Publicat: 20 Septembrie, 2016 - 09:49

În baza Acordului guvernamental româno-german privind mormintele de război, semnat în urmă cu 20 de ani, Uniunea Populară Germană pentru Îngrijirea Mormintelor de Război (VDK, asociație de utilitate publică aflată sub patronajul Președintelui Germaniei), organizează anual tabere de tineret, precum și tabere ale militarilor germani, voluntari, care desfășoară lucrări de întreținere a cimitirelor militare germane din România.

Anul acesta, în contextul Centenarului Primului Război Mondial, au fost planificate patru asemenea tabere de lucru cu voluntari, în județul Argeș, la cimitirele de onoare din 1916-1918 din Lerești și Dragoslavele, două tabere militare, precum și două de tineret.

Vineri, 16 septembrie, la Lerești a avut loc ceremonia de închidere a taberei internaționale, care s-a desfășurat în perioada 7-17 septembrie și la care au participat 34 de tineri din Germania, Rusia, Belarus, Letonia și Polonia, coordonați de prof. Holger Hagemann de la Școala Tehnică din Rostock. Cei mai mulți dintre tineri au luat parte la proiecte asemanatoare derulate in diferite alte state europene.

La ceremonia de la Lerești, unde sunt înhumați circa 700 de militari morți în Primul Război Mondial în această regiune, a luat cuvantul și primarul comunei, domnul Marian Toader, care a mulțumit tinerilor voluntari pentru munca exemplară depusă la cimitir. De altfel, necropola militară este în curs de reabilitare, finalizarea lucrărilor — finanțate de comunitate — fiind așteptată curând.

Respectând deviza organizației germane — 'Muncă pentru pace — Împăcare peste morminte', doi preoți de la biserica 'Înălțarea Domnului', din apropiere, au săvârșit o slujbă de pomenire a militarilor înhumați acolo, indiferent de naționalitatea acestora, iar tinerii au depus o frumoasă coroană de flori proaspete.

Ultima tabără din acest an, una militară, la care vor participa miliari germani din Frankenberg (landul Saxonia), precum și vânători de munte români din cadrul Batalionului 30 'Dragoslavele', se va deschide mâine, 20 septembrie, ora 09.00, la Dragoslavele, la cimitirul eroilor (la intrarea in localitate). Echipa germano-română va lucra până pe 29 septembrie la cele două cimitire de onoare din Dragoslavele, aceasta fiind a patra tabără organizată aici cu sprijinul M.Ap.N..

Pe teritoriul României, în circa 170 de localități, sunt înhumate rămășițele a peste 95.000 de militari germani căzuți în ambele războaie mondiale. În județul Argeș, cele mai importante cimitire de război unde sunt înhumați și militari germani se află la Dragoslavele, Șuici, Lerești, Curtea de Argeș și Pitești.

Înființată în 1919, Uniunea Populară Germană pentru Îngrijirea Mormintelor de Război îngrijește mormintele a 2,3 milioane de soldați situate în 827 de cimitire din 45 de țări.