Marţi, 3 Noiembrie, 2020 - 15:00

Ucraina adoptă măsuri originale, în lupta cu noul coronavirus. Călătorii cu trenul nu mai pot să urce în vagoane, în 12 stații care intră în "zona roșie" a epidemiei. Garniturile opresc doar pentru coborârea pasagerilor.

Luni, 19 Octombrie, 2020 - 08:57

Un acord-cadru militar între Kiev și Ankara a fost semnat vineri în timpul vizitei președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky în Turcia.

 

"În urma întâlnirii dintre președinții Ucrainei și Turciei, Vladimir Zelensky și Recep Tayyip Erdogan, au fost semnate mai multe documente, în special un acord-cadru militar între cele două guverne", a declarat serviciul de presă al președinției de la Kiev.

 

Joi, 23 Iulie, 2020 - 16:06

Un bărbat înarmat cu o grenadă a luat ostatic un poliţist în Poltava, oraş în centrul Ucrainei, a declarat joi viceministrul de interne Anton Gheraşcenco, informează Reuters.

''În prezent au loc negocieri pentru a-l obliga pe atacator să-l elibereze pe poliţist fără a-şi face rău sieşi şi altora'', a scris pe contul său de Facebook oficialitatea ucraineană.

Marţi, 21 Iulie, 2020 - 16:04

​​​​​​​Un bărbat a luat ostatici aproximativ 20 de persoane aflate într-un autobuz în centrul oraşului Luţk, situat în vestul Ucrainei, a anunţat marţi poliţia locală, citată de Reuters şi AFP.

Bărbatul, ale cărui revendicări nu se cunosc deocamdată, a anunţat că are asupra sa explozibili şi arme. Forţele de ordine desfăşurate în piaţa Teatrului din Luţk au blocat centrul oraşului.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris pe Facebook că ''au fost auzite focuri de armă, iar autobuzul este avariat''.

Vineri, 13 Martie, 2020 - 16:57

Ucraina şi-a anunţat vineri intenţia de a-şi închide frontierele pentru străini pentru cel puţin două săptămâni, într-un efort de luptă împotriva răspândirii pandemiei de coronavirus, în contextul în care a înregistrat vineri primul deces de Covid-19, relatează AFP, DPA şi Reuters.

"În 48 de ore, ţara noastră îşi va închide frontierele pentru cetăţenii străini", a declarat secretarul Consiliului de securitate naţională şi de apărare, Oleksii Danilov.

Vineri, 6 Martie, 2020 - 20:00

Un deputat al parlamentului ucrainean (Rada Supremă) a declarat vineri că va rămâne acasă până săptămâna viitoare, după ce a aflat că un parlamentar francez cu care s-a întâlnit la sfârşitul lunii februarie a fost spitalizat cu coronavirus, potrivit Reuters.

'Voi sta acasă. Nu am niciun fel de simptome. Dar conform recomandărilor OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) voi rămâne acasă până joia viitoare', a declarat Oleh Voloşin într-un mesaj trimis agenţiei de presă britanice.

Marţi, 3 Martie, 2020 - 16:41

Ucraina a confirmat primul caz de coronavirus. Ministrul ucrainean al Sănătăţii, Ihor Kuzin, a anunţat că este vorba despre un bărbat care a fost spitalizat în Cernăuţi, după ce a venit din Italia şi a trecut prin România.

Este vorba despre primu caz confirmat în Ucraina.

Potrivit ministrului ucrainean al Sănătăţii, Ihor Kuzin, este vorba despre un bărbat care a fost spitalizat sâmbătă în Cernăuţi, după ce a venit din Italia şi a trecut prin România.

Joi, 30 Ianuarie, 2020 - 13:17

Senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, despre situația din Ucraina a educației în limba maternă pentru persoanele aparținând minorităților naționale
În cadrul primei părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 27-31 ianuarie 2020), senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, s-a adresat în plen președintelui Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei, David Zalkaliani, ministrul georgian al afacerilor externe.  

