Marţi, 30 Iunie, 2020 - 16:42

Spania va permite începând de miercuri, 1 iulie, circulaţia liberă a cetăţenilor europeni şi va ridica progresiv restricţiile de călătorie în terţe ţări, pe baza unei liste convenite cu Uniunea Europeană, citând EFE.

Ministerul de Interne spaniol a publicat marţi în Monitorul Oficial o notă cu noile categorii de călători exceptaţi de la restricţiile de deplasare, indiferent de locul lor de provenienţă.

Duminică, 21 Iunie, 2020 - 09:15
"Rămânem vulnerabili!” - a avertizat însă premierul spaniol

"Ramanem vulnerabili. Trebuie sa ramanem vigilenti si sa respectam cu strictete masurile de igiena si protectie", a spus Pedro Sanchez intr-o alocutiune televizata, cu cîteva ore înainte de a anunța deschiderea granițelor pentru turiștii care nu vor mai fi carantinați.

"Fiecare dintre noi poate fi un zid in fata virusului sau o cale de contagiune, depinde de noi", a insistat el, in timp ce Spania, una dintre tarile cel mai grav lovite de pandemie, cu peste 28.000 de morti, iese din masurile severe de izolare dupa 14 saptamani.

Joi, 4 Iunie, 2020 - 15:05

Parlamentul spaniol a votat miercuri o ultimă prelungire, până la 21 iunie, a stării de alertă pentru a permite lupta împotriva pandemiei, la solicitarea prim-ministrului Pedro Sanchez, care a presat opoziţia să nu cedeze "veninului urii" ca în SUA, relatează AFP.

Deputaţii au aprobat măsura cu 177 de voturi pentru, 155 împotrivă şi 18 abţineri.

În lipsa unei majorităţi absolute în parlament, Pedro Sanchez s-a asigurat de voturile unor partide mai mici pentru a obţine trecerea acestei măsuri de excepţie în pofida criticilor din ce în ce mai acerbe ale opoziţiei de dreapta.

Miercuri, 20 Mai, 2020 - 17:24

​Președintele Guvernului spaniol a reușit să obțină aprobarea Congresului pentru încă 15 zile de stare de urgență. Autoritățile sanitare au hotărât că relaxarea să aibă loc în 4 faze, până la sfârșitul lunii iunie. În acest moment Spania se afla în faza inițială în care au fost redeschise magazinele mici, hotelurile, terasele și muzeele, cu accesul restricționat la o treime din capacitate.

Marţi, 19 Mai, 2020 - 16:18

Spania a ridicat marți interdicția tuturor zborurilor directe din Italia, care a fost instituită pe 11 martie în cadrul carantinei naționale, relatează Reuters.

Călătorii din Italia vor trebui, cu toatea acestea, să rămână pentru două săptămâni în carantină.

Spania are în total 278.188 de cazuri, iar 27.709 au murit din cauza coronavirusului.

Italia a înregistrat până la această oră 225.886 și 32.007 de decese.

Vineri, 15 Mai, 2020 - 00:00

„Ori de câte ori mă văd purtând o mască în timp ce trec prin străzile pustii din Bruxelles sau pe coridoarele goale ale Comisiei Europene, nu pot să nu fiu cuprins de un sentiment de șoc. Mai ales că, oriunde te-ai duce și oriunde ai fi, acest sentiment de șoc este palpabil. Este palpabil în Piața San Marco din Veneția – acum părăsită de oameni în timp ce peștii se întorc în apele lagunei care sunt din nou limpezi. Este palpabil în Ierusalim, unde Biserica Sfântului Mormânt a fost închisă în Vinerea Mare pentru prima dată de la ciuma din 1349. Este palpabil în Statele Unite, unde șomajul a crescut cu 20 de milioane în patru săptămâni. În cele din urmă, este palpabil în Spania și Italia, unde nu mai puțin de 45.000 de oameni au murit până la sfârșitul lunii aprilie.

O criză de sănătate la început, COVID-19 s-a transformat curând într-o criză economică și socială fără precedent. Niciun economist nu și-ar fi putut imagina vreodată acest lucru: mai multe miliarde de oameni izolați în propriile case. Prin urmare, consecințele vor fi mult mai mult decât ceea ce am trăit în 2008.

