Marţi, 30 Iunie, 2020 - 09:06

Ministrul turc al Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, a convocat o întâlnire cu ambasadorii țărilor de top ale surselor de turism și cu media internațională din Antalya, pentru a le informa despre lansarea noilor norme din programul „ReTurkey” și despre oportunitățile de a experimenta Practicile „Turismului sigur” din Turcia.

Sâmbătă, 13 Iunie, 2020 - 13:14

Turcia se pregătește să creeze două baze militare permanente în Libia, după cum relatează ziarul Yeni Safak, citand surse militare.

Guvernul  “Acordului Național” libian are în vedere punerea la dispoziția  Turciei a bazei aeriene de la Al-Vatiya, în care Ankara intenționează să implementeze sisteme de apărare aeriană. A doua bază poate fi creată în portul Misrata, unde vor fi desfășurate nave ale Forțelor Navale Turce .

Marţi, 9 Iunie, 2020 - 10:44

Ambasadorul Turciei în Grecia, Burak Ozyugergin, și-a exprimat dorința de a avea relații de bună vecinătate cu Grecia, într-un interviu pentru presa locală. Ozyugergin a menționat că, în ciuda tensiunii crescânde în relațiile dintre cele două țări, care a atins nivelul la care se discută deja confruntarea militară, Turcia vrea să aibă relații de bună de vecinătate cu Grecia.

Luni, 8 Iunie, 2020 - 19:41

Șeful Secretariatului Industriei de Apărare de la Ankara,  Ismail Demir, a anunțat pentru mediile locale finalizarea acordului dintre Rusia și Turcia pentru furnizarea unui al doilea set de sisteme de apărare aeriană  S-400 .

În 2019, Rusia a încheiat primul contract de furnizare a acestor sisteme către Turcia, livrand atunci patru sisteme de apărare aeriană S-400, în valoare de 2,5 miliarde de dolari.

Sâmbătă, 6 Iunie, 2020 - 10:00

"Comportamentul Turciei a fost destul de agresiv în ultima vreme. Cred că singura cale prin care Grecia poate face față unui astfel de comportament, care, în general, are o pronunțată tendință spre agresiune, este, pe de o parte, să folosească toate armele sale diplomatice, iar pe de altă parte, să asigure o creștere a factorilor de descurajare, adică a forțelor armate ", a spus ministrul grec al Apărării într-un interviu acordat mediilor locale.

 

Marţi, 2 Iunie, 2020 - 18:31

Ministerul grec al Afacerilor Externe a facut astazi un demers către ambasadorul Turciei la Atena pentru intențiile Ankarei de explorare a petrolului și a gazelor naturale în apropiere de insula greaca Rodos, din arhipelagul Dodecanez.

Grecia a menționat că țara este și rămâne pe deplin pregătită să ofere un răspuns la această provocare, dacă Turcia decide să realizeze respectivele prospectiuni, în cele din urmă.

Marţi, 28 Aprilie, 2020 - 08:14

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa marţi, 28 aprilie 2020, la reuniunea trilaterală România-Polonia-Turcia, la nivelul miniştrilor afacerilor externe, alături de omologul polon, Jacek Czaputowicz, şi omologul turc, Mevlut Cavuşoglu.

Reuniunea va fi desfăşurată în regim de videoconferinţă.

Vineri, 24 Aprilie, 2020 - 12:33

Institutul Yunus Emre a organizat un eveniment festiv cu ocazia Zilei de 23 Aprilie Ziua Suveranităţii Naţionale şi a Copilului în Turcia şi Împlinirea a 100 de ani de la fondarea Marii Adunări Naţionale a Republicii Turcia.

Sâmbătă, 29 Februarie, 2020 - 13:53

Sprijinul  Turciei pentru teroriștii din Alep, ultimul bastion al extremiștilor din Siria, a exacerbat tensiunea dintre cei doi vecini.

 Guvernul de la Damasc denunță ocupația turcă pe teritoriul său, avertizând că își va apăra suveranitatea împotriva planurilor expansioniste ale Ankarei. "Dacă regimul criminal al (președintelui turc, Recep Tayyip) Erdogan își continuă strategia ridicola în Siria, soldații lui se vor întoarce acasă în sicrie", a declarat Fares Shehabi, deputat independent în Parlamentul sirian, într-un tweet publicat vineri.

Joi, 20 Februarie, 2020 - 17:47

Turcia elimină vizele pentru cetățenii mai multor state ale Uniunii Europene și pentru britanici, începând cu 2 martie, în cazul celor care călătoresc în scop turistic, pentru o perioadă maximă de trei luni. De măsură vor beneficia cei din Polonia, Austria, Belgia, Spania și Olanda, transmite Reuters.

Ministrul afacerilor externe turc a precizat că în acest fel se dorește încurajarea turismului, dar și a economiei și a relațiilor culturale.