Marţi, 28 Ianuarie, 2020 - 19:07

 Documentele declasificate recent de către Rusia  la cererea reprezentanților Consiliului Popoarelor Rusiei (Consiliul Federației Rusiei) au început să apară deja pe situl Ministerului Apărării al Federației Ruse.

 Președintele Putin a ordonat Arhivelor Ruse de Război să ridice secretul de stat impus asupra lor încă de pe vremea lui Stalin.  

 Documentele descriu crimele și atrocitățile săvârșite de către naționaliștii ucrainieni în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.  

 Acestea au fost săvârșite de către organizațiile naționaliste ucrainiene cu sprijinul larg al populației ucrainiene și sunt înfricoșătoare în adevăratul înțeles al cuvântului.Ele arată un naționalism ucrainian cu adevărat subuman, plin de o ferocitate și o ură bestială față de tot ce înseamnă ”altceva” decât ucrainian.

 În comparație cu Ucraina, Germania nazistă a fost un stat care chiar ar putea trece drept unul umanitarist.

 Pe lângă ucrainianul Stepan Bandera, Hitler a fost un copil naiv. Dacă Hitler urmărea doar exterminarea evreilor, ucrainienii nu doreau doar exterminarea evreilor ci a tuturor naționalităților conlocuitoare, în primul rând exterminarea rușilor. Și nu oricum, ci în chinuri cât mai cumplite. Documentele despre atrocitățile săvârșite de ucrainieni în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial au fost închise de Stalin care a impus secretul de stat asupra lor de teamă ca nu cumva rușii să se revolte aflând conținutul lor și să ceară exterminarea întregului popor ucrainian, fapt care ar fi dus la un cutremur în interiorul URSS.

De fapt încă din 1944 mareșalii ruși i-au cerut lui Stalin formarea unui tribunal militar care să-i judece pe criminalii ucrainieni vinovați de genocid și să-i execute. Ei l-au atenționat pe Stalin că ucrainienii erau un popor criminal care indiferent ce vremuri ar fi trăit și sub ce regimuri, nu puteau trăi fără să ucidă.

 Stalin, ca marxist-leninist nu a fost de acord cu o astfel de teorie și a refuzat să ia măsuri punitive de amploare  împotriva ucrainienilor, mulțumindu-se să aprobe doar cercetarea criminalilor ucrainieni cu adevărat odioși, care au fost judecați și spânzurați.

 După moartea lui Stalin, Partidul Comunist al Uniunii Sovietice și Hrușciov (care era ucrainian) au menținut regimul de documente secrete asupra arhivelor de război de teamă ca Israelul să nu ceară URSS-ului despăgubiri pentru genocidul ucrainian. Pe atunci Ucraina făcea parte din URSS și responsabilitatea pentru eventuale despăgubiri cerute de Israel ar fi căzut în sarcina  Moscovei care, firește, nu voia să plătească Israelului 300 de miliarde de dolari pentru crime pe care nu le săvârșiseră rușii.

 Astăzi, însă, Ucraina este un stat independent și poporul ucrainian poate să-și asume responsabilitatea propriului trecut. Dar astăzi trecutul este falsificat pe scară largă, așa că președintele Putin a ordonat Ministerului Apărării al Rusiei să ridice secretul de stat de pe documentele privind genocidul ucrainian.

 Documentele sunt terifiante și arată că Ucraina anilor 1940-1945 a fost mai nazistă decât Germania nazistă și mai odioasă și mai fanatică decât SS-ul german și decât Gestapoul.

 Armata Ucrainiană avea regimente întregi de călăi care se ocupau numai cu uciderea la ordin a populației civile de alte naționalități.  

 Se exterminau sate și orașe întregi de ruși. Voluntarii erau extremiști de dreapta și cruzimea lor era înfricoșătoare.

 Când prindeau ruși ori evrei le scoteau inimile din piept cu cuțitele și le mâncau.

