Joi, 9 Iulie, 2020 - 15:00

Serbia a renunţat la planul său de a reimpune izolarea la domiciliu în weekend, la Belgrad, pentru a opri o nouă propagare a infecţiilor cu noul coronavirus. Hotărârea a fost luată după două zile de manifestaţii violente împotriva oricărei reintroduceri de restricţii, potrivit agenției Reuters.

Grupul de criză al guvernului responsabil cu gestionarea situaţiei epidemice a decis în schimb să interzică adunările publice în spaţii închise şi deschise cu mai mult de zece persoane, pentru a reduce la minimum riscul contaminărilor.

Luni, 22 Iunie, 2020 - 06:58

Președintele sârb,  Alexander Vučić, a proclamat victoria Partidului Progresist Sârb, la guvernare, la ultimele alegeri parlamentare din aceasta duminica.

Duminică, 19 Aprilie, 2020 - 10:39
Daca se va inregistra o inrautatire a situatiei, masurile de relaxare vor fi revocate

Presedintele Serbiei Aleksandar Vucic a anuntat sambata ca se va incepe relaxarea treptata a restrictiilor impuse ca urmare a epidemiei COVID-19, dupa acest sfarsit de saptamana in care este sarbatorit Pastele ortodox, transmite dpa.

Serbia a impus reguli stricte de izolare pentru a preveni raspandirea epidemiei noului coronavirus, inclusiv restrictii de circulatie pe o perioada de 84 de ore care acopera intregul week-end prelungit, ceea ce inseamna ca oamenii nu vor putea parasi casele de vineri dupa-amiaza pana marti dimineata.

Sâmbătă, 4 Aprilie, 2020 - 15:47

Șase mari aeronave cargo au ajuns vineri, 3 aprilie la Belgrad cu o parte din ajutorul Rusiei pentru tara prietena, Serbia, constand în echipamente și experți, pentru a face față răspândirii pandemiei Covid-19 în aceasta țară. Aeronavele Iliusin IL-76 MD au început să aterizeze pe aeroportul militar din localitatea Batajnica, de la periferia Capitalei, de la ora 14:35, ora locală. In primul avion s-a aflat, potrivit presei locale, generalul maior Mikhail Chernishov, care a fost primit de prim ministrul sârb, Ana Brnabic.

Joi, 12 Martie, 2020 - 15:36

Mai multe puncte de frontieră de la granița cu Serbia au fost închise temporar începând de miercuri dimineață. Măsura a fost luată de vecinii sârbi, în acord cu autoritățile române, în contextul răspândirii coronavirusului.

Singurele puncte de frontieră care au rămas deschise sunt Moravița, Jimbolia și Porțile de Fier 1.

Nu se mai poate trece pe la Porțile de Fier 2, Naidăş, Lunga, Foeni si Vălcani, și nici prin doua punctele de la frontiera navala, Moldova Nouă și Drobeta.

Joi, 12 Martie, 2020 - 11:43

Volumul total de investiții s-a dublat în ultimii 6 ani în regiunea CEE extinsă care cuprinde Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Slovacia, Austria și Serbia.

Vineri, 6 Martie, 2020 - 19:00

Ministrul sârb al Sănătății, Zlatibor Locar, a confirmat astăzi primul caz al noului coronavirus din țară, fiind vorba despre un bărbat de 43 de ani, care se simte bine, dar rămâne in carantina într-un centru medical. Acesta este un cetățean al orașului Subotica, situat la 190 de kilometri nord de Belgrad, în apropierea graniței cu Ungaria, a semnalat demnitarul intr-o conferinta de presa. Zlatibor Locar a indicat că pacientul este ținut izolat într-un spital den Subotica și a adăugat că toate persoanele care au avut contact cu el sunt sub observație, în casele lor.

Marţi, 21 Ianuarie, 2020 - 19:30

21 ianuarie 2020 15:43 Serbia și Kosovo relansează zboruri directe între Belgrad și Pristina . Zborurile directe între Belgrad și Pristina au fost suspendate după războiul din 1998-1999 din Kosovo, care s-a desprins de Serbia și, în cele din urmă, a declarat independența în 2008. La două decenii după un conflict sângeros, Serbia și Kosovo despărțitoare au restabilit zborurile directe între capitalele lor.

Miercuri, 13 Noiembrie, 2019 - 12:42

Pe 7 noiembrie, CCC a deschis un nou magazin în orașul Zalău, în centrul comercial Zalău Value Centre, urmând ca mâine, 14 noiembrie, să deschidă încă un magazin în Sibiu, în cadrul noului centru comercial Promenada Sibiu. Astfel, rețeaua națională CCC ajunge în prezent la 67 de unități.