Deși nu ajută la rezolvarea problemei, prima întrebare care se pune este dacă această pandemie era evitabilă sau dacă este similară cu celebra „lebădă neagră” la care se referă Nassim Taleb. El vede „lebăda neagră” ca având trei caracteristici: un sentiment de șoc, deoarece nimic din trecut nu făcea posibilă anticiparea evenimentului; o criză extrem de violentă pe care o provoacă; și, în sfârșit, eforturi pentru înțelegerea ei rațională. ..Citeste mai mult >

Marţi, 12 Mai, 2020 - 15:38

Suspendarea zborurilor spre și dinspre Spania, care expiră astăzi, se prelungește până pe 14 mai. Atunci va expira și interdicția pentru zborurile către Franța, Germania sau Italia.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla după data de 15 mai, când vor intra în vigoare noile condiții de relaxare a circulației.

Decizia va fi luată după o consultare a tuturor statelor europene, însă acestea tind să prelungească interdicția cel puțin până la jumătatea lunii iunie.

Marţi, 12 Mai, 2020 - 12:05

Instituirea stării de alertă și reluarea activității economice începând cu 15 mai aduce noi modificări legislative, de data aceasta în domeniul restructurării companiilor. Specialiștii CITR, liderul pieței de insolvență din România, analizează măsurile și identifică beneficiile pe care acestea le aduc companiilor. Ieri, Guvernului României a aprobat o serie de măsuri de modificare a Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.

Luni, 11 Mai, 2020 - 15:00

Numărul deceselor din cauza coronavirusului a scăzut în Spania în ultimele 24 de ore la 123, în timp ce numărul cazurilor noi de îmbolnăvire a fost de 373, cifra cea mai scăzută începând din 9 martie, a informat luni Ministerul Sănătăţii de la Madrid, citat de EFE.

Numărul deceselor este cel mai scăzut din 18 martie şi reprezintă o diminuare, faţă de cele 143 de decese înregistrate duminică. Astfel, numărul total al persoanelor decedate de la începutul pandemiei în Spania este de 26.744.

Luni, 4 Mai, 2020 - 17:00

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat în urmă cu câteva zile un plan de relaxare în patru etape, pentru a se ajunge la ceea ce el a numit  “nouă normalitate” până la finalul lunii iunie.

Interesant este că Spania, una dintre cele mai afectate țări de pandemia COVID-19, începe o relaxare curajoasă, cu câteva principii concrete ce ar putea oferi idei și altor guverne care încă se gândesc la cum să urmeze pașii de relaxare a restricțiilor în următoarele săptămâni.

Spaniolii au urmat trei idei principale:

Marţi, 28 Aprilie, 2020 - 16:06

Numărul persoanelor care au murit din cauza coronavirusului în Spania în ultimele 24 de ore a scăzut la 301, faţă de 331 de decese înregistrate luni, iar noile cazuri de îmbolnăvire confirmate continuă să se reducă, a anunţat marţi Ministerul Sănătăţii de la Madrid, citat de EFE.

Totodată, în ultimele 24 de ore au fost confirmate 1.308 de cazuri noi de îmbolnăvire.

Astfel, în Spania, numărul total al deceselor provocate de COVID-19 a ajuns la 23.822, iar cel al contagierilor la 210.773.

Sâmbătă, 18 Aprilie, 2020 - 19:10
Apel umanitar pentru repatrierea romanilor din Spania

 Sunt unul dintre semnatarii Apelului umanitar adresat Primului Ministru Ludovic Orban, Ministerului Afacerilor Externe si Parlamentului Romaniei pentru repatrierea romanilor din Spania.

Am cerut sprijinul puterilor executive si legislative, punând strigatul compatrioților mei catre cer. Întrucât acțiunea autorităților se manifesta sub forma unor decizii ineficiente si anti-romanești am decis, in numele celor care nu au voce si nici chip, doar griji si nevoi, redactarea acestui MANIFEST AL CONȘTIINȚEI. 

 

Luni, 13 Aprilie, 2020 - 15:17

Cifre încurajatoare vin din Spania care a înregistrat o nouă scădere atât în ce privește decesele cât și numărul celor infectați cu noul coronavirus. Aproape 520 de oameni au murit în ultimele 24 de ore, cu 100 mai puțin față de ieri, iar numărul celor nou infectați este cel mai scăzut de la izbucnirea epidemiei. Spania a început și restartarea economiei. 300 de mii de oameni s-au întors la muncă în fabrici și pe șantiere. Pentru restul se mențin însă măsurile de izolare.

