Marţi, 26 Ianuarie, 2021 - 15:47

Curtea Constituţională a respins, marţi, sesizările Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) privind Hotărârea Parlamentului 31/2020 referitoare la învestirea Guvernului Florin Cîţu.

Marţi, 19 Ianuarie, 2021 - 17:18

Curtea Constituţională a României a amânat, marţi, pentru 26 ianuarie, discuţiile pe sesizările Alianţei pentru Unirea Românilor asupra Hotărârii Parlamentului 31/2020 privind învestirea Guvernului Florin Cîţu.

Copreşedintele AUR Claudiu Târziu anunţa, la şedinţa plenului reunit al Parlamentului privind învestirea noului Guvern, că grupurile parlamentare ale partidului vor sesiza Curtea Constituţională deoarece nu au fost îndeplinite procedurile legale.

Miercuri, 18 Noiembrie, 2020 - 13:47
Curtea Constituțională a respins miercuri sesizările PNL și USR

Numirea lui Florin Iordache  la șefia Consiliului Legislativ, prin votul Parlamentului, este constituțională, a decis Curtea Constituțională, care a respins miercuri sesizările PNL și USR.

Marţi, 17 Noiembrie, 2020 - 09:51

Decizia nr. 20/02.02.2002 a CCR, a fost scoasî în mod surprinzător de la naftalină. Fiind publicată pe site-ul SCMD, Decizia stabilește negru pe alb faptul că pensiile militare nu pot fi desființate și nici afectate, acestea neconstituind nicidecum un privilegiu, ci  compensarea unor interdicții și restrângeri de drepturi fundamentale și constituționale. Cu care se confruntă în egală măsură, douî categorii de cetățeni români, mai exact militarii și magistrații.

Rămân întrebări care necesită răspuns urgent, cum ar fi:

Miercuri, 11 Noiembrie, 2020 - 16:45

Curtea Constituţională a amânat, pentru a doua oară, dezbaterea sesizărilor PNL şi USR privind numirea deputatului PSD Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ. Noul termen este 18 noiembrie.

Cu privire la cauzele înscrise în lista de şedinţă de astăzi, 11 noiembrie 2020, Curtea Constituţională a dispus amânarea acestora pentru data de 18 noiembrie 2020, a transmis instituția printr-un comunicat.

Miercuri, 4 Noiembrie, 2020 - 17:22

Guvernul a atacat la CCR legea pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învățământ în contextul epidemiei COVID-19, precum și legea care respinge OUG care permitea Guvernului să vândă acțiunile unor companii de stat.

Guvernul a atacat la Curtea Constituțională Legea pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învățământ în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-COV 2.

Miercuri, 21 Octombrie, 2020 - 14:14

Judecătorii CCR au publicat, miercuri, motivarea deciziei potrivit căreia Parlamentul are dreptul să stabilească data alegerilor parlamentare.

În cuprinsul deciziei, Curtea Constituțională spune că legea criticată este constituțională în raport cu criticile formulate, astfel că după intrarea în vigoare a legii, își încetează de drept efectele Hotărârea de Guvern prin care s-a stabilit pe 6 decembrie data alegerilor parlamentare.

 

Vineri, 16 Octombrie, 2020 - 12:36

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, atrage atenția că atitudinea premierului Ludovic Orban de a critica deciziile CCR se va întoarce ca ''un bumerang'' împotriva lui.

Vineri, 21 August, 2020 - 11:10

Guvernul a sesizat CCR în privinţa unui conflict de natură constituţională provocat de depunerea moţiunii de cenzură de către Partidul Social Democrat, a declarat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

"Am sesizat Curtea Constituţională a României în privinţa unui conflict de natură Constituţională provocat de depunerea moţiunii de cenzură de către PSD. Sunt mai multe argumente invocate în această sesizare şi cerem PSD să amâne sau să programeze dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură după pronunţarea Curţii Constituţionale", a declarat Ionel Dancă, vineri, la CCR. 

Marţi, 28 Iulie, 2020 - 18:00

Curtea Constituțională a României a respins sesizarea președintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru declararea zilei de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon.

