Vineri, 25 Septembrie, 2020 - 10:21

Avocatul Poporului recomandă ministrului sănătăţii revizuirea Ordinului nr. 418/2005, precum şi atragerea medicilor specialişti şi primari pentru specializarea endocrinologie şi diabet pediatric

Potrivit unui articolul publicat în Covasnamedia.ro în luna noiembrie 2019, lunar, la medicii pediatri de la Spitalul Judeţean "Fogolyan Kristof" din Sfântu Gheorghe ajung până la cinci cazuri noi de copii diabetici.

Joi, 10 Septembrie, 2020 - 13:35
Raport Special elaborat de Avocatul Poporului și Societatea Academică din România

Astăzi, 10 septembrie a.c., a fost lansat în conferință de presă, Raportul privind acordarea burselor pentru elevi la nivel național în anul școlar 2019-2020, realizat de Avocatul Poporului și Societatea Academică din România.

Miercuri, 9 Septembrie, 2020 - 11:11

COMUNICAT DE PRESĂ CU PRIVIRE LA PETIŢIILE REFERITOARE LA TEHNOLOGIA 5G

Vineri, 14 August, 2020 - 13:44

În contextul creșterii numărului persoanelor infectate cu noul coronavirus, presa a difuzat reportaje privind situația îngrijorătoare care se înregistrează la nivelul anumitor spitale, cum ar fi Spitalul Județean de Urgență Ploiești, dar și în alte spitale din țară, pe fondul lipsei personalului medical de specialitate („Situație tensionată la Secția de Terapie Intensivă de la Județean. Demersuri pentru menținerea celei de-a doua linii de gardă”, „Camionul ATI de la SJU Ploiești este deocamdată decorativ.

Vineri, 7 August, 2020 - 14:22

Persoanele care au urgențe medicale sau sunt programate pentru internare nu trebuie să fie condiționate de efectuarea unui test COVID-19 înainte și de prezentarea rezultatului acestuia la internare, arată Avocatul Poporului.

Considerând că rezolvarea urgențelor medicale (altele decât cele generate de COVID-19), cât și internările programate sunt de maximă importanță pentru respectarea dreptului la sănătate al oamenilor, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a întreprins demersuri la Ministerul Sănătății.

Joi, 6 August, 2020 - 12:59
Care tinde spre proporționalitate, iar nu spre uniformitate

Avocatul Poporului a formulat un punct de vedere privind sesizarea de neconstituționalitate invocată de Guvernul României referitoare la prevederile Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi pentru modificarea art. 223 alin. (2) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală (Pl-x nr. 101/2020).

Miercuri, 5 August, 2020 - 15:00

Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Brașov, s-a sesizat din oficiu și solicită Ministerului Muncii și Protecției Sociale ca, prin Inspecția Muncii, să intervină la nivel național, în vederea informării angajatorilor cu privire la faptul că o condiționare a salariatului, la momentul întoarcerii la locul de muncă, de efectuarea și prezentarea unui test negativ SARS-CoV-2, este o măsură excesivă, impusă în afara cadrului legal, de natură să atragă sancțiunile legale în mate

Joi, 23 Iulie, 2020 - 11:33

Avocatul Poporului a descoperit informații îngrijorătoare în urma demersurilor scrise și a anchetelor referitoare la efectuarea studiilor clinice pe pacienți vulnerabili.

Vineri, 26 Iunie, 2020 - 12:56

Potrivit unui articol publicat în ziarul Libertatea, din data de 23 iunie 2020, 535 de muncitori români au suferit accidente de muncă în Austria, dintre care unele mortale -  https://www.libertatea.ro/stiri/muncitori-romani-accidentati-sau-morti-padurile-austria-3043099.

 

            Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a solicitat Ministerului Muncii și Protecției Sociale și Ministerului Afacerilor Externe următoarele informații:

Vineri, 26 Iunie, 2020 - 11:20

Greenpeace România sesizează Avocatul Poporului referitor la grave încălcări ale unor drepturi constituționale de către Administrația Fondului pentru Mediu

 

Luni, 22 Iunie, 2020 - 17:18

Cererea de revocare a Avocatului Poporului, Renate Weber, a fost depusă la Parlament de către liderii grupurilor parlamentare PNL din Senat și Camera Deputaților. Weber este acuzată că, atacând la CCR pensiile speciale, se află într-un „grav conflict de interese”.