Cele mai multe atrocități au fost comise de naziștii ucrainieni în Ucraina de Sud-Est (Doneț. Lugansk, Harkov etc).

 Adică în locurile unde astăzi actuala Armată Ucrainiană trage cu tunurile în satele și orașele rușilor, așa cum făcea în anii 1941-1943.

 Opinia publică indusă azi în eroare de o propagandă mincinoasă nu știe că rușii din Republica Populară Donețk și Republica Populară Lugansk și-au declarat independența în acest an și cer ajutorul Rusiei tocmai de teamă ca evenimentele din 1941-1945 să nu se repete și rușii să fie exterminați de ucrainieni.

  Fasciștii ucrainieni au ucis în anii 1941-1943 un număr de 5 200 000 (cinci milioane două sute de mii) de civili din Ucraina (naționalități conlocuitoare, mare parte din ei de etnie rusă) și au omorât aproape 900 000 (nouă sute de mii) de evrei. Numărul polonezilor uciși a fost de  200 000 (două sute de mii).

  Au fost executați peste 400 000 (patru sute de mii) de militari sovietici care fuseseră luați prizonieri de germani sau se predaseră.  

  În acest fel omorurile săvârșite de bandele naționaliste ucrainiene întrec cu mult numărul victimelor nazismului german și plasează Ucraina pe locul I între statele naziste.

  Cuprinși de fanatism și de admirația pentru Hitler, aproape trei milioane de bărbați ucrainieni în putere au cerut să plece în Al Treilea Reich ca să muncească voluntar pentru nemți în fabricile și pe ogoarele nemților, numai ca Armata Germană să poată extermina tot poporul rus.

Miercuri, 8 Ianuarie, 2020 - 14:22

Compania aeriană Ukraine International Airlines suspendă pe perioadă nedeterminată toate cursele aeriene către Teheran, în contextul în care un avion ucrainean Boeing 737 s-a prăbușit la scurt timp după ce a decolat de pe un aeroport din Iran, anunță Sky News.

Miercuri, 13 Noiembrie, 2019 - 12:42

Pe 7 noiembrie, CCC a deschis un nou magazin în orașul Zalău, în centrul comercial Zalău Value Centre, urmând ca mâine, 14 noiembrie, să deschidă încă un magazin în Sibiu, în cadrul noului centru comercial Promenada Sibiu. Astfel, rețeaua națională CCC ajunge în prezent la 67 de unități.

Luni, 4 Noiembrie, 2019 - 09:24

11 radiouri din Europa Centrală şi de Est au răspuns apelului lansat de Radio România Cultural de a transmite, pe 9 noiembrie, data la care a căzut Zidul Berlinului, documentare radio originale reunite sub titlul: ‘’Crescuţi pentru a fi liberi. Poveşti din Centrul şi Estul Europei’’. Acestea au fost realizate la inițiativa Radio România Cultural de a celebra și a cerceta deopotrivă cei 30 de ani trecuți de la căderea regimurilor comuniste.

Joi, 26 Septembrie, 2019 - 11:26

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, o întrevedere bilaterală cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, în marja segmentului de nivel înalt a celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, context în care a subliniat necesitatea remedierii corespunzătoare a problemelor provocate de Legea Educaţiei adoptată de această ţară, care a afectat drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române.

Joi, 25 Iulie, 2019 - 19:19

Serviciul de securitate al Ucrainei - SBU a anunţat joi că, împreună cu Parchetul militar, a reţinut în portul ucrainean Izmail de la Marea Neagră un petrolier rusesc pentru presupusa implicare într-un incident petrecut în noiembrie trecut, la intrarea în strâmtoarea Kerci, care face legătura dintre Marea Neagră şi Marea Azov, informează Reuters, EFE şi Ukrinform. În urma incidentului de acum 8 luni, Rusia a sechestrat trei nave militare ale marinei ucrainene.