Vineri, 10 Aprilie, 2020 - 17:27

A fost prelungită suspendarea zborurilor comerciale spre şi dinspre Spania, cu două săptămâni, începând cu data de 14 aprilie. Anunțul a fost făcut joi seară de ministrul Afacerilor Interne care a citit textul Ordonanței militare Nr. 8

Miercuri, 1 Aprilie, 2020 - 19:00

În condițiile în care omenirea se confruntă cu cea mai gravă criză de la Al Doilea Război Mondial încoace, iar SUA se pregătesc de două săptămâni ”foarte dureroase” cu un bilanț negru, după cum a avertizat marți seara Donald Trump, numărul total al cazurilor de îmbolnăviri cu coronavirus se apropie de 900.000, potrivit 

Miercuri, 1 Aprilie, 2020 - 17:41

Încă cinci români din străinătate infectaţi cu noul coronavirus - doi în Marea Britanie şi trei în Spania - au decedat, iar numărul cetăţenilor români din afara ţării testaţi pozitiv cu COVID-19 este 196, informează Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Potrivit GCS, până în prezent 196 de cetăţeni români au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu COVID-19 (coronavirus): 105 în Spania, 57 în Italia, 14 în Franţa, 7 în Germania, 4 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 2 în Indonezia şi câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Belgia şi SUA.

Luni, 23 Martie, 2020 - 16:18

Tot mai multe țări impun restricții de deplasare, pe fondul înmulțirii cazurilor de coronavirus la nivel mondial. În Italia au fost interzise călătoriile în interiorul țării. Peste Ocean, 1 din 3 americani stă acasă, iar în Spania, țara europeană cea mai afectată, după Italia, starea de urgentă se prelungește până pe 11 aprilie. În lume sunt aproape 340 de mii de cazuri de infectari, iar numărul deceselor se ridică la 14.500.

Luni, 23 Martie, 2020 - 15:16

Spania a depăşit pragul de 2.000 de decese cauzate de coronavirus. 462 de bolnavi infectați cu COVID-19 și-au pierdut viaţa în ultimele 24 de ore, au anunţat autorităţile de la Madrid, preluate de agențiile internaționale. Astfel, numărul total al morţilor a ajuns la 2.182.

Numărul cazurilor de îmbolnăvire în Spania a crescut la 33.089, de la cele 28.572 anunţate duminică.

În acelaşi timp, conform unui comunicat al guvernului transmis luni, Carmen Calvo, vicepremier, a fost spitalizată duminică, cu infecţie respiratorie.

Marţi, 10 Martie, 2020 - 19:24

Cel puţin o persoană a murit într-o explozie la o uzină chimică din Barcelona, au anunţat marţi autorităţile locale, potrivit Reuters.

Serviciile de urgenţă locale au declarat că se coordonează cu pompierii şi cu compania respectivă pentru a determina ce tip de substanţe au fost afectate de explozie.

Uzina unde a avut loc deflagraţia este situată în cartierul La Verneda din metropola catalană.

Marţi, 3 Martie, 2020 - 08:56

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Regatul Spaniei că, potrivit informaţiilor oferite de Agenţia spaniolă de meteorologie, teritoriul spaniol va fi afectat de furtuna Karine începând cu data de 2 martie 2020. Rafale de vânt atingând viteze de până la 120 km/h se vor înregistra pe întreg litoralul spaniol, în special regiunea cantabrică, nordul mediteraneean şi sud-estul Andaluziei, înregistrându-se valuri de până la 6 metri în Galiţia, Ţara Bascilor, Asturia şi de 5 metri în Cantabria.

Vineri, 20 Decembrie, 2019 - 08:39

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Regatul Spaniei - Comunitatea Autonomă Andaluzia, că Agenţia Meteorologică de Stat - AEMET a actualizat prognoza de vreme nefavorabilă şi a emis un cod portocaliu de ploi şi intensificări ale vântului pentru perioada 19-22 decembrie 2019.

Joi, 5 Decembrie, 2019 - 13:41

Patru cetățeni români au decedat, iar alți doi au fost răniți, în urma a două accidente rutiere produse miercuri în Spania, la decurs de câteva ore, relatează presa locală.

Primul accident s-a produs în dimineața zilei de miercuri în apropierea aeroportului Castellón din estul Spaniei, relatează publicația El Pais.

Doi cetățeni români, în vârstă de 48 de ani și 22 de ani, au decedat în urma coliziunii frontale cu un autovehicul condus de un cetățean francez care, de asemenea, și-a pierdut viața.