„Vă solicităm să procedați la sesizarea Comisiilor Juridice ale Camerei Deputaților și Senatului pentru audierea dnei renate Weber, Avocat al Poporului, în vederea întocmirii unui raport prin care să se propună demiterea acesteia din funcția de demnitatre publică în care a fost numită”, au cerut Fenechiu și Roman.

Luni, 22 Iunie, 2020 - 12:47

Avocatul Poporului nu comentează solicitarea de revocare din funcție, așteptând derularea procedurii parlamentare. 

           Precizăm că, potrivit legislației în vigoare, Avocatul Poporului și Adjuncții acestuia sunt asimilați funcțiilor de ministru și secretar de stat și nu beneficiază de pensii de serviciu sau speciale.
 

Joi, 11 Iunie, 2020 - 11:23

În aplicarea mandatului său constituțional, Instituția Avocatul Poporului, prin Domeniul privind prevenirea torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante în locurile de detenţie, îndeplinește încă din anul 2014, atribuții specifice de Mecanism Naţional de Prevenire, în conformitate cu legislația română.

Marţi, 9 Iunie, 2020 - 10:23

Avocatul Poporului a fost sesizat de 8 organizații neguvernamentale cu privire la situația creată în Municipiul Baia Mare, prin conduita edilului localității. Concret, sunt semnalate posibile încălcări ale drepturilor persoanelor fără adăpost, ocazie cu care ni s-a solicitat intervenția.

Față de situația semnalată, vom demara propria investigație, urmând să întreprindem demersuri în sensul clarificării aspectelor sesizate. 
 

Vineri, 5 Iunie, 2020 - 12:31
astfel încât incapacitatea temporară de muncă să fie plătită în proporție de 100%

Avocatul Poporului salută adoptarea de către Guvern a Hotărârii nr. 423 din 27 mai 2020 pentru aprobarea Listei cuprinzând urgențele medico-chirurgicale, precum și bolile infectocontagioase din grupa A, pentru care asigurații beneficiază de indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, fără îndeplinirea condiției de stagiu de asigurare, de 100% din salariu.

Joi, 4 Iunie, 2020 - 13:47

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România trage un semnal de alarmă asupra situaţiei continue de încălcare a drepturilor pacienţilor.

Chiar dacă în alte domenii, lucrurile au fost relaxate, nu acelaşi lucru se întâmplă şi în sistemul de sănătate. În urma semnalelor, am alcătuit următoarea listă de încălcări a drepturilor pacienţilor:

- În continuare sunt internate doar urgenţele. Pacienţii sunt amânaţi până după 15 iunie;

Miercuri, 3 Iunie, 2020 - 11:38

Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenţie (MNP) monitorizează penitenciarele din România în contextul epidemiei provocate de SARS-CoV-2

În îndeplinirea mandatului său de Mecanism Naţional de Prevenire, Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenţie, din cadrul instituţiei Avocatul Poporului, monitorizează, în mod regulat, penitenciarele din România păstrând o legătură directă cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor, inclusiv pe întreaga perioadă a stării de alertă.

Miercuri, 3 Iunie, 2020 - 09:44

Obiecţie şi excepţii formulate de Avocatul Poporului, admise de Curtea Constituţională, în data de 2 iunie 2020

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională:

- a admis, cu unanimitate de voturi, obiecţia de neconstituţionalitate a Legii privind măsurile de protecţie a personalului didactic, de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar în îndeplinirea atribuţiilor specifice funcţiei, formulată de Avocatul Poporului, şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său;

Vineri, 29 Mai, 2020 - 13:35

Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenţie (MNP) monitorizează spitalele de psihiatrie, spitalele COVID-19 şi centrele de carantină în contextul epidemiei provocate de SARS-CoV-2

În îndeplinirea mandatului său de Mecanism Naţional de Prevenire, Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenţie, din cadrul instituţiei Avocatul Poporului, monitorizează, pe întreaga perioadă a stării de alertă, spitalele de psihiatrie, spitalele COVID-19 şi centrele de carantină.

