Publicat: 12 August, 2015 - 10:40

 

O parte însemnată din teza de doctorat a primarului Sectorului 1, Neculai Onțanu, este copiată din câteva cărți și articole aparute anterior, potrivit unei analize comparative. 

Primar al Sectorului 2, general maior in rezerva, secretar general al UNPR si doctor in stiinte militare si informatii, Ontanu l-a avut drept profesor coordonator pe vicepremierul Gabriel Oprea, pentru teza de doctorat pe care a sustinut-o anul 2009. Oprea a fost acuzat la randul lui ca a copiat lucrarea de doctorat din surse multiple, fara a respecta normele academice de citare si atribuire, dar a fost exonerat de institutia care judeca aceste cazuri. 

Neculai Ontanu si-a inceput studiile doctorale la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza" in 2006, acolo unde Gabriel Oprea era la acea vreme profesor si conducator de doctorate. 
In 2008, cand Oprea s-a mutat la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" (ANI), si-a luat dupa el si doctoranzii, inclusiv pe Neculai Ontanu, dar si pe Florian Coldea (general SRI, prim adjunct al directorului SRI), Dan Marcel Barbut (director al Organismului de Licentiere Feroviare Roman) sau Loredana Radu (nepoata lui Gabriel Oprea si avocata lui Victor Ponta), cu totii obtinand in final diploma de doctor emisa de scoala universitara a Serviciului Roman de Informatii.

Teza de doctorat a lui Ontanu are titlul "Managementul protectiei infrastructurii critice" si se intinde pe 313 pagini, fara bibliografie si anexe. Analiza textului arata ca cea mai mare parte a tezei este copiata din surse multiple: carti, articole stiintifice, site-uri ale unor institutii sau documente oficiale ale unor organisme interne si internationale. Practic, putine paragrafe din continutul tezei in baza careia secretarul general al UNPR si-a obtinut titlul de doctor ii apartin.

La fel ca si Gabriel Oprea, primarul Sectorului 2 preia pagini intregi, capitole in integralitatea lor sau articole stiintifice de la cap la coada fara sa utilizeze ghilimele sau note de subsol, semne distincte recunoscute ca parte a tuturor conventiilor nationale si internationale de citare. In unele cazuri, secretarul general al UNPR face trimitere catre sursa originala a informatiilor cu nota de subsol, dar fara a folosi de ghilimele, asa cum cer normele academice de citare acceptate la nivel international, insa in cele mai multe situatii nu apeleaza nici la ghilimele si nici la note de subsol. 

La fel ca si Gabriel Oprea, mentorul si prietenul sau, in cazul tezei lui Ontanu este copiat nu doar continutul unor lucrari, ci si notele de subsol. De altfel, potrivit normelor academice, citarea unui autor se face prin utilizarea ghilimelelor, insotite de trimiteri catre referintele bibliografice de unde s-a facut preluarea. In cele 313 pagini din teza lui Ontanu, ghilimelele nu sunt folosite nici macar o singura data.