Marţi, 11 Februarie, 2020 - 12:21

Tot mai mulți români aleg Turcia ca destinație turistică, România ocupând locul 14 mondial cu 763.320 de turiști români care au vizitat această țară în 2019, cu 113% mai mulți față de anul 2016, potrivit unui raport al Ministerului Culturii și Turismului din Turcia. 

Miercuri, 5 Februarie, 2020 - 16:45

Cel puțin 23 de persoane au murit miercuri când o avalanșă a avut loc în estul Turciei prinzând sub zăpadă zeci de salvatori trimiși la fața locului după ce o primă avalanșă a avut loc în același loc marți, au spus autoritățile locale, relatează Reuters și AFP.

Bilanțul morților a ajuns la 23. (AFP) Citat de agenția Anadolu, guvernatorul provinciei Van, a spus că 14 dintre cei decedați sunt salvatori și 9 sunt civili.

Miercuri, 8 Ianuarie, 2020 - 20:00

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi omologul său rus, Vladimir Putin, au inaugurat, miercuri, în mod oficial gazoductul TurkStream, care va alimenta anual Turcia şi Europa cu o cantitate de peste 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale ruseşti via Marea Neagră, transmite AFP.

Miercuri, 8 Ianuarie, 2020 - 09:05

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Turcia, regiunea Istanbul, că Centrul local de Coordonare în cazul Dezastrelor a emis un avertisment pentru perioada 7-8 ianuarie 2020 privind perturbări în funcţionarea serviciilor de transport aerian, maritim şi transport în comun, cauzate de posibile furtuni şi intensificări considerabile ale vântului pe direcţia vest-est cu intensităţi la rafale ce pot periclita activitatea curentă a populaţiei (dislocări de acoperiş, căderi de copaci etc.).

Vineri, 27 Septembrie, 2019 - 15:44

Un număr de 34 de persoane au fost rănite, alte zeci, evacuate şi 14 şcoli au fost închise din motive de siguranţă în Istanbul, a precizat vineri vicepreşedintele Fuat Oktay, menţionând aproape 200 de replici înregistrate în urma cutremurului puternic produs joi, informează DPA.

Un seism cu magnitudinea 5,7 s-a produs joi la Istanbul, cel mai mare oraş din Turcia, provocând panică în localitatea cu 15 milioane de rezidenţi.

Joi, 5 Septembrie, 2019 - 16:20

Turcia vrea să repatrieze un milion de refugiaţi în nordul Siriei şi ar putea redeschide ruta migranţilor spre Europa dacă nu beneficiază de sprijin internaţional adecvat, a declarat joi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează Reuters şi AFP.

Ankara, care găzduieşte pe teritoriul său 3,6 milioane de refugiaţi sirieni, controlează părţi din nordul Siriei unde susţine că s-au întors deja 350.000 de sirieni. Turcia lucrează la instituirea unei "zone de securitate" împreună cu SUA în nord-est, unde Erdogan spune că ar putea fi mutaţi mulţi alţi sirieni.

Marţi, 20 August, 2019 - 16:18

Turcia şi-a propus în acest an să exporte bijuterii în valoare de şase miliarde de dolari, urmând ca până în 2023 cifra să se dubleze la 12 miliarde de dolari, a declarat marţi preşedintele Asociaţiei exportatorilor de bijuterii din Turcia (JTR), Mustafa Kamar pentru agenţia Anadolu.

Joi, 8 August, 2019 - 18:00

Un seism cu magnitudinea de 6,5 grade a zguduit oraşul Denizli din sud-vestul Turciei, a anunţat joi Observatorul pentru cutremure din această ţară, informează Reuters.

Observatorul Kandilli a declarat că seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri.

Nu a fost clar imediat dacă există victime.

Institutul american de geofizică USGS a consemnat că seismul a avut o magnitudine de 5,8 grade, fiind înregistrat joi la ora 11:25 GMT.

Marţi, 18 Iunie, 2019 - 08:47
Într-un show incendiar, la Amfiteatrul ENKA, din Istanbul

În contextul marcării finalului Președinției Românei la Consiliul Uniunii Europene, Consulatul General al României la Istanbul și Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” din Istanbul anunță un spectacol exploziv, Dansul Zmeilor, susținut de Cobzality & Crispus, în data de 20 iunie 2019, de la  ora 21.15, în Amfiteatrul ENKA Eşref Denizhan Culture and Art din Istanbul.

Miercuri, 5 Iunie, 2019 - 10:52

Creșterea economică globală anuală a atins punctul culminant în perioada 2017-2018. În scenariul principal, specialiștii Euler Hermes prognozează o aterizare ușoară a economiei mondiale, cu o creștere globală a PIB-ului real de la + 3,1% în 2018 la 3,0% în 2019 și 2,7% în 2020. Extinderea volumului comerțului mondial cu mărfuri și serviciile vor fi moderate de la + 3,8% în 2018 la + 3,6% în 2019.

Vineri, 5 Aprilie, 2019 - 14:55

La Istanbul se închide aeroportul internaţional Ataturk!

