic întâlniri cu Sorin Ovidiu Vântu, intermediate de un apropiat a lui SOV că una din întâlniri a avut loc în Delta Dunării la complexul Lebăda, prilej cu care Sorin Ovidiu Vântu i-a cerut să îl sustină pe Liviu Mihaiu pentru functia de guvernator al Deltei Dunării. De asemenea, a arătat că a avut discutii în acest sens cu prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu, sustinând însă că a făcut acest lucru din convingere, solicitarea suspectului Sorin Ovidiu Vântu coincizând cu propriile sale opinii, astfel încât nu a cerut si nu primit nici un folos material pentru acest demers.

Cu privire la serviciile furnizate de societate pentru campania sa electorală , ar fi sustinut că acestea reprezentau doar o ofertă în vederea încheierii unei eventuale a unui contract, care nu s-a mai materializat întrucât nu a fost multumit de calitatea analizelor politice și a sondajului de opinie ce i-au fost prezentate.

Cum a beneficiat Vantu de serviciile lui Mihaiu

DNA susţine că Sorin Ovidiu Vîntu l-ar fi mituit pe Bogdan Olteanu pentru a obţine numirea jurnalistului Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. Miza numirii ar fi fost un aviz de mediu de care PSV Company (fosta Petromservice), companie controlată de Sorin Ovidiu Vîntu, avea nevoie pentru două benzinării plutitoare pe Dunăre.

Potrivit sursei citate, Mihaiu ar fi dat avizul la doar o săptămână după numirea în funcţie. În schimb, jurnalistul a declarat că nu avea cunoştinţă că în spatele PSV se află Sorin Ovidiu Vîntu, cel care a finanţa la momentul respectiv publicaţia Academia Caţavencu, unde scria Mihaiu. "Dar dacă aş fi ştiut, nu îi dădeam aşa uşor, mă lamuream de 10 ori, fiind o problemă de petrol. Serviciul Tehnic a confirmat că au toţi parametrii îndepliniţi", a declarat Liviu Mihaiu  susţinând de asemenea că un refuz de a semna ar fi echivalat cu un abuz în serviciu.

Cum a recuperat Olteanu milionul de la Vantu

Suma de un milion de euro care a fost primită de Bogdan Olteanu de la Sorin Ovidiu Vântu pentru a determina numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării a fost transferată dintr-un cont din Cipru în contul din Bulgaria al unei societăţi înregistrate în SUA şi apoi retrasă în numerar în trei zile consecutive, reiese din referatul DNA cu propunerea de arestare preventivă a lui Olteanu.

'(...) i-a cerut (...), persoana care se ocupa de firmele sale din alte jurisdicţii, să transfere suma de 1 milion de euro din contul bancar deschis în Cipru de una dintre aceste societăţi (...) în contul unei societăţi care urma să îi fie indicat de (...) sau fiul acestuia (...). În consecinţă, a avut loc o întâlnire între (...) şi (...), care i-a indicat societatea IT (...), înregistrată în SUA (Delaware), care avea deschis un cont bancar în Bulgaria. Potrivit (...), la data de 22.10.2008 (...) Cipru a transferat un milion de euro în contul deţinut de societatea IT (...), de unde suma a fost retrasă în numerar de (...) în datele de 28, 29 şi 30 octombrie 2008', se arată în documentul citat.

Ulterior, la solicitarea lui Vântu, banii i-au fost remişi lui Bogdan Olteanu la biroul unde acesta îşi desfăşura activitatea, în sediul unui partid politic. 

 

 

 

 

Localizare: 

Geolocation is 45.2027898, 29.3432329