Publicat: 19 Septembrie, 2015 - 11:23

Tabăra studențească de arheologie din cadrul proiectului STUDARHEX a luat sfârșit, având un impact deosebit în rândul studenților participanți în cadrul acestei tabere care au provenit de la universități din Anglia (Univerrsitatea Exeter), Germania (Universitatea Heidelberg) și România (Universitatea 'Babeș-Bolyai' Cluj-Napoca și Universitatea '1 Decembrie 1918' Alba Iulia), aceștia fiind implicați în activități de învățare nonformală, stimulând astfel cooperarea transfrontalieră și schimbul de experiență.

În cadrul taberei pe situl arheologic Colonia Dacică Sarmizegetusa, studenții au fost instruiți prin metode specifice de învățare, cu privire la mai multe aspecte ce au legătură cu arheologia, participând atât la activitățile de pe șantierul arheologic cât și la mai multe sesiuni de instruire pe teme conectate cu importanța patrimoniului cultural mobil, ceramica de epocă romană descoperită pe situl Colonia Dacică Sarmizegetusa, sesiuni de desen arheologic, de realizare a vaselor ceramice, metode de ars ceramica în antichitate, aspecte legate de cercetarea arheologică și prelucrarea primară a artefactelor descoperite în săpătură.

Studenții au fost instruiți și îndrumați de un colectiv de cercetători și profesori precum Dr. Richard Petrovsky, Dr. Carmen Ciongradi, Prof. Dr. Reinhard Stupperich, Dr. Emilian Bota, Dr. Sorin Bulzan, Prof. Univ. Dr. Alexandru Diaconescu.

Acest proiect reprezintă un preambul pentru viitorul proiect Erasmus+ câștigat de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, 'From theory to practice — Internațional Teaching in Field Archeology în Roman Sarmizegetusa'.

Proiectul STUDARHEX este implementat de Asociația Absolvenților Universității '1 Decembrie 1918' Alba Iulia în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca și își propune prin activitățile sale să dezvolte un ansamblu de metode nonformale și informale de învățare aplicate menite să ducă la însușirea de cunoștințe privind meșteșugurile comunităților antice în rândul studenților din patru universități europene în perioada 15 iulie — 15 octombrie 2015.

Proiectul este finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului în urma Concursului Național pentru Proiecte Studențești și are un buget total de 35606 lei.