Miercuri, 2 Decembrie, 2020 - 18:31

Pentru președintele din Belarus, ordinea internațională alunecă spre „haos controlat". În ceea ce privește sistemul relațiilor internaționale, acesta suferă o „denaturare fundamentală", a spus el miercuri, 2 decembrie, în timpul unui summit al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă.

„Ordinea internațională alunecă spre un haos controlat. Activitatea bine gândită și orchestrată de jucători globali, care uneori ignora tot, nici măcar interesele propriilor lor oameni nu mai contează, este evidentă ", a spus președintele Belarusului.

Sâmbătă, 21 Noiembrie, 2020 - 10:25
„Păpușarii occidentali” se află în spatele protestelor în masă care au loc în Belarus

Președintele Belarusului a adăugat că agenții americani, folosind internetul și tehnologiile moderne, „clatină întreaga planetă”.

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat că serviciile de informații din republică și Rusia au localizat centrele serviciilor speciale ale SUA lângă Varșovia și Kiev.

Joi, 12 Noiembrie, 2020 - 06:48

Președintele Belarusului, Alexander Lukashenko, subliniază faptul că, având în vedere provocările actuale, “este necesar ca liderii de pe glob să fie puternici pentru a-si păstra statul”.  El a declarat acest lucru miercuri, într-o întâlnire cu președintele Federației Sindicatelor din Belarus, Mikhail Orda.

 

Duminică, 27 Septembrie, 2020 - 11:09

Pentru a atinge cu succes obiectivele de dezvoltare durabilă, țările cu venituri medii au nevoie de o strategie separată a ONU pentru a le promova. Ministrul bielorus de externe, Vladimir Makei, a spus acest lucru în timpul unui discurs pronunțat în cadrul dezbaterii generale a celei de-a 75-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Luni, 21 Septembrie, 2020 - 08:34

Potrivit presei ruse, care citează surse din Belarus, ar fi planificate noi demiteri pe lângă decizia de retragere a ambasadorilor Republicii Belarus  în Spania, Letonia și Slovacia.

"Treizeci de diplomați bieloruși vor fi demiși în următoarele zile din serviciul diplomatic al Republicii". Potrivit sursei, care, la randul sau, îl citează pe fostul ambasador de la Madrid, care acum s-a alaturat opoziției, ar fi planificate noi concedieri, pe lângă decizia anunțată anterior de revocare a ambasadorilor bieloruși în Spania, Letonia și Slovacia.

Duminică, 13 Septembrie, 2020 - 17:26

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a declarat prin intermediul Agenției Telegrafice Belaruse, BelTA., că Banca Mondială și FMI i-au oferit o mită de aproape un miliard (940 milioane USD) sub forma „ajutorului financiar Covid”. În schimbul a 940 milioane de dolari SUA, Banca Mondială și FMI au cerut președintelui Belarusului:

– o „blocare extremă a poporului său”
– forțarea purtării de măști faciale
– carantinare la domiciliu foarte strictă
– impunerea unui stat de polițienesc
– distrugerea economiei

Duminică, 13 Septembrie, 2020 - 10:24
Ministerul Apărării de la Minsk a remarcat, de asemenea, o intensificare a zborurilor NATO de-a lungul frontierei

Belarusul semnalează transferul unui batalion blindat american la un teren de antrenament din Lituania, la numai 15 km de graniță. Acest lucru a fost anunțat sâmbătă la postul de televiziune local STV de către Ministrul Apărării, Viktor Khrenin, după o întâlnire cu Președintele Belarusului, Alexander Lukashenko, desfășurată tot sambata. „Ca parte a îndeplinirii sarcinii stabilite de către șeful statului de a monitoriza situația în teritoriile statelor limitrofe Belarusului, observam si astăzi evolutii interesante.

Luni, 7 Septembrie, 2020 - 14:00

Pentru a atinge cu succes obiectivele de dezvoltare durabilă, țările cu venituri medii au nevoie de o strategie separată a ONU pentru a le promova. Ministrul bielorus de externe, Vladimir Makei, a spus acest lucru în timpul unui discurs pronunțat în cadrul dezbaterii generale a celei de-a 75-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Vineri, 28 August, 2020 - 23:38
Ce griji mai are ministrul Aurescu pe Tweeter

Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat că România devine oficial exportator de instabilitate!

Într-un mesaj lansat pe Twitter, Bogdan Aurescu face cunoscut că ministerul pe care îl conduce va finanța cu 100.000 de euro organizațiile care vizează răsturnarea regimului din Belarus.

Miercuri, 26 August, 2020 - 22:15

Ministerul Apărării din Belarus a numit declarațiile Lituaniei cu privire la presupusă încălcare a spațiului aerian de către un elicopter din Belarus drept “nefondate", întrucât Vilniusul nu a furnizat nicio dovadă în acest sens”.