Ministerul de Externe de la Bucureşti îi avertizează pe românii care tranzitează sau doresc să călătorească în Turcia că de astăzi până duminică la miezul nopţii, va avea loc procesul de transfer și preluare de către noul aeroport numit "Istanbul" a activităţilor şi zborurilor operate pâna în prezent pe aeroportul Ataturk.

Cetățenilor români care se deplasează la Istanbul li se recomandă să aloce mai mult timp decât în mod normal pentru transferul de la/către aeroport.

Luni, 1 Aprilie, 2019 - 10:00

Turcia aşteaptă cu nerăbdare, luni, rezultatele alegerilor municipale la Istanbul, unde o înfrângere ar fi devastatoare pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care a suferit deja, la Ankara, o înfrângere fără precedent în 16 ani de putere, potrivit unor rezultate parţiale, relatează AFP.

Bătălia se dă la câteva mii de voturi între principalii candidaţi, care au revendicat fiecare victoria la sfârşitul acestui scrutin local, duminică, un scrutin cu valoare de plebiscit pentru Erdogan, aflat în plină furtună economică.

Miercuri, 20 Martie, 2019 - 16:23

Un cutremur puternic s-a produs în sud-vestul Turciei, la aproximativ 200 de kilometri de Izmir.

Seismul a avut magnitudinea de 6,4 pe scara Richter și intensitatea de 5 grade pe scara Mercalli.

Epicentrul a fost localizat la o adâncime de 11 kilometri.

Deocamdată nu există informații despre eventuale victime sau pagube materiale.

Joi, 14 Martie, 2019 - 09:38

Parlamentul European a votat pentru suspendarea formală a discuțiilor de aderare a Turciei în UE, argumentând că țara a făcut uriași pași înapoi sub conducerea președintelui Recep Tayyip Erdogan.
,,Parlamentul European rămâne foarte preocupat față de istoricul îngrijorător al Turciei în ceea ce privește respectarea drepturilor omului, domnia legii, libertatea presei și lupta anti-corupție, dar și față de sistemul prezidențial atotputernic”, a transmis Parlamentul European miercuri seara.

Luni, 11 Martie, 2019 - 17:19

Premierul Viorica Dăncilă a primit-o, luni, 11 martie, pe doamna Füsun Aramaz, ambasadorul Republicii Turcia, în vizită de curtoazie.

Miercuri, 20 Februarie, 2019 - 11:17

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a participat la deschiderea Conferinței ministeriale Procesul Budapesta, eveniment desfășurat la Istanbul, Turcia. Întrunirea a reunit reprezentanți din peste 50 de state europene, țări din zona asiatică, precum și organizații regionale, europene și internaționale. 
Conferința a reprezentat o oportunitate pentru a analiza tendințele privind migrația și mecanismele de gestionare a fluxurilor migratorii din statele situate pe „ruta mătăsii”, respectiv Afganistan, Iran, Pakistan, Bangladesh.

Luni, 11 Februarie, 2019 - 17:46

Mircea Lucescu a fost demis de la echipa naţională de fotbal a Turciei, se arată într-un comunicat publicat de Federaţia de Fotbal de la Istanbul.

"Federaţia Turcă de Fotbal anunţă că a ajuns la un acord pentru încheierea contractului selecţionerului român Mircea Lucescu. Îi mulţumim pentru munca depusă şi pentru interesul arătat în ceea ce priveşte jucători tineri şi îi urăm succes în viitor", a fost mesajul postat de forul de la Instanbul.

Joi, 13 Decembrie, 2018 - 09:21

Cel puţin patru persoane au murit şi alte peste 40 au fost rănite joi, după ce un tren de mare viteză s-a ciocnit cu o locomotivă, într-o gară din capitala Turciei, Ankara, anunţă BBC.

Tragedia s-a produs în jurul orei locale 6.30 (5.30, ora României). Unul dintre trenurile implicate în incident urma să plece spre oraşul Konya, din vestul Turciei.

Luni, 19 Noiembrie, 2018 - 13:20

Firmele care înregistrează o creștere ridicată din economiile emergente acoperă mai bine de 50% din toate locurile de muncă nou create și din vânzări deși, ca număr, acestea reprezintă mai puțin de 20% din toate firmele active în sectoarele de producție și servicii. Aceste companii creează un efect de domino asupra celorlalte printr-o cerere mai ridicată și/sau oferind acces îmbunătățit la resurse. 

Miercuri, 17 Octombrie, 2018 - 23:01

Ordonanța pe justiție își face efectele. În ciuda interpretărilor lui Codruț Olaru - care considera că nu trebuie să plece nici un procuror - de miercuri 48 de procurori promovați în ciuda lipsei de experiență la instanțele superioare se  întorc de unde au plecat. Asta nu înseamnă că parchetele dau faliment. Unii pleacă alții vin - nici neapărat mai buni și nici mai răi STOP  „A fost un succes, căci am identificat unele deficiențe” -  conchide Arafat la finalul exercițiului „Seism 2018”.

Subscribe to Turcia