Marţi, 12 Noiembrie, 2019 - 06:46
Serbia, Macedonia și Albania negociază la Ohrid

Negocieri la Ohrid pentru crearea aşa-numitului Mini Schengen sau Micul Schengen în Balcani au avut loc în weekend-ul care a trecut cu participarea liderilor de stat din Serbia, Macedonia de Nord şi Albania - preşedintele Aleksandr Vucic şi premierii Zoran Zaev şi Edi Rama. Acest lucru se întâmplă în urma refuzului UE de a da o dată de începere a negocierilor de aderare pentru Ohrid şi Tirana, potrivit Mediapool.

 

Luni, 4 Noiembrie, 2019 - 09:24

11 radiouri din Europa Centrală şi de Est au răspuns apelului lansat de Radio România Cultural de a transmite, pe 9 noiembrie, data la care a căzut Zidul Berlinului, documentare radio originale reunite sub titlul: ‘’Crescuţi pentru a fi liberi. Poveşti din Centrul şi Estul Europei’’. Acestea au fost realizate la inițiativa Radio România Cultural de a celebra și a cerceta deopotrivă cei 30 de ani trecuți de la căderea regimurilor comuniste.

Joi, 26 Septembrie, 2019 - 09:04

Apelul lansat pentru cea de-a patra ediție a Film +, programul alternativ de susținere a producțiilor cinematografice independente cu buget redus, s-a încheiat cu 16 proiecte selectate din cele 73 înscrise: 7 lungmetraje, 5 producții de scurtmetraj și 4 documentare.

 

Marţi, 2 Iulie, 2019 - 12:21

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Serbia că, în conformitate cu datele transmise de autorităţile locale, au fost emise coduri portocaliu şi roşu pentru caniculă.

Astfel, pentru ziua de 1 iulie 2019 a fost emis un cod portocaliu pentru întreg teritoriul Serbiei, fiind prognozate temperaturi între 35 şi 38 de grade.

Vineri, 14 Iunie, 2019 - 13:06

Film +, programul alternativ de susținere a producțiilor cinematografice independente cu buget redus, lansează apelul de proiecte pentru cea de-a 4-a ediție. Programul Film + se adresează tinerilor realizatori de film din România, Serbia, Bulgaria și Republica Moldova cu un proiect de scurtmetraj sau lungmetraj în derulare, care au nevoie de consultanță și sprijin, indiferent de stadiul în care se află proiectul.

Miercuri, 22 Mai, 2019 - 14:40

Serbia și-a amendat marți Codul penal prin introducerea pedepsei cu închisoarea pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate, pentru infracțiuni precum violul și crima atunci când victimele sunt copii, femei însărcinate și persoane lipsite de ajutor, transmite dpa.

Legea Tijana a fost inițiată de către Igor Juric, a cărui fiică Tijana a fost răpită, violată și ucisă în anul 2011. Juric și-a asigurat sprijinul a 160.000 de persoane pentru inițiativa sa și a fost prezent în parlament în momentul votării actului normativ.

Joi, 9 Mai, 2019 - 13:47

Organizatorii Maratonului Internațional Brașov powered by Telekom Sport anunță că țintesc un număr record de 4.000 de pasionați de mișcare care urmeaza sa ia startul celei de-a cincea ediții. Pana in acest moment sunt deja inscrisi mai mult de 3.200 de participanti.

Joi, 9 Mai, 2019 - 10:48

Startup-urile care integrează componente software sau hardware se pot înscrie direct sau pot fi nominalizate la faza națională a competiției Central European Startup Awards. Impact Hub Bucharest este partenerul oficial al competiției naționale, dar și în organizarea marii finale regionale de pe 21 noiembrie din București, care va aduce împreună reprezentanți ai ecosistemului antreprenorial din Europa Centrală și de Est.

Luni, 6 Mai, 2019 - 15:00

În Serbia s-a organizat prima tabăra sportivă dedicată copiilor și adolescenților cu deficiențe de vedere. Timp de 4 zile, ei au participat la diverse activități,  supravegheați de antrenori cu experiență care îi învață pe tinerii cu probleme să depășească obstacolele pe care le înfruntă zi de zi.

Atletismul a fost cea mai importantă activitate a celor 4 zile dedicate sportului pentru nevăzători. Antrenorii i-au ghidat pe participanți pe pistele de alergare, presărate cu diverse obstacole.