Vineri, 29 Mai, 2020 - 13:26

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, Domeniul Apărarea, protecţia şi promovarea drepturilor copilului a organizat webinarul cu tema Avocatul Poporului - Garant al respectării şi promovării drepturilor copilului

Activitatea s-a desfăşurat online, prin intermediul platformei de comunicare Skype, în data de 28 mai 2020 (dat fiind faptul că ziua de 1 Iunie este zi liberă la nivel naţional)

Matei Vîrtosu
Consilier, purtător de cuvânt al instituţiei Avocatul Poporului
 

Luni, 11 Mai, 2020 - 11:09

Autorităţile publice şi-au însuşit Recomandările Avocatului Poporului în cazul Sorina, iar monitorizarea post-adopţie arată că demersul a fost favorabil minorei - Rezultatul investigaţiilor instituţiei

În urma apariţiei în presă, în luna iunie 2019, a cazului preluării spre adopţie a minorei Sorina Săcărin (Lucan înainte de adopţie), Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, a demarat o amplă anchetă, a identificat o serie de deficienţe în derularea procesului şi a emis o serie de Recomandări către:

Vineri, 8 Mai, 2020 - 16:24

Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 13 mai sesizarea Avocatului Poporului asupra ordonanţei de urgenţă a Guvernului care reglementează starea de alertă, au precizat, vineri, oficiali ai CCR.

Miercuri, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu o excepţie de neconstituţionalitate referitoare la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă.

Joi, 7 Mai, 2020 - 10:55

Avocatul Poporului solicită includerea bolii COVID-19 în grupa bolilor infectocontagioase din categoria A, astfel încât incapacitatea temporară de muncă să fie plătită în proporţie de 100%

Joi, 30 Aprilie, 2020 - 13:21

În contextul actualei situaţii provocate de necesitatea combaterii noului coronavirus, Avocatul Poporului doreşte să reamintească cetăţenilor, autorităţilor şi instituţiilor publice din România că mandatul său constituţional este acela de a veghea la respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Avocatul Poporului are nu doar dreptul, ci obligaţia de a asigura că orice restricţionare a exercitării drepturilor şi libertăţilor se face strict în limitele prevăzute de
Legea noastră fundamentală.

Vineri, 24 Aprilie, 2020 - 13:59

În ultimele zile, Avocatul Poporului a primit mai multe petiţii în care au fost exprimate temeri referitoare la desfăşurarea actului de predare-învăţare-evaluare în mediul online, astfel cum este acesta reglementat prin Ordinul MEC nr. 4135/2020, dar şi aspecte care vizează lipsa infrastructurii necesare desfăşurării cursurilor, atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice.

Joi, 23 Aprilie, 2020 - 09:14

Din sesizările apărute în mass-media şi pe paginile de socializare, dar şi din sutele de petiţii şi sesizări primite la Avocatul Poporului, rezultă că sunt nenumărate cazuri de aplicare diferită, posibil nelegală şi/sau netemeinică a prevederilor incriminatorii şi sancţionatorii din actele normative adoptate ulterior decretării stării de urgenţă.

Miercuri, 22 Aprilie, 2020 - 12:30

În contextul dezvăluirilor din presă privind condiţiile în care sunt cazaţi şi lucrează muncitorii plecaţi din România pentru activităţi sezoniere în agricultură în Germania, Avocatul Poporului a trimis o scrisoare Ministrului federal al Muncii din Germania, domnul Hubertus Heil, precum şi preşedintelui Comisiei pentru petiţii din Parlamentul german, domnul Marian Wendt, solicitând câteva lămuriri privind situaţia muncitorilor români sezonieri:

Marţi, 21 Aprilie, 2020 - 09:57
La Avocatul Poporului s-au primit sute de petiţii

Avocatul Poporului solicită autorităţilor să liniştească populaţia şi să dea asigurări că măsuri precum cele vehiculate în spaţiul public referitoare la persoanele de peste 65 de ani nu vor fi adoptate în România

În ultimele două zile, la Avocatul Poporului s-au primit sute de petiţii, în care persoane în vârstă îşi exprimă temerea în legătură cu aşa-zisele planuri şi declaraţii ale unor oficialităţi din statul român privind îndepărtarea persoanelor de peste 65 de ani din familiile lor şi din locuinţele lor.

Vineri, 17 Aprilie, 2020 - 11:30

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate referitoare la prevederile art. 9, art. 14 lit. c1 ) – f) și art. 28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, și la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, în ansamblul său.

Luni, 13 Aprilie, 2020 - 13:35

Avocatul Poporului a primit, în ultima vreme, mai multe petiţii prin care se solicită instituţiei să ceară Preşedintelui României ca, odată cu emiterea noului Decret privind prelungirea stării de urgenţă, să includă şi alte drepturi în categoria celor restricţionate.

Subscribe to avocatul poporului