Cu majoritate de voturi, judecătorii CCR au decis că legea este constituțională în raport cu criticile formulate de șeful statului și au considerat obiecția drept „neîntemeiată”.

Decizia este definitivă și general obligatorie.

Miercuri, 15 Iulie, 2020 - 13:26

Judecătorii CCR au decis că alocațiile trebuie dublate.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 14 ianuarie 2020, legea ce prevedea dublarea alocaţiei de stat pentru copii, sumă care ajunge la 300 de lei, respectiv 600 de lei pentru copiii cu handicap.

Premierul Ludovic Orban  anunțase că Guvernul va ataca la CCR proiectul de lege care respinge amânarea dublării alocațiilor copiilor. Sesizarea a ajuns la CCR marţi, 23 iunie.

Sâmbătă, 4 Iulie, 2020 - 18:42
„Rugamintea mea catre cetateni este sa nu tina cont de deciziile Curtii Constitutionale”

Ludovic Orban a criticat decizia Curtii Constitutionale a Romaniei privind neconstitutionalitatea unor masuri impotriva pandemiei de coronavirus, prevazute in timpul starii de alerta. Premierul a declarat, in cadrul unui interviu televizat, ca le recomanda cetatenilor sa nu tina cont de decizia CCR, ci sa actioneze responsabil.

Sâmbătă, 4 Iulie, 2020 - 18:29
„Greselile care se fac pe plan legislativ ni se pun noua in cârcă”

Presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, reactioneaza la declaratia premierului Ludovic Orban, care a indemnat cetatenii sa nu respecte decizia Curtii privind carantina si izolarea la domiciliu.

Sâmbătă, 4 Iulie, 2020 - 07:50
Privind carantinarea si izolarea persoanelor cu COVID-19

 

Ministrul Nelu Tataru a afirmat, vineri seara, ca Ministerul Sanatatii, Ministerul de Interne si Ministerul Justitiei au creat un grup de lucru in vederea inaintarii unui proiect de lege pentru "punerea in concordanta" a cerintelor Curtii Constitutionale privind carantinarea si izolarea persoanelor cu COVID-19.

Joi, 25 Iunie, 2020 - 16:16
Starea de alertă prin HG e constituțională

Judecătorii CCR au decis, joi:

Sâmbătă, 6 Iunie, 2020 - 07:58
Independenţa justiţiei include securitatea financiară a magistraţilor

CCR a publicat vineri motivarea Deciziei privind neconstituționalitatea legii privind eliminarea pensiilor speciale. Judecătorii CCR au declarat legea neconstituțională în ansamblul său și spune că „Parlamentului îi revine obligaţia de a constata încetarea de drept a procesului legislativ, iar, în ipoteza iniţierii unui nou demers legislativ, de a se conforma celor statuate prin decizia Curții”.

Joi, 4 Iunie, 2020 - 13:00

Punctul de vedere al DNA referitor la decizia CCR
Având în vedere ultimele apariţii publice ale unor judecători, membri ai Curţii Constituţionale a României şi comentariile acestora la adresa Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a procurorului şef al acestei Direcţii, Biroul de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie aduce la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

- procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, inclusiv procurorul şef al Direcţiei, nu au comentat, contestat sau calificat în vreun fel activitatea Curţii Constituţionale a României şi deciziile acesteia.

Vineri, 22 Mai, 2020 - 12:02

Fostul judecător CCR Toni Greblă spune că limitarea libertăților în stare de alertă nu este permisă și că Guvernul a creat mai multă confuzie prin legea care prevede sancțiuni pentru români și în stare de alertă. Asta pentru că deja starea de alertă era reglementată printr-un OUG care nu permitea limitarea drepturilor, lucru subliniat și de CCR.

Miercuri, 13 Mai, 2020 - 12:34
Sesizarea Avocatului Poporului nu a mai îngropat Guvernul

Update13.15: În ziua de 13 mai 2020, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.d) din Constituţia României şi al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, excepţie ridicată direct de Avocatul Poporului.

