Miercuri, 16 Septembrie, 2020 - 18:33

Mai puţin de 100 de instituţii şcolare sunt închise, în prezent, în Franţa, din cauza contaminării cu noul coronavirus - reprezentând 0,13% din totalul şcolilor - a anunţat miercuri ministrul francez al Educaţiei Jean-Michel Blanquer, apreciind că anul şcolar a început în condiţii bune, relatează Reuters.

”În momentul în care vă vorbesc, sunt închise 81 de şcoli şi instituţii (şcolare), deci sunt mai puţin de 2.100 de clase închise şi avem aproape 1.200 de cazuri noi de covid-19 în rândul elevilor, în plus faţă de săptămâna trecută”, a precizat el, la postul LCI.

Vineri, 4 Septembrie, 2020 - 15:39

Ministrul francez al Educaţiei, Jean-Michel Blanquer, a declarat vineri că 22 de şcoli au fost închise în ţară din cauza cazurilor de COVID-19, relatează Reuters.

"În Franţa continentală au fost închise 12 şcoli dintr-un total de peste 60.000, ceea ce reprezintă un număr mic. Adăugând 10 şcoli din La Reunion (insulă), numărul acestora este de 22", a spus Blanquer pentru postul de radio Europa 1.

Marţi, 25 August, 2020 - 11:50

Franţa devine, începând din acest an, a şaptea ţară din Europa în care va fi predat cursul opţional de Limbă, cultură şi civilizaţie românească (LCCR), urmare a demersurilor întreprinse de către Institutul Limbii Române (ILR) şi Ambasada României în Franţa, precum şi a sprijinului oferit de către Primăria localităţii Le Blanc-Mesnil.

Luni, 3 August, 2020 - 17:00

Startul Turului ciclist al Franţei din Copenhaga, prevăzut în ediţia din 2021, a fost amânat cu un an, pentru 2022, după ce mai multe evenimente sportive au ajuns să se suprapună din cauza pandemiei de coronavirus, a anunţat luni primarul capitalei daneze, conform DPA.

''Vom găzdui cea mai mare cursă ciclistă a lumii la Copenhaga în 2022'', a declarat primarul Frank Jensen la TV2, explicând că amânarea a fost necesară pentru a se evita suprapunerea cu Jocurile Olimpice de la Tokyo şi EURO 2020, ambele evenimente amânate pentru 2021 din cauza Covid-19.

Sâmbătă, 25 Iulie, 2020 - 12:45
După surorile de gintă latină Spania și Franța

Potrivit datelor furnizate de worldometers.info, țara noastră se clasa vineri pe locul al patrulea în Europa la numărul cazurilor noi de Covid-19, după Rusia, Spania și Franța și, deci, pe locul al treilea în Uniunea Europeană.

Miercuri, 15 Iulie, 2020 - 12:41

Mai mult de jumătate dintre consumatorii europeni (52%) intenționează să amâne cumpărarea unui vehicul nou și susțin că îl vor păstra pe cel actual mai mult decât era prevăzut inițial, în contextul pandemiei de COVID-19, potrivit studiului Deloitte State of Consumer Tracker. Polonezii sunt cei mai prudenți în ceea ce privește comportamentul de cumpărare (68%), urmați de irlandezi (61%) și de spanioli (60%), arată rezultatele cercetării.

Vineri, 10 Iulie, 2020 - 19:00

Turismul este greu încercat în Franța în această vară. Anulările se țîn lanț iar unii turiști din afara Franței, care formau o categorie importantă, au restricții de circulație din cauza epidemiei de coronavirus. Singură speranță care ar putea salva acest sezon este legată de opțiunea francezilor pentru o vacanță în Hexagon.

Normandia este una dintre regiunile preferate de turiști. De departe, americanii sunt cei care aleg nordul Franței, mai ales cei care iubesc istoria și vor să vadă unde a avut loc marea debarcare.

Vineri, 3 Iulie, 2020 - 17:41

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a desemnat vineri în funcţia de prim-ministru pe Jean Castex, înalt funcţionar şi primar, care a coordonat strategia de redeschidere a societăţii după izolarea impusă de criza coronavirusului, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Castex va fi însărcinat cu formarea noului guvern, a anunţat Palatul Elysee într-un scurt comunicat.

Jean Castex îl înlocuieşte pe Edouard Philippe, care a demisionat în cursul zilei.

Marţi, 12 Mai, 2020 - 12:05

Instituirea stării de alertă și reluarea activității economice începând cu 15 mai aduce noi modificări legislative, de data aceasta în domeniul restructurării companiilor. Specialiștii CITR, liderul pieței de insolvență din România, analizează măsurile și identifică beneficiile pe care acestea le aduc companiilor. Ieri, Guvernului României a aprobat o serie de măsuri de modificare a Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.

Miercuri, 8 Aprilie, 2020 - 19:41

Toţi străinii care intră în Franţa sau în teritoriile franceze au nevoie, începând de miercuri, de un permis de călătorie, a anunţat ministerul de interne de la Paris. Este vorba de un formular disponibil online, precizează dpa.

