Vineri, 19 Octombrie, 2018 - 09:33

Prin Ordinul nr. 190 din 16 octombrie 2018 al Avocatului Poporului (pe care îl anexăm prezentului comunicat) au fost delegate unele din atribuţiile acestuia către un adjunct al Avocatului Poporului.

Miercuri, 17 Octombrie, 2018 - 09:06

Modificările aduse legilor Justiției au fost publicate în Monitorul Oficial, iar efectele se manifestă practic din acel moment. Lazăr îi plânge cu lacrimi amare pe cei vreo 80 de procurori de la DNA și DIICOT care vor trebui să se întoarcă la parchetele de la care au fost aduși să lucreze dosare grele, chiar dacă nu aveau experiența necesară STOP   Asta chiar e culmea: eternul critic al Guvernului salută în Italia creșterea economică din acest an de patru - cinci la sută.

Luni, 15 Octombrie, 2018 - 16:13

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, alături de domnul Mircea Criste, Adjunct al Avocatului Poporului, pentru domeniul armată, justiţie, poliţie, penitenciare, domnii Dorel Bahrin, Eugen Dinu și Andrei Plaveț, consilieri, s-au întâlnit, în 11 octombrie 2018, cu o delegaţie condusă de domnul dr. Hans-Peter Bartels, Comisarul Parlamentar pentru Forțele Armate din R.F. Germania (Ombudsmanul militar), din care a făcut parte şi Atașatul militar în România, domnul  locotenent-colonelul Christian Ziese.
    

Vineri, 12 Octombrie, 2018 - 10:15

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și efectuează o nouă anchetă la Spitalul Universitar de Urgență București în legătură cu concedierea asistentei medicale care a făcut greva foamei acum câteva luni, în legătură cu condițiile din unitatea spitalicească.

Mass-media a publicat, în 11 octombrie 2018, informația conform căreia asistenta Mariana Luceanu, care a făcut greva foamei alături de colegul său, Daniel Simion, în semn de protest față de condițiile improprii din Spitalul Universitar, a fost concediată.

Marţi, 9 Octombrie, 2018 - 13:40

Avocatul Poporului a emis o Recomandare către președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Brașov, în care solicită luarea de măsuri adecvate respectării unei informări corecte și transparente a publicului interesat, cu privire la condițiile în care există posibilitatea de a beneficia de asistență medicală transfrontalieră, documentele necesare și modalitățile de contestare a deciziei de soluționare a cererii de rambursare a cheltuielilor efectuare cu serviciile medicale de asistență medicală transfrontalieră, inclusiv cu privire la situația în care persoana asigurată

Marţi, 9 Octombrie, 2018 - 12:36

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu referitor la situația a numeroși tineri surprinși prăbușiți pe străzile orașului Câmpia Turzii, județul Cluj, sub influența drogului “Zombie”. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 49 din Constituția României privind protecția copiilor și a tinerilor.

Vineri, 28 Septembrie, 2018 - 13:53

Avocatul Poporului își exprimă opțiunea pentru respectarea principiului loialității constituționale și a voinței cetățenilor exercitată prin inițiativa legislativă cetățenească. Totodată, militează pentru o conduită independentă şi imparţială, fără a se implica în controlul de constituționalitate al actelor normative emise în materie politică și electorală, revenind, astfel, la poziția adoptată în decursul activității de persoanele care au ocupat funcția de Avocat al Poporului.

Joi, 27 Septembrie, 2018 - 10:33

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul unui veteran de război, de 98 de ani, care are o pensie de numai 300 de lei și care este nevoit să vândă flori ca să se poată întreține, astfel cum s-a relatat pe rețelele de socializare. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 47 din Constituția României privind nivelul de trai.

Miercuri, 26 Septembrie, 2018 - 18:16

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul situației copiilor surdo-muți, care întâmpină dificultăți în promovarea evaluării naționale din clasa a-VIII-a sau a bacalaureatului. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 50 din Constituția României privind protecția persoanelor cu handicap.

Miercuri, 26 Septembrie, 2018 - 16:00

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul unei fetițe de patru ani, din Comuna Vulturești, județul Suceava, ținută acasă de către mamă, în ciuda unor arsuri grave suferite. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 34 și art. 49 din Constituția României privind dreptul la ocrotirea sănătății și protecția copiilor și a tinerilor.

Miercuri, 26 Septembrie, 2018 - 10:12

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul a doi copii agresați fizic de angajați ai Poliției Locale a Sectorului 3 București. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22 și art. 49 din Constituția României privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și protecția copiilor și a tinerilor.

Vineri, 21 Septembrie, 2018 - 12:30

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul unei fetițe din Botoșani, agresată fizic de către mamă. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 49 din Constituția României privind protecția copiilor și a tinerilor.

Joi, 13 Septembrie, 2018 - 16:27

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu lipsa apei potabile în aproape o treime din școlile, din județul Olt, una din cauzele pentru care acestea nu dețin autorizație sanitară. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 34  și art. 47 din Constituția României privind dreptul la ocrotirea sănătății și nivelul de trai.

Joi, 13 Septembrie, 2018 - 12:09

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul unei bătrâne din Comuna Popricani, județul Iași, care, conform relatărilor presei,  nu poate beneficia de drepturile persoanelor cu handicap din cauza lipsei de interes a asistentului social   

Miercuri, 12 Septembrie, 2018 - 12:30

Reprezentanţii PNL au depus astăzi, 12 septembrie a.c., la Avocatul Poporului solicitarea de sesizare a Curţii Constituţionale asupra OUG privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2018.

