Publicat: 6 Februarie, 2012 - 12:31
Share

Potrivit unor surse, Cătălin Predoiu ar fi premierul interimar. Acesta a deținut în Cabinetul Emil Boc funcția de ministrul al Justiției.

Premierul Emil Boc a declarat în această dimineață că a luat decizia de a depune mandatul Guvernului. Boc a spus că a decis astfel pentru a
detensiona situația politica din țară, pentru stabilitatea țării.

Nu mă agăț de putere, a declarat Boc.

La data de 29 februarie 2008, Cătălin Predoiu a fost numit în funcția de ministru al justiției în Guvernul Tăriceanu, încheindu-se astfel o perioadă de vacanță de două luni și jumătate. Deși acesta a fost acuzat de presă că firma de avocatură Zamfirescu Racoți Predoiu, unde este avocat asociat, a fost în ultimii ani principalul consultant pe probleme juridice al grupului Rompetrol (condus de către miliardarul Dinu Patriciu), președintele Traian Băsescu a declarat că "speculațiile legate de activitatea anterioară a acestuia nu au acoperire în legături care să-i pericliteze activitatea în Ministerul Justiției" și că "un bun avocat comercial poate reprezenta pe oricine, inclusiv pe mine, inclusiv pe premierul Tăriceanu" [5]. Numirea sa a nemulțumit pe vicepreședinții PNL, Ludovic Orban, Crin Antonescu și Norica Nicolai, care i-au reproșat premierului Tăriceanu că nu au fost consultați și au aflat din presă de nominalizarea lui Cătălin Predoiu la Ministerul Justiției, precum și de faptul că s-a încălcat o decizie a conducerii partidului, în condițiile în care Biroul Politic Central votase numirea lui Teodor Meleșcanu la justiție și a lui Radu Stroe la apărare. În schimb, Tăriceanu s-a consultat cu șeful statului.

Cătălin Predoiu a candidat din partea PNL pentru un post de deputat în Colegiul 5 din județul Buzău la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008. El a fost votat de către 28,9% dintre alegători, clasându-se pe locul al doilea după candidatul PSD, Marian Ghiveciu, care a primit voturile a 46,6% din alegători [6].

Cătălin Predoiu a fost nominalizat de către noul prim-ministru Emil Boc pentru continuarea activității la conducerea Ministerului Justiției (pentru care se hotărâse să fie nominalizat un independent), în urma consultărilor celor două partide (PDL și PSD) care au format coaliția guvernamentală după alegerile din 30 noiembrie 2008. Deși Predoiu nu făcea parte din niciunul dintre cele două partide, el a fost considerat capabil să continue reforma în justiție, astfel încât monitorizarea României pe acest domeniu să fie ridicată în iunie 2009 [7].

Ca urmare a acceptului lui Predoiu de a-și continua activitatea în Guvern deși partidul din care făcea parte (PNL) trecuse în opoziție, liberalii i-au cerut să părăsească partidul acuzându-l de lipsă de caracter și de lipsă de decență politică față de partidul care l-a făcut ministru și l-a pus pe listele de deputați [8]. Ca urmare a nominalizării sale ca ministru, Predoiu a declarat că s-a autosuspendat la 19 decembrie 2008 din calitatea de membru al PNL, filiala Buzău, declarându-se „surprins” de atacurile dure ale unor colegi de partid. El a motivat că dorește să-și poată continua proiectele începute la venirea sa în Ministerul Justiției [9].

La data de 20 decembrie 2008, Cătălin Predoiu a obținut avizul favorabil al comisiilor juridice ale Parlamentului pentru a-și continua activitatea la Ministerul Justiției, cu 42 de voturi „pentru” și 9 „împotrivă”. A fost învestit în funcție împreună cu întreg guvernul la 22 decembrie 2008. El a enumerat ca priorități ale sale discutarea și adoptarea cât mai urgentă a Codurilor penal și de procedură penală, după care să se stabilească competențele instanțelor și refacerea corespunzătoare a schemei de personal din sistemul judiciar [10].

Cătălin Predoiu vorbește limbile engleză și franceză. Este căsătorit și are doi copii.

Sursă CV:  Wikipedia