Vineri, 22 Noiembrie, 2019 - 16:24

Doina Ruști începe turneul în Spania pentru promovarea romanului Mâța Vinerii, cu două evenimente de top. Mai întâi se va întâlni cu cititorii ei din Madrid, pe 27 noiembrie, de la ora 20:00, la librăria Sin Tarima Libros, c/Magdalena, 32, 28012. În cadrul acestui eveniment Manuel Rico, președintele Asociației Scriitorilor din Spania, o va prezenta pe scriitoare, va vorbi despre activitatea profesională a acesteia și despre romanul Mâța Vinerii, recent tradus în spaniolă. La discuție va participa traducătorul cărții, Enrique Nogueras.

Vineri, 18 Octombrie, 2019 - 09:20

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Spaniei - Barcelona şi alte localităţi din regiune, precum Tarragona, Tarrega, Berga, Vic şi Girona, că vor continua mobilizări de persoane şi pentru ziua de vineri, 18 octombrie 2019, este programată o grevă generală, ceea ce va determina perturbări ale circulaţiei mijloacelor de transport rutier, feroviar şi aerian, atât în zona metropolitană a Barcelonei, cât şi în regiune.

Duminică, 13 Octombrie, 2019 - 17:45

O acrobație aeriană, prilejuită de Ziua Națională a Spaniei, a avut un final neașteptat, chiar sub ochii cuplului regal spaniol.

La începutul paradei militare, un parașutist, care purta drapelul Spaniei, a calculat greșit aterizarea și a ajuns pe un stâlp de iluminat.

În pofida acestei aterizări nereușite, parașutistul nu și-a pierdut cumpătul și, încurcat printre fire, a reușit totuși să țină strâns steagul Spaniei. Regele Felipe și Regina Leticia l-au aplaudat cu eleganţă.

 

Vineri, 27 Septembrie, 2019 - 11:53

Dan Barna, candidatul Alianţei USR PLUS la Preşedinţie, va merge, în perioada 30 septembrie - 5 octombrie, în oraşe din Germania, Italia, Spania, Marea Britanie şi Republica Moldova, pentru a se întâlni românii din diaspora.

Dan Barna se va afla la Munchen şi Milano pe 30 septembrie; pe 1 octombrie se va întâlni cu comunităţile de români din Roma; pe 2 octombrie va fi în Barcelona şi Madrid, iar pe 3 şi 4 octombrie - la Londra şi Chişinău.

Vineri, 27 Septembrie, 2019 - 11:20

De Ziua Mondială a Turismului, foodpanda recomandă preparate tradiționale de top din 12 destinații turistice populare

București, 27 septembrie 2019: Astăzi, de Ziua Mondială a Turismului, foodpanda.ro, cea mai mare platformă de food ordering din România, trasează coordonatele unei  călătorii culinare în jurul lumii și îți propune o serie de  preparate tradiționale din 12 destinații turistice pe care le poți savura și în restaurantele din București și din țară. 

Miercuri, 18 Septembrie, 2019 - 15:00

Patru persoane au murit miercuri în urma prăbușirii unei aeronave aparținând forțelor aeriene spaniole în laguna Mar Menor, din regiunea Murcia, în timpul unui zbor de instruire, potrivit cotidianului El Pais.

Este vorba despre o aeronavă Tamiz care aparține Academiei Generale a Aerului (AGA) și este utilizată pentru instruirea primară a noilor piloți.

În accident au murit doi militari, un instructor și o elevă, care lua parte la cel de-al treilea curs de instruire din cadrul Academiei.

Luni, 16 Septembrie, 2019 - 17:24

Trei oameni au murit şi cel puţin 222 de persoane au fost infectate în cadrul celei mai ample epidemii de listerioză din Spania, au anunţat luni reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citaţi de Reuters.

Epidemia, asociată cu fabricantul unei specialităţi din carne de porc, localizat în sudul ţării, afectează în principal femei şi persoane trecute de 65 de ani, a precizat OMS. Cele mai multe cazuri au fost raportate în Andaluzia, unde se află acea fabrică, deţinută de grupul Magrudis din Sevilla.

Marţi, 3 Septembrie, 2019 - 09:31

Cantareata spaniolă Joana Sainz, in varsta de 30 de ani, a fost ucisă de un dispozitiv pirotehnic care i-a explodat în abdomen, pe o scena din orasul Las Berlanas, de lângă Madrid, unde susţinea un recital.  Incidentul a avut loc duminică noapte şi a fost filmat de persoane din public.

Artista a fost transportată de urgenţă la un spital din apropiere dar nu a mai putut fi salvată.

"Au fost două rachete - una care s-a dus în direcţia corectă, iar cealaltă a atins-o pe cântăreaţă în abdomen", a povestit un marto,r potrivit The Sun.

Subscribe to Spania