6 octombrie 2022

Tabăra gratuită de limbă română organizată în Italia, lângă Roma

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Pe 16 iulie s-a încheiat cu succes proiectul „Atelier de vorbărit”, tabăra gratuită de limbă română organizată în Italia, lângă Roma (la Pavona), de către Asociaţia culturală româno-italiană PROPATRIA, Odv cu susţinerea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Tabăra s-a desfăşurat în perioada 11/ 16 iulie, iar beneficiari au fost 90 de copii şi tineri, cu vârste cuprinse între 8 şi 18 ani, majoritatea din familii de români rezidente în regiunea Lazio. Timp de 6 zile, tinerii au participat la numeroasele activităţi ale taberei, la ateliere de limbă română şi dezvoltare personală, au făcut excursii, dar mai ales au legat prietenii de lungă durată.

Obiectivul taberei a fost acela de a încuraja utilizarea limbii române prin activităţi non formale, într-o atmosferă relaxantă, de vacanţă. Totul s-a desfăşurat într-un cadru de vis asigurat de gazdele de la asociaţia Villaggio Romeno, la Villa Fornarola – un parc cu grădină de vară, copaci seculari şi clădiri de patrimoniu istoric – unde au fost îmbinate, echilibrat, activităţi de promovare a valorilor de respect, acceptare, solidaritate, empatie şi toleranţă.

Atelierele multidisciplinare au fost coordonate de echipe de profesori şi formatori veniţi din România (mai precis din judeţul Vrancea), cărora li s-au alăturat nouă elevi premianţi sau olimpici la diferite materii (limba română, muzică).

Copiii au plecat din tabără cu lacrimi de bucurie în ochi, prieteni noi şi amintiri de neuitat, dar mai ales cu un bagaj bogat de cunoştinţe de limba română! La fel de entuziasmaţi au fost părinţii, români care trăiesc şi lucrează de ani de zile în Italia: „Mulţumiri organizatorilor pentru grija avută faţă de fiecare copil, aţi adus zâmbete, creaţie, educaţie şi afecţiune fiecăruia în parte. Niciun copil nu a fost judecat după nivelul limbii române pe care l-a avut. Fata mea era reticentă când i-am spus de tabăra în limba română, dar la sfârşit era în lacrimi, nu voia să mai plece”. Altă mărturie a unei mămici: „Copiii au avut ocazia să-şi creeze amintiri de neuitat într-un spaţiu deosebit de frumos, cu activităţi bine gândite şi organizate. Mulţumim cu recunoştinţă”.

Copiii din tabără, „campioni cu două case, Italia şi România”

Mai jos redăm şi câteva impresii culese în rândul profesorilor şi formatorilor.

Alina Mirica, formator şi profesor: „Plec mai bogată, am cunoscut copii minunaţi, cărora le prevăd un viitor frumos, indiferent unde vor alege să trăiască. Spre deosebire de noi, ei au două case: aici şi în România. Sunt eroi în viaţa proprie, în fiecare dintre ei e un campion, important e să-l descopere”.

Ioana Constantinescu, profesor de limbi străine şi director la Liceul de Artă Tattarescu din Focşani trage însă şi un semnal de alarmă: „Sunt părinţi români din Italia care decis brusc să se întoarcă în România, la 40, 50 de ani. Iau cu ei copiii, unii au 14, 15 ani şi îi înscriu la şcoală în România, fără să se gândească la greutăţile pe care tinerii le pot avea. Unii au dificultăţi mare cu limba română şi vor studia toate materiile în limba română. E ca şi cum ar fi aruncaţi în gura leilor. Sunt şi părinţi care au vorbit în casă doar în italiană, refuzând într-un fel să le vorbească în limba maternă. Fac un apel către ei, nu le refuzaţi acest privilegiu, nu le îngrădiţi dezvoltarea limbii române! Ce va face un copil care se mută în România în august, intră la şcoală în septembrie fără să ştie româna şi la sfârşitul clasei a opta trebuie să dea examen? Dacă în Italia nu se poate studia limba română ca a doua sau a treia limbă în şcoală, părinţii sunt cei care trebuie să le-o transmită”.

Mioara Moraru, preşedinta Propatria: „Vreau să le mulţumesc tuturor deopotrivă, copiilor, staff-ului, elevilor resursă, profesorilor organizatorilor şi partenerilor. La ceremonia finală am acordat diplome, iar recunoştinţa noastră merge acum către profesori, care au transmis experienţa lor, sensibilitatea şi dragostea lor faţă de copii. Prin programul desfăşurat şi rezultatele obţinute într-o săptămână, ne dăm seama de utilitatea organizării unor astfel de tabere, pentru ca elevii, copiii, să aibă posibilitatea să menţină legătura cu propriile rădăcini”.

„Atelier de vorbărit” este o continuare a proiectului de cercetare „Copii între două lumi”, implementat cu sprijinul DRP în anul 2021 şi focalizat pe reinserţia şcolară a copiilor întorşi acasă. Atunci au fost evidenţiate şi documentate numeroasele probleme cu care se confruntă copiii români din diaspora la întoarcerea definitivă în ţară.

Proiect realizat cu susţinerea DRP / Departamentului Românilor de Pretutindeni, sub patronajul Ambasadei României în Italia. Colaboratori: Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Vrancea (C.J.R.A.E. Vrancea), Liceul de arte Gh. Tattarescu / Focşani, Colegiul Naţional Unirea / Focşani, Asociaţia PropatriaVox / România, Asociatia Villaggio Romeno, Episcopia Ortodoxă a României in Italia. Parteneri Media: Agerpres, Radio Romania, Rotalianul.