Joi, 16 Mai, 2019 - 11:46

Ucraina, Siria, Afganistan și Yemen sunt câteva dintre țările unde viețile copiilor sunt amenințate. Trei sferturi dintre decesele și vătămările în rândul copiilor în cele mai periculoase zone de război ale lumii sunt provocate de atentatele sinucigașe cu bombă, minele antipersonal, muniția neexplodată, raidurile aeriene sau alte forme de explozibili, arată noul raport realizat de Salvați Copiii . 

Luni, 8 Aprilie, 2019 - 19:37

Candidatul la preşedinţia Ucrainei, actorul de comedie Vladimir Zelenski, a declarat luni că va avea în 19 aprilie dezbaterea finală cu Petro Poroşenko, actual preşedinte şi contracandidatul său pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, informează agenţia de presă EFE.

"În 19 aprilie voi avea o dezbatere cu Poroşenko pe Stadionul Olimpic din Kiev, cu condiţia să-i pot pune orice fel de întrebări", a declarat Zelenski într-o înregistare video postată pe Telegram.

Joi, 4 Aprilie, 2019 - 10:12

Vicepresedintele american Joe Biden a fost mai multi ani dirigintele României. Dar si al Ucrainei. El a fost desemnat de presedintele Obama ca om de contact cu Ucraina, după ce in 2014, Viktor Ianukovici „a plecat” in Rusia.

Miercuri, 3 Aprilie, 2019 - 17:36

Guvernul ucrainean a interzis companiei de stat Naftogaz să majoreze preţul gazelor naturale pentru consumatori, a declarat miercuri premierul Volodimir Groisman, o măsură care va fi apreciată de alegători, dar îi va nemulţumi pe creditorii internaţionali ai Ucrainei, transmite Reuters.

Luni, 1 Aprilie, 2019 - 10:18

Actorul Volodimir Zelenski şi preşedintele în exerciţiu al Ucrainei, Petro Poroşenko, se menţin pe primele două poziţii la alegerile prezidenţiale de duminică, după numărarea a puţin peste 50% din voturi, transmite luni AFP. 

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), Zelenski a obţinut 30,2%, în timp ce Poroşenko, cu 16,7% din voturi, este cu peste 13 procente în spatele rivalului său. 

Voturile primite de popularul actor au confirmat prognozele, sondajele de opinie indicându-l de la finalul lui ianuarie pe prima poziţie, notează agenţia EFE. 

Luni, 26 Noiembrie, 2018 - 18:18

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a semnat luni un decret privind instaurarea legii marţiale pentru 60 de zile, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul preşedinţiei ucrainiene, relatează Reuters.

Pentru instaurarea legii marţiale este nevoie de aprobarea Parlamentului ucrainean.

Decizia vine la o zi de la capturarea de către Rusia a trei nave militare ucrainiene, într-o acţiune care tinde să escaladeze tensiunile dintre cele două ţări.

Parlamentul ucrainian este aşteptat să se întrunească luni după-amiază.

Sâmbătă, 13 Octombrie, 2018 - 18:31

1991, după independenţa Ucrainei şi prăbuşirea Uniunii Sovietice, fostul ierarh al Patriarhiei Moscovei Filaret Denisenko, a înfiinţat o Biserică Ucraineană, autoproclamându-se patriarh, ceea ce a dus la excomunicarea lui de către Moscova. Acuma Constantinopolul a decis să-l "restabilească în funcţia sa ierarhică“. Acuma Biserica sa, este cea mai importantă din Ucraina, tot mai multi se identifică drept enoriaşi ai Patriarhiei Kievului.

Vineri, 20 Iulie, 2018 - 10:19

Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Darabani - județul Botoşani au depistat zece cetățeni pakistanezi şi indieni care încercau să intre ilegal în România din Ucraina.

Persoanele în cauză au fost preluate de autorităţile statului vecin, în baza acordului de readmisie, în vederea dispunerii măsurilor legale ce se impun.

Subscribe to Ucraina