Miercuri, 17 Aprilie, 2019 - 12:29

ALEF Distribution, membru al grupului ALEF, va fi din 1 mai 2019, distribuitor exclusiv al NetApp în Europa Centrală și de Est și o parte a Europei Mediteraneene. Noua colaborare vine ca parte a unei strategii de consolidare a rolului distribuitorilor și partenerilor NetApp în cadrul EMEA și va oferi clienților din Europa Centrală și de Est servicii performante și soluții specifice erei hybrid cloud.  

Duminică, 17 Martie, 2019 - 14:20

Ministrul de Externe al Venezuelei, Jorge Arreaza, a subliniat vineri nivelul cooperării politice dintre Caracas și Belgrad, mulțumind Serbiei pentru solidaritatea cu tara sa la nivel politic și a cerut o colaborare concretă în sfera economica și comerciala, în cadrul vizitei de 2 zile pe care a desfășurat-o la Belgrad.

 

Joi, 14 Februarie, 2019 - 12:33

“Danube- River as Experience”, expoziţia personală a Oanei Ionel va avea loc la Institutul Cultural Român în perioada 15 - 19 februarie 2019.
Proiectul artistei bucurestene include o selecție a picturilor  realizate în anul 2018. 
“Seria de lucrări oferă o cheie de interpretare a fluviului din perspectiva diversităţii şi a multiculturalismului existent în zona danubiană”, explica Oana Ionel. 

Joi, 18 Octombrie, 2018 - 15:33
Piața neagră a țigaretelor a scăzut în septembrie la 15,3% din totalul consumului (cu 2,9 p.p. mai puțin față de iulie 2018)

„Regiunea nord-est continuă să fie și în septembrie cea mai afectată de piața neagră, cu o pondere de 33,5%, deși înregistrează o scădere substanțială de 6 p.p., față de luna iulie. Cea mai importantă scădere este notată însă în sud-vest, de 15,1 p.p. comparativ cu studiul precedent, din vară. Un nivel la fel de scăzut în această zonă a țării, de circa 11%, s-a mai înregistrat în urmă cu cinci ani. De asemenea, piața neagră scade abrupt și în nord-vest, cu 9,2.p.p., regiune unde în iulie era notată cea mai mare creștere și un nivel record al comerțului ilegal.

Duminică, 29 Iulie, 2018 - 18:28

Ambasadorul „nostru” la Washington, George Maior, a fost convocat de secretarul de stat al Energiei Perry, care l-a mustrat pentru indisciplina de care dă dovadă Parlamentul de la București cu legea Offshore, care nu corespunde înțelegerilor anterioare (dintre cine și cine?) STOP Ambasadorul, disciplinat (nu ca Klemm!) s-a angajat să transmită mesajul cu maximă operativitate pentru a se repara defecțiunea apărută în parteneriat STOP  Semnal de șoc din partea sârbilor: au refuzat să-l extrădeze pe Ghiță și se pare că îi vor acorda chiar și azil politic, din

Vineri, 27 Iulie, 2018 - 19:57
"Din cauza acţiunilor de persecutare la care a fost supus în ţara de origine ca reacţie la exprimarea opiniilor politice"

Serbia a refuzat extrădarea lui Sebastian Ghiță, după cererea făcută de România. Mai mult, Ghiță a primit și azil politic. Prin această decizie, Înalta Curte de Justiţie din Belgrad a admis că, în luna iunie, prin decizia Direcţiei pentru Azil a Ministerului sârb de Interne, Sebastian Ghiţă a devenit eligibil pentru azil în Serbia, "din cauza acţiunilor de persecutare la care a fost supus în ţara de origine ca reacţie la exprimarea opiniilor politice". Decizia nu e definitivă.

Joi, 8 Martie, 2018 - 22:40

 A venit în vizită președintele Serbiei, iar jurnaliștii cu microfoane nu aveau altceva în cap decât subiectul „Ghiță”.

Marţi, 20 Februarie, 2018 - 10:58

Serbia nu va sprijini recunoasterea deplina a independentei Kosovo in schimbul aderarii sale la Uniunea Europeana, astfel incat numai un compromis poate opri transformarea problemei cu privire la statutul Kosovo intr-un "conflict inghetat" vreme de decenii, a declarat presedintele sarb Alekandar Vucic, citat de Reuters. 

Comisia Europeana a informat Serbia ca poate adera la UE pana in 2025 daca face reforme si gaseste o solutie pentru diferendele sale cu Kosovo, potrivit Dnevnik si Rador.

Subscribe to Serbia