Duminică, 10 Mai, 2020 - 15:46

10 mai 2020  “Prezentul demers pleacă de la dorința prezentării unei situații faptice și juridice de actualitate și de interes în România și nu urmărește în niciun fel încurajarea cetățenilor la ignorarea deciziilor autorităților. Consider că interesul public general și obligația protejării sănătății publice au necesitat aplicarea unor măsuri de restrângere a exercitării anumitor drepturi și implicit a unor amenzi contravenționale persoanelor care au nesocotit aceste măsuri.

Vineri, 8 Mai, 2020 - 10:17
Cel care se referă la amenzi

Presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, arata ca drepturile fundamentale ale omului nu pot fi afectate printr-o ordonanta de urgenta, iar pentru ca masurile privind restrangerea unor drepturi si libertati fundamentale sa fie valabile, ar fi trebuit elaborata o lege.

"Legea-cadru a ordonantei de urgenta - ar fi trebuit ca acest articol sa fie urmat de o lege organica, sa reglementeze toate masurile pe care trebuie sa le ia autoritatile - Parlament, Guvern. Nu s-a intamplat.

Joi, 7 Mai, 2020 - 20:20
„Interesul general al societății”.ar trebui să prevaleze în fața legalității

Klaus Iohannis critică bezmetic  PSD şi Curtea Constituţională, după decizia prin care s-a constatat că normele legale în baza cărora s-au dat amenzi în timpul stării de urgenţă sunt neconstituţionale. Deşi decizia a fost luată în unanimitate, deci şi de judecătoarele numite de Klaus Iohannis la Curte, preşedintele face apel la morţi pentru a-şi justifica atacul.

Joi, 7 Mai, 2020 - 10:38
Privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență

Curtea Constituţională a judecat miecuri, 6 mai excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.9, art.14 lit.c1 )-f) și art.28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, precum și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.34/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, în ansamblul său.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a decis:

Miercuri, 6 Mai, 2020 - 09:54
"Nu se poate revizui o hotărâre a Curţii Constituţionale" - spre dezamăgirea lui Iohannis

Augustin Zegrean, fostul preşedintele al Curţii Constituţionale, afirmă că deciziile CCR nu pot fi revizuite, aşa cum a cerut - imprudent și grăbit - preşedintele Iohannis în legătură cu decizia referitoare la revocarea lui Kovesi din fruntea DNA, care poartă semnătura sa.

"Nu se poate revizui o hotărâre a Curţii Constituţionale", a declarat Zegrean. "O să fiţi şocaţi, dar decizia CEDO este greşită", a mai afirmat fostul preşedinte CCR.

Marţi, 5 Mai, 2020 - 17:00

În data de 6 mai 2020 va avea loc şedinţa publică de judecată în sistem videoconferinţă, anunță Curtea Constituțională.

Plenul Curţii Constituţionale va dezbate excepţiile de neconstituţionalitate ridicate direct de Avocatul Poporului referitoare la unele acte normative care privesc măsuri adoptate în timpul stării de urgenţă.

Marţi, 5 Mai, 2020 - 12:46

Fostul ministru al Justiţiei, Ana Birchall, spune că decizia CEDO în cazul Laurei Codruţa Kovesi reprezintă "o palmă ruşinoasă pentru CCR, afectând grav credibilitatea Curţii Constituţionale a României".

Vineri, 17 Aprilie, 2020 - 11:30

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate referitoare la prevederile art. 9, art. 14 lit. c1 ) – f) și art. 28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, și la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, în ansamblul său.

Duminică, 1 Martie, 2020 - 15:57

CCR a admis, pe 29 ianuarie, sesizarea PSD asupra proiectului referitor la Institutul Naţional al Magistraturii pentru care Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea în Parlament. Motivarea deciziei a fost publică vineri, 28 februarie, iar documentul este unul cu implicaţii grave pentru unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Luni, 24 Februarie, 2020 - 20:24
A fost propus un candidat care să fie respins de parlament

Desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern, arată CCR în comunicatul oficial în care anunță neconstituționalitatea desemnării lui Ludovic Orban în funcția