8 august 2022

Sute de produse de dezinfectat pentru spitale au fost retrase de pe piață

Basket with cleaning items on blurry background; Shutterstock ID 215591584; PO: today.com mish

Distribuie pe rețelele tale sociale:

124 de produse biocide neconforme au fost retrase de la utilizare în ultimele luni, iar alte peste 250 de astfel de produse au fost scoase de la comercializare.

Anunțul vine de la Ministerul Sănătății, care a precizat si că s-au dat aproape 200 de sancțiuni, în principal pentru introducerea ilegală pe piață a produselor biocide sau din cauză că etichetele nu respectau prevederile din aviz sau aveau termenele de valabilitate expirate.

Detaliile vin în urma reportajului „În grija nimănui: tratăm pandemia cu apă de ploaie, chiar și în spitale. Am descoperit dezinfectanți și cu 0% substanță activă” – publicat ieri, pe site-ul turnulsfatului.ro. Publicația a scris că 3 din 8 substanțe biocide cumpărate aleatoriu erau diluate, iar unul dintre produsele testate nu conține deloc substanța activă pentru care a primit avizul de punere pe piață.

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății: „Am aflat recent de această problemă, vom contacta atât Comisia de biocide a ministerului, pentru a norma mai bine, dacă este cazul, controlul acestor biocide. Dar cred că este un semnal care ne spune că trebuie să începem să investim în laboratoare de referință, ale Institutului Național de Sănătate Publică, sau ale DSP-urilor, și să întărim aceste instituții de control”.