Măsura anunţată a intrat în vigoare imediat.

Formularul în engleză şi franceză, care poate fi descărcat de pe site-ul de internet al ministerului, trebuie completat şi prezentat la punctele de trecere a frontierei sau înainte de îmbarcarea în cursele aeriene către Franţa.

Miercuri, 25 Martie, 2020 - 10:10
Este necesară carantina instituţionalizată timp de 14 zile

Lista cu ''zonele roşii'', unde predomină pandemia cauzată de coronavirus şi pentru care este necesară carantina instituţionalizată timp de 14 zile a fost actualizată, miercuri, pe site-ul INSP.

Astfe, ţările considerate ''zone roşii'' sunt: Italia, Franţa, Germania, Spania şi Iran.

Prin urmare, cetăţenii români care se întorc din aceste ţări se vor afla în carantină instituţionalizată 14 zile.

Miercuri, 4 Martie, 2020 - 18:43

În jur de 8.300 de măști sanitare și 1.200 de sticle de gel antibacterian au fost furate din spitalele din Paris, au anunțat oficialii francezi din domeniul sănătății, potrivit Guardian.

Alte 2.000 de măști chirurgicale au dispărut dintr-un spital din Marsilia.

Guvernul francez a anunțat luarea unor măsuri legale pentru a controla prețul la astfel de produse, în condițiile în care acesta a explodat.

Astfel, cei care doresc să își cumpere măști din farmacie ar urma să aibă nevoie de prescripție medicală.

Marţi, 3 Martie, 2020 - 11:33

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Franceză că sindicatele franceze au lansat un apel la manifestaţii şi greve pe întregul teritoriul Franţei, pentru ziua de marţi, 3 martie 2020. Vor fi manifestaţii în special în faţa prefecturilor şi subprefecturilor. De asemenea, sunt posibile perturbări ale circulaţiei feroviare, urbană şi interurbană, precum si în reţeaua rutieră.

Luni, 2 Martie, 2020 - 08:39

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Franceză că, în conformitate cu datele transmise de agenţia naţională de meteorologie Meteo France, un nou episod de furtună, numit Leon, va traversa teritoriul francez în intervalul 1-2 martie 2020. Astfel, 15 departamente din vestul spre estul ţării au fost plasate în cod portocaliu de vânt în rafale cu viteze de până 100-120 km/h însoţite de ploi puternice.

Joi, 20 Februarie, 2020 - 13:41

Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea, astăzi, 20 februarie 2020, a 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice cu Republica Franceză, Republica Federală Germania şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Luni, 17 Februarie, 2020 - 09:23

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Franceză că sindicatele din SNCF (Compania naţională de căi ferate) şi RATP (Regia autonomă a transporturilor pariziene) au anunţat o zi de grevă pentru luni, 17 februarie 2020.

Vor fi perturbări în circulaţia feroviară, urbană şi interurbană, precum şi în reţeaua rutieră.

Totodată, sindicatele franceze au chemat la o nouă zi de mobilizare naţională împotriva reformei pensiilor pentru ziua de joi, 20 februarie 2020.

Joi, 13 Februarie, 2020 - 17:00

După Regatul Unit, Franţa intenţionează la rândul ei să ofere companiei chineze Huawei un acces limitat la construcţia reţelelor 5G, în pofida presiunilor americane de a exclude colaborarea cu acest producător de echipamente de telecomunicaţii, relatează joi agenţiile AFP şi EFE.

''Huawei nu va fi exclus din reţeaua 5G în Franţa'', a declarat ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, la patru zile după ce compania chineză avertizat cu privire la eventuale măsuri discriminatorii împotriva sa.

Vineri, 24 Ianuarie, 2020 - 10:28

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Franceză că, în numeroase oraşe, sunt prevăzute manifestaţii şi acţiuni de protest pentru data de 24 ianuarie 2020.
SNCF (compania naţională de căi ferate) şi RATP (Regia autonomă a transporturilor pariziene) anunţă că sunt posibile perturbări în transporturile publice.

Marţi, 21 Ianuarie, 2020 - 18:00

Furtuna Gloria, care a continuat să afecteze marţi Spania, unde a provocat închiderea unor şcoli, blocarea unor drumuri şi întreruperi de electricitate, cauzând şi moartea a trei persoane începând de duminică, s-a abătut de asemenea asupra sudului Franţei, informează AFP.

Nord-estul Spaniei a fost plasat în alertă din cauza acestei furtuni care a provocat căderi intense de zăpadă, rafale de vânt de peste 100 de kilometri pe oră şi valuri înalte în regiunile costiere.

Joi, 16 Ianuarie, 2020 - 17:07

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Franceză privind continuarea grevei la SNCF (Compania Naţională de Căi Ferate) şi RATP (Regia Autonomă a Transporturilor Pariziene).

Un comunicat MAE arată că sindicatele au făcut apel la o nouă zi de mobilizare, fiind prevăzute manifestaţii şi acţiuni de protest. Sunt posibile, în continuare, perturbări în transporturile publice urbane, interurbane, regionale şi internaţionale (Eurostar, Thalis şi Lyria).