Luni, 24 August, 2020 - 09:43

Un elicopter cu președintele Belarusului Alexander Lukashenko la bord a aterizat aseara, în jurul orelor 20:00, pe peluza din fata Palatului Independenței din Minsk (resedinta prezidentiala), în timp ce în fața clădirii avea loc un violent protest.

Sâmbătă, 22 August, 2020 - 09:56

Președintele reales, Alexander Lukashenko, a denunțat vineri ingerința Occidentului în afacerile interne ale Bielorusiei și intenția unor vectorii din Occident “de a provoca, printre altele,  o dispută între Minsk și Moscova”.

După ce a vizitat complexul agroindustrial Derzhinsky, președintele a spus că va rezolva criza internă în câteva zile, pe fondul apelurilor făcute din Lituania de fosta candidată la președinție, Svetlana Tijanovskaya, pentru a continua greva la companii cruciale din Belarus.

Vineri, 21 August, 2020 - 14:33
Publicul își pierde credința în opoziție

Ziua de joi a fost una mult mai liniștită pentru Belarus. Protestele de pe străzile din Minsk au atras mult mai puțini oameni decât o zi înainte, iar grevele desfășurate la întreprinderilor și fabricile din țară au slăbit, și ele. 

 

Potrivit experților intervievați de Nezavisimaya Gazeta, opoziția însăși nu a reușit să ofere modificări tangibile. Potrivit acestora, transferul imediat al puterii în țară nu ar trebui să fie așteptat, iar totul depinde în mare măsură de ceea ce va face Lukashenko în continuare.

 

Joi, 20 August, 2020 - 09:37

Șeful statului venezuelean, Nicolás Maduro, l-a încurajat pe omologul său bielorus, Aleksander Lukashenko, să aibă „nervii de oțel”, având în vedere criza cu care se confruntă țara sa după ce a fost reales la alegerile din 9 august.

Miercuri, 19 August, 2020 - 10:22
Cum se reconstruiește un „maidan”

Mitinguri în sprijinul lui Lukashenko au loc în Capitala Minsk, dar și în orașele Gomel și Mogilev, cu participarea a mii de oameni care susțin președintele ales

La mitinguri participă persoane cu steagurile tarii. Aceștia au asupra lor și postere pe care se poate citi: „Nu vom renunța la Belarus” și „Suntem aici pentru a proteja țara”

Zeci de mitinguri în sprijinul Președintelui ales al Belarusului, Alexander Lukashenko, au avut loc marți la Mogilev, Gomel și o serie de alte așezări ale țării.

Duminică, 16 August, 2020 - 19:40

Scenariul bielorus al protestelor este similar cu cel bulgar, potrivit politologului de la Sofia, Plamen Paskov, citat de canalul TV Belarus 1.

"În ultimele două sau trei săptămâni, aproximativ același scenariu a avut loc în Bulgaria", a declarat Plamen Paskov. El a menționat că, în locul a trei femei, cum a fost cazul la Minsk, în țara natală, Bulgaria, opoziția față de autorități (când se schimbă parlamentul) este reprezentată de trei bărbați. Sprijinul le este oferit, potrivit politologului, de către Occident”.

Duminică, 16 August, 2020 - 19:36
Lukashenko: Sunt în genunchi aici în fața voastra, pentru prima dată în viața mea. Meritati asta!

Președintele Belarusului, Alexander Lukashenko, a spus că „îngenunchează” în fața susținătorilor săi, care s-au adunat duminică în Piața Independenței din Minsk, la un miting în sprijinul autorităților

"Mulțumesc foarte mult. Sunt în genunchi aici în fața voastra, pentru prima dată în viața mea. Meritati asta", a spus Președintele bielorus, după care a coborât de pe podium și s-ă plecat adânc. Atunci, Lukashenko a început să mulțumească populației țării și armatei pentru „sprijin și credință”.

Duminică, 2 August, 2020 - 16:05

În legătură cu recenta capturare a unui grup de militari ruși în apropiere de Minsk, comitetul de investigare din Belarus a raportat că „grupul a fost organizat și administrat conform standardelor militare”. De asemenea, “cetățenii ruși reținuți în Belarus nu urmau să zboare la Istanbul, în ciuda biletelor de avion obtinute de acestia”. Acest lucru a fost anunțat de șeful grupului de anchetă Alexander Agafonov, vineri, pe postul de televiziune ONT din Belarus.