Vă transmitem mai jos documentul:

Către Avocatul Poporului

Domnului Victor CIORBEA,
Avocat al Poporului

Joi, 6 Septembrie, 2018 - 13:36

Avocatul Poporului va analiza solicitarea publică a Președintelui României de formulare a unei excepții de neconstituționalitate referitoare la Ordonanța de urgență privind rectificarea bugetară, după publicarea acesteia în Monitorul Oficial   
Avocatul Poporului va analiza cu atenție solicitarea publică a Președintelui României de formulare a unei excepții de neconstituționalitate referitoare la Ordonanța de urgență a Guvernului României privind rectificarea bugetară, după publicarea acesteia în Monitorul Oficial.

Vineri, 31 August, 2018 - 14:15

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la cazul unui bătrân în scaun rulant, bătut de un îngrijitor în Centrul de Asistenţă Medico-Socială Lădeşti din judeţul Vâlcea

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la cazul unui bătrân de 83 de ani, imobilizat în scaun cu rotile, bătut de un îngrijitor în Centrul de Asistenţă Medico-Socială Lădeşti din judeţul Vâlcea. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 50 şi a art. 22 din Constituţia României privind protecţia persoanelor cu handicap şi dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică.

Vineri, 24 August, 2018 - 13:40

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la cazul unui copil de 11 ani, care s-a accidentat și a rămas blocat într-un gard metalic din Parcul Luceafărului Călărași. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22 și art. 49 din Constituția României privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și protecția copiilor și a tinerilor.

Vineri, 24 August, 2018 - 13:00

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a efectuat o anchetă la Spitalul ,,Episcop Nicolae Popovici” Beiuș, în urma apariției, în cotidianul Bihoreanul, în 14 iunie 2018, a unui articol în care se relata că  unitatea spitalicească este invadată de gândaci  de bucătărie.

Vineri, 24 August, 2018 - 12:35

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul unei femei decedate, care ar fi fost plimbată între spitale, la Satu Mare    

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul unei femei decedate care ar fi fost plimbată între spitale, la Satu Mare. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22 și art. 34 din Constituția României privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și dreptul la ocrotirea sănătății.

Miercuri, 22 August, 2018 - 15:34

Avocatul Poporului i-a vizitat pe greviștii foamei de la Spitalul Universitar de Urgență București și va efectua o anchetă cu privire la condițiile din unitatea spitalicească, condiții semnalate de asistenții medicali aflați în greva foamei. Sesizarea din oficiu și ancheta vizează posibila încălcare a art. 22 și art. 34 din Constituția României privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și dreptul la ocrotirea sănătății.

Vineri, 10 August, 2018 - 11:23

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi efectuează demersuri în cazul unei femei de 63 de ani internată la Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. Dr. Al. Obregia", dată dispărută de către familie din data de 2 august, găsită moartă, miercuri, în curtea unităţii medicale.

Luni, 6 August, 2018 - 17:17

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și efectuează o anchetă în cazul a patru minori din Comuna Petrești, județul Dâmbovița, bătuți și neîngrijiți de familie. Sesizarea din oficiu și ancheta vizează posibila încălcare a art. 22, art. 34 și art. 49 din Constituția României privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică, dreptul la ocrotirea sănătății și protecția copiilor și a tinerilor.

Joi, 26 Iulie, 2018 - 12:46

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul unui copil de 9 ani, din Comuna Flămânzi, județul Botoșani, care a ajuns la spital în comă alcoolică                

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul unui copil de 9 ani, din Comuna Flămânzi, județul Botoșani, care a ajuns la spital în comă alcoolică. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 49 din Constituția României privind protecția copiilor și a tinerilor.

Marţi, 24 Iulie, 2018 - 12:15

Noul sediu central al instituției Avocatul Poporului va funcționa, începând cu data de 30 iulie 2018, în str. George Vraca, nr. 8, sect. 1 , București. Procedurile de mutare efectivă se desfășoară între 23 iulie 2018-30 iulie 2018. Activitatea de audiențe la sediul din Eugeniu Carada nr. 3 va fi suspendată în perioada 25-27 iulie 2018, după care va fi reluată, începând cu 30 iulie 2018, în noul sediul din strada George Vraca nr. 8. Cetățenii pot trimite însă petiții la noua adresă indicată mai sus sau pe adresa de email avp@avp.ro .
 

Vineri, 6 Iulie, 2018 - 11:36
competența aparținând numai Primarului – Recurs în interesul legii, promovat de Avocatul Poporului

Avocatul Poporului a promovat la Înalta Curte de Casație și Justiție un Recurs în interesul legii referitor la interpretarea și aplicarea art. 26 alin. (1) lit. a)-g), l) și n), art. 27 alin. (1), (2), (3) și (5), art. 32 alin. (1) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, art. 8 din Legea nr. 155/2010 a poliției locale, precum și ale art. 27 din Hotărârea Guvernului nr. 1332/2010 privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a poliției locale.

Vineri, 29 Iunie, 2018 - 13:51

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul unei minore de 13 ani, răpită și violată de trei bărbați. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22 și art. 49 din Constituția României privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și protecția copiilor și a tinerilor.

Marţi, 26 Iunie, 2018 - 11:49

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la situația copiilor diagnosticați cu diabet zaharat tip I. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 49 din Constituția României privind protecția copiilor și a tinerilor și art. 46 alin. (1) și (2) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

Marţi, 26 Iunie, 2018 - 11:29

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul a trei minore, din Vaslui, care au ajuns la spital în comă alcoolică. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 49 din Constituția României privind protecția copiilor și a tinerilor și a prevederilor Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

Luni, 25 Iunie, 2018 - 20:00

Avocatul Poporului efectuează o anchetă la Casa Județeană de Pensii Bacău, în condițiile tergiversării de către Casă a soluționării dosarului unui petent. Ancheta vizează posibila încălcare a art. 47 și art. 52 din Constituția României privind nivelul de trai și dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică.

Subscribe to avocatul poporului