Joi, 9 Ianuarie, 2020 - 09:53

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Franceză în legătură cu continuarea grevei, începute în luna decembrie 2019, la SNCF (compania naţională de căi ferate) şi RATP (Regia autonomă a transporturilor pariziene).

Miercuri, 8 Ianuarie, 2020 - 17:05

Corpul unui băieţel "de circa zece ani" a fost descoperit miercuri dimineaţă în trenul de aterizare al unui avion Air France venind din Abidjan, a informat o sursă apropiată anchetei demarate în acest caz, potrivit AFP.

Avionul, un Boeing 777, decolase din Abidjan, capitala economică a Coastei de Fildeş, marţi seară şi a aterizat la puţin după ora 05:00 GMT la Paris.

Într-un comunicat de presă, compania aeriană, care confirmă moartea unui "pasager clandestin", fără a preciza vârsta acestuia, deplânge o "dramă umană".

Joi, 19 Decembrie, 2019 - 08:26

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Franceză cu privire la continuarea grevei, care a debutat la data de 5 decembrie 2019, la SNCF (compania naţională de căi ferate) şi RATP (Regia autonomă a transporturilor pariziene). Sunt aşteptate în continuare perturbări semnificative în transporturile publice urbane, interurbane, regionale şi internaţionale (Eurostar, Thalis şi Lyria), precum şi în reţeaua rutieră.

Marţi, 17 Decembrie, 2019 - 11:03
un hub cultural internațional activ pe toată perioada anului

Au început pregătirile pentru a doua ediție a Wallahia Int’l Film Festival care se va desfășura în perioada 27 august - 2 septembrie 2020, în București. Peste 50 de proiecte din 21 de țări, printre care SUA, Canada, Israel, Marea Britanie, Australia, Belgia, Franța, Germania, Grecia, Africa de Sud, dar și Romania, s-au grăbit să se înscrie pentru a concura în una dintre cele 16 secțiuni ale competiției oficiale. 
În perioada festivalului, se vor organiza workshpuri, mese rotunde și paneluri cu participarea unor importanți laureați ai primei ediții. 

Luni, 4 Noiembrie, 2019 - 12:51

Sensibilitate. Romantism. Poezie transformată în muzică. Iată câteva dintre noțiunile asociate cu creația, dar și cu viața lui CHOPIN, marele compozitor și pianist de origine poloneză și franceză, devenit un portret ideal al eroului romantic. În doar 39 de ani de viață, Chopin și-a dăruit toată dragostea sa pianului, pe care l-a transformat într-un instrument ”vedetă”, împingând, prin compozițiile sale, limitele tehnice ale instrumentului, dar și ale interpretului, la limite neatinse până atunci.

Joi, 31 Octombrie, 2019 - 12:35

Marea Britanie este a patra cea mai mare destinație de export de servicii a României, după Germania, Italia și Franța, cu aproximativ 8% din total, deși generează aproape 12% din exporturile de servicii IT.

Luni, 21 Octombrie, 2019 - 10:01

Premiile Astra Film Festival 2019 pleacă în Franța, Belgia, Israel, Estonia și România! Câștigătorii celei de-a XXVI-a ediții a Festivalului Internațional Astra Film de la Sibiu au fost anunțați sâmbătă, 19 octombrie, în cadrul Galei de Decernare a Premiilor, care a avut loc la Filarmonica de Stat Sibiu. Juriile celor 4 competiții au avut de ales dintr-o selecție finală de 46 de filme.

Marţi, 8 Octombrie, 2019 - 13:33

O rețea de prostituție condusă de români a fost anihilată de autoritățile franceze. Opt persoane au fost arestate, iar a 9-a fost plasată sub control judiciar. Proxeneții își puneau partenerele să se prostitueze, apoi împărțeau câștigurile.

Rețeaua se stabilea timp de 2-3 săptămâni în câte un oraș din Franța, închiria camere în hoteluri ieftine și racola clienți pe internet, inclusiv pe Facebook.

Joi, 29 August, 2019 - 18:00

Amatorii de senzații tari au un nou motiv să viziteze Franța. Acolo a fost inaugurată cea mai lungă tiroliană din Europa de aproape 2,7 kilometri.

Deschisă într-o stațiune montana din Alpi, în sud-estul Franței, tiroliană nu este pentru cei slabi de inimă. Coborârea se face cu o viteză de până la 130 de kilometri pe oră și la 300 de metri de pământ, ceea ce o face și cea mai înaltă de pe continent.

Curajoșii sunt însă recompensați cu un peisaj montan mirific pe care au posibilitatea să-l admire aproape 2 minute cât durează coborârea.

Luni, 22 Iulie, 2019 - 19:05

Franţa va cere Comisiei Europene să devanseze plata unor subvenţii de un miliard de euro pentru a-i ajuta pe fermieri să facă faţă secetei care afectează culturile şi locurile de păşunat, a anunţat luni Ministerul Agriculturii de la Paris, transmite Reuters.

Subscribe to Franta