Vineri, 18 Septembrie, 2020 - 11:21

Miercuri, 16.09.2020, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în calitate de Operator de Program pentru Granturile SEE 2014-2021, Programul „Mediu, Adaptare la Schimbările Climatice și Ecosisteme (RO-Mediu)”, a lansat primele două apeluri pentru propuneri de proiecte /aplicații.

 

Miercuri, 16 Septembrie, 2020 - 12:52

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Administrația Fondului pentru Mediu, lansează astăzi Programul de finanțare Casa Eficientă Energetic. Aplicația online pentru înscriere va fi disponibilă începând cu ora 13:00, pe site-ul www.afm.ro.

Prin Programul Casa Eficientă Energetic, care are un buget de 430 de milioane de lei, aproximativ 9.000 de proprietari de case din România își vor putea eficientiza energetic locuințele.

Vineri, 14 August, 2020 - 12:08

În urmă cu peste două săptămâni, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a dat startul înscrierii primăriilor din România în programul destinat iluminatului public ecologic în orașele și comunele din țara noastră. Astfel, din data de 24 iulie 2020 (data începerii înscrierilor) și până astăzi, peste 800 de UAT-uri au depus proiecte pentru obținerea finanțării nerambursabile de 90%, asigurată prin Administrația Fondului pentru Mediu. Înscrierile continuă și în următoarea perioadă, respectiv până la data de 22 septembrie 2020.

 

Joi, 13 August, 2020 - 12:35

Ca urmare a informațiilor vehiculate în spațiul public, dar și a sesizărilor primite la MMAP privind nereguli în activitatea Direcției Silvice Mureș, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe a decis trimiterea Corpului de Control și a echipei de Audit a instituției pentru verificări amănunțite. Cele două instituții de control vor înlocui acțiunile de verificare demarate de Direcția Silvică Mureș la Ocolul Silvic  Gurghiu.

Marţi, 11 August, 2020 - 11:38

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

 

Ref: Ministerul Mediului va finaliza până la 30 noiembrie 2020 opțiunile strategice pentru     politica forestieră a României pentru următorii 10 ani

 

 

 

 București, 11 august 2020

 

 

 

Marţi, 11 August, 2020 - 11:29

Urmare a incendiului puternic înregistrat astăzi la fosta fermă de porci din Periș, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a trimis de urgență în zonă echipe ale Gărzii Naționale de Mediu dar și autolaboratorul mobil din dotarea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului. Astfel, comisarii Gărzii de Mediu au realizat un amplu control la societatea care deține aceasta proprietate.

 

În cadrul verificărilor au fost constatate încălcări ale prevederilor de mediu pentru care societatea SC Klevek Company SRL a fost amendată cu 115.000 de lei.

 

Luni, 10 August, 2020 - 12:36

Ca urmare a incendiului declanșat în localitatea Periș, la fosta fermă de porci din județul Ilfov, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a trimis de urgență în zonă echipe ale Gărzii Naționale de Mediu, precum și laboratorul mobil de monitorizare a calității aerului.

În orele care urmează vor fi realizate două buletine de analiză a aerului - în Buftea și în Corbeanca, localități din care s-au primit cele mai multe sesizări de disconfort olfactiv.

Miercuri, 15 Iulie, 2020 - 11:00

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a reprezentat marti, România, în cadrul Reuniunii Informale a Miniștrilor Mediului din statele membre ale Uniunii Europene. La sesiunea de astăzi, care a fost prezidată de ministrul german al mediului, Svenja Schulze, a participat reprezentantul Comisiei Europene - Vicepreședintele Executiv Frans Timmermans și miniștrii mediului din Statele Membre.

Demnitarul român a susținut o intervenție pe tema politicii UE în domeniul climei.

Joi, 2 Iulie, 2020 - 09:30

Începând de miercuri, 01 iulie 2020, toți cetățenii României au la dispoziție platforma ECOnsultare.ro, prin intermediul căreia pot vota online proiecte importante de mediu și își pot exprima opiniile asupra acestora. Platforma a fost lansată astăzi de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și este primul instrument de consultare și voting online din România bazat pe un sistem Blockchain. Opiniile populației vor fi parte din fundamentările politicilor de mediu viitoare.

Vineri, 26 Iunie, 2020 - 10:33

La propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Guvernul a aprobat, în ședința de ieri, 25 iunie, HG pentru aprobarea Normelor referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund, precum și cele privind proveniența și circulația materialelor lemnoase destinate consumului propriu al proprietarului, şi a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr.

Joi, 25 Iunie, 2020 - 11:20

În data de 22 iunie 2020, a fost semnată recepția de terminare a lucrărilor pentru noua capacitate de stocare a gunoiului de grajd, de care vor beneficia crescătorii de animale din zona comunei Râmnicelu. Investiția a fost făcută în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”.

Joi, 18 Iunie, 2020 - 10:00

Publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor cu nr. 1150/2020 privind aprobarea procedurii de aplicare a vizei anuale a autorizaţiei de mediu şi autorizaţiei integrate de mediu.

Miercuri, 10 Iunie, 2020 - 11:40

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a finalizat regulamentul Parcului Natural Văcărești, acesta fiind, în prezent, în consultare publică pe site-ul MMAP. 
Regulamentul cuprinde un set de reguli și măsuri care vor asigura starea de conservare favorabilă pentru toate speciile și habitatele care au stat la baza desemnării ariei naturale protejate. 

Miercuri, 3 Iunie, 2020 - 08:46

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor în calitate de lider de proiect, şi Administraţia Naţională "Apele Române", în calitate de partener, derulează, începând cu luna octombrie 2019, Proiectul "Întărirea capacităţii autorităţii publice centrale în domeniul apelor în scopul implementării etapelor a 2-a si a 3-a ale Ciclului II al Directivei Inundaţii - RO-FLOODS " cod SIPOCA 734 / cod MySMIS 130033.

Miercuri, 27 Mai, 2020 - 13:00

La inițiativa Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, în ședința de guvern din această dimineață a fost adoptată Hotărârea privind aprobarea programului de măsuri pentru atingerea stării ecologice bune a regiunii marine Marea Neagră.

Joi, 14 Mai, 2020 - 13:05

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a spus că joi intră în consultare publică proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea normelor tehnice de funcţionare a noului Sistem de urmărire a masei lemnoase (SUMAL).

Miercuri, 6 Mai, 2020 - 09:18

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a centralizat datele referitoare la controlul transporturilor de masă lemnoasă pe drumurile publice în perioada stării de urgenţă. Analiza a fost realizată pentru perioada 04-26 aprilie 2020.

În data de 04 aprilie, la solicitarea ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, Ministerul Afacerilor Interne a inclus personalul silvic în filtrele de verificare de pe drumuri, alături de Poliţie, Jandarmerie şi Armată. Prevederea a intrat în vigoare prin Ordonanţa Militară nr. 7.

Miercuri, 29 Aprilie, 2020 - 12:57

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor supune dezbaterii publice Ordinul privind condițiile de acordare a derogărilor de la statutul de protecție pentru speciile de urs și lup. Ordinul este emis de minister pentru a preveni eventuale situații de urgență provocate de atacurile speciei asupra populației, dar și pentru limitarea pagubelor provocate de urși sau lupi bunurilor cetățenilor. 
Astfel, Ordinul prevede ca numărul maxim de derogări acordate de autoritate până în primăvara anului viitor, să fie de 140 de exemplare de urși bruni și 90 de exemplare de lupi. 

Marţi, 28 Aprilie, 2020 - 09:08

Cu puțin timp în urmă, echipele de operaționalizare a Sistemului Informațional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL) au început testările pentru modulele noului sistem de monitorizare a pădurilor. În testarea noului SUMAL, demarată luni, 27 aprilie 2020, vor fi implicate ocoale silvice și depozite de material lemnos din țară, precum Gărzile Forestiere din România, în etape, până când sistemul va fi extins la nivel național.

Marţi, 28 Aprilie, 2020 - 08:55

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, s-a deplasat luni în Parcul Național Piatra Craiului, ca urmare a deciziei recente de introducere a 350 de hectare noi din suprafața parcului în zona de protecție. Cu această ocazie, ministrul mediului s-a referit și la situația tuturor Parcurilor Naționale din țară.

Luni, 27 Aprilie, 2020 - 18:44

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, cere Parlamentului reanalizarea proiectului legislativ care prevede protecție strictă pentru 75% din suprafața fiecărui Parc Național din România, conform unui comunicat de presă.

Costel Alexe a fost, luni, în Parcul Național Piatra Craiului, ca urmare a deciziei recente de introducere a 350 de hectare noi din suprafața parcului în zona de protecție. Cu această ocazie, ministrul Mediului s-a referit și la situația tuturor Parcurilor Naționale din țară.

Vineri, 10 Aprilie, 2020 - 10:00

Ca urmare a stării de urgență decretată la nivel național, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), aplică măsuri speciale în ceea ce privește derularea programelor de finanțare.
Astfel, depunerea dosarelor în cadrul Programelor Rabla și Rabla Plus se va face integral online, fiind acceptate în format electronic toate documentele necesare.

Joi, 9 Aprilie, 2020 - 08:38

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor lansează anul acesta, prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), un program destinat iluminatului ecologic în oraşele şi comunele din ţara noastră. Programul este multianual, iar bugetul stabilit pentru 2020 este de 384 milioane lei. Prin program, localităţile din România vor putea înlocui corpurile de iluminat cu consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu LED. Totodată, administraţiile vor putea achiziţiona şi sisteme de dimming/telegestiune, care permit reglarea fluxului luminos.

Miercuri, 1 Aprilie, 2020 - 10:27

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Comisia de atestare a operatorilor economici pentru activitatea de exploatare forestieră, retrage certificatul de atestare a unei firme exploatatoare, dacă au fost constatate tăieri ilegale în parchete neautorizate realizate de respectiva firmă sau angajații acesteia. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a emis un Ordin de Ministru în acest sens, publicat marți, 30 martie, în Monitorul Oficial al României.

Miercuri, 25 Martie, 2020 - 13:50

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor demarează astăzi, prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), programul Rabla PLUS. Astfel, persoanele care doresc să achiziționeze o mașină full electric sau electric hibrid plug-in, se pot adresa dealer-ilor validați începând cu ora 13:00. Totodată, pentru prima dată în istoria sa, Rabla PLUS permite populației inclusiv achiziția de motociclete full electric. 

Marţi, 17 Martie, 2020 - 12:55

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), demarează programul Rabla Clasic. Începând de marți, 17 martie 2020, de la ora 13:00,
oricine dorește să achiziționeze o mașină puțin poluantă, poate să se adreseze unuia dintre dealerii autorizați. Programul vine cu mai multe noutăți, una fiind o premieră absolută:
posibilitatea de a achiziționa motociclete.

Miercuri, 4 Martie, 2020 - 10:55

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a solicitat miercuri Gărzii Naţionale de Mediu schimbarea din funcţie a comisarului şef de pe Bucureşti, Viorel Glăman, în contextul scandalurilor problemelor de mediu.

Luni, 2 Martie, 2020 - 13:48

Măsuri urgente dispuse de ministrul Costel Alexe, în urma episodului de poluare înregistrat în noaptea de duminică spre luni, în Capitală Ca urmare a episodului de poluare a aerului din Capitală din această noapte, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a convocat de urgenţă, luni dimineaţă, conducerile Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) şi Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM). În cadrul întâlnirii, a fost evaluat episodul de poluare nocturnă şi stabilite măsurile care se impun într-o asemenea situaţie.

Marţi, 4 Februarie, 2020 - 16:00

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a anunţat marţi că, în perioada următoare, va vizita cele trei depozite ecologice de deşeuri din Capitală (Vidra, Chiajna şi Glina), afirmând, totodată, că prelungirea contractului cu operatorul gropii de gunoi de la Chiajna este atributul exclusiv al Primăriei Municipiului Bucureşti.

Marţi, 28 Ianuarie, 2020 - 19:03

Marti, 28 ianuarie, la Bruxelles, a avut loc Conferinţa publică la nivel înalt privind implementarea Pactului Ecologic European şi a Legii privind clima la nivel european. Discuţiile s-au axat pe felul în care Uniunea Europeană va implementa Pactul Ecologic European - Green Deal.

Oameni politici, reprezentanţi ai ONG-urilor, ai companiilor şi societăţii civile au discutat aspecte legate de beneficiile tranziţiei către o economie verde şi emisii nete zero în 2050, precum şi modalitatea de a atinge acest obiectiv ambiţios.

Subscribe to Apelor și Pădurilor