Sâmbătă, 1 August, 2020 - 14:05

Conflict diplomatic între Minsk și Moscova, urmare a unei eșuate tentative de lovitură de stat pusă la cale de Direcția Principala de Informații a Armatei ruse, binecunoscutul GRU, la fel ca în România, în decembrie '89

Ambasadorul Rusiei în Belarus, Dmitri Mezentsev și Ministrul Consilier, Însărcinat cu Afaceri ad Interim al Ambasadei Ucrainei în Belarus, Pyotr Vrublevsky, au fost invitați la Ministerul Afacerilor Externe de la Minsk.

 

Vineri, 31 Iulie, 2020 - 09:58
200 de mercenari deghizați în turiști, s-au infiltrat în Belarus cu misiunea de a perturba alegerile prezidențiale

Președintele bielorus, Lukashenko a convocat ieri o întâlnire urgentă cu membrii Consiliului de Securitate cu privire la situația legată de reținerea a peste 30 de de reprezentanți ai unei companii militare private străine în Belarus, țara de origine a grupului fiind Rusia.

"V-am invitat pentru discuta modalități de a face față acestei situații, s-ar putea spune, o situație de urgență care a avut loc în această seară. Nu o poți numi altfel", a spus liderul belarus.

Duminică, 7 Iunie, 2020 - 10:51

Pandemia de coronavirus COVID-19 a „doborat” economia globală, iar miliardarii, companiile multinationale și mai multe State au pus în buzunar „trilioane de dolari”, a declarat sâmbătă, Președintele Belarusului , Alexander Lukashenko.

Lukashenko a făcut aceasta de declarație în timpul unei călătorii de lucru în regiunea Mogilev, unde a discutat cu cetățenii. În special, el a menționat că, dacă încă nu există un răspuns la întrebarea dacă pandemia este sau nu creată de om, unii oameni încearcă să profite de situație și de psihoza rezultată.

Sâmbătă, 30 Mai, 2020 - 08:58

Boala reprezintă doar o jumătate din “pandemia coronavirusului”, cealaltă jumătate este politică, a declarat Președintele din Belarus, Aleksandr Lukashenko, la întâlnirea cu lucrătorii fabricii de tractoare MTZ, astazi 29 mai, informează agentia de stiri de la Minsk, BelTA. „Sunt convins de un lucru: pandemia este mai mult decât o simplă boală. Boala este doar o jumătate din ea, sau chiar mai puțin. Restul este politică si interese de alta natura. Și, în curând, veti vedea ca asa a fost”, a spus Aleksandr Lukashenko.

Duminică, 29 Martie, 2020 - 12:27
Cum continuă viața în Belarus fără blocaje și restricții - nimeni nu a murit

Belarus, oficial Republica Belarus, cunoscută anterior cu denumirea rusă Byelorussia sau Belorussia, este o țară fără lac din Europa de Est, mărginită de Rusia la nord-est, Ucraina la sud, Polonia la vest și Lituania și Letonia în nord-vest. Capitala sa și cel mai populat oraș este Minsk. Minsk este un oraș al Partidului European în aceste zile.

Miercuri, 28 August, 2019 - 10:29

Senatorul Titus Corlăţean, membru al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a participat marţi, 27 august 2019 în Belarus, la Minsk, la conferinţa cu tema: Opinia publică şi pedeapsa capitală în Belarus. Evenimentul este organizat în cadrul proiectului de cooperare între Consiliul Europei şi Belarus, intitulat: Consolidarea dreptului la un proces echitabil în sistemul justiţiei penale din Belarus.

Vineri, 17 Mai, 2019 - 06:19
FUMIGENE DE WEEKEND (86)

FUMIGENE DE WEEKEND (86)

O, Europa, te simt în mine, / Te simt adânc în mine / Te simt în sufletul meu / Te simt toată în mine”, zice o poezie a Veronicăi Porumbacu, din perioada proletcultistă, rămasă celebră prin epigrama lui Păstorel Teodoreanu: “O, sublimă Veronică, / Eu credeam c-o ai mai mică! / Dar mărturisirea-ți clară /Din Gazeta literară / Dovedește concludent, /Că în chestia matale / Cu-adâncimi fenomenale, / Intră-ntregul continent!”. Nicio legătură cu 9 mai și cu Sibiul, ci cu 29 martie și Bucureștiul STOP Științifico-fantasmagoricilor de la ENSP le-a luat o lună jumate ca să redacteze  “Declarația de la București privind drepturile omului și o Europă fără tutun”. În afara bla-bla-urilor obișnuite, o singură idee poate atrage atenția, anume acuzațiile, mai mult sau mai puțin voalate, de “încălcare a drepturilor omului” și “violare a obligațiilor de a proteja sănătatea”, la adresa guvernelor care “eșuează în descurajarea producției, vânzării și consumului de tutun” STOP Un fel de a “bate șaua ca să priceapă iapa”, adică Guvernul României, care nu a acceptat ca manifestarea activistă amintită să se desfășoare sub egida Președinției noastre la UE

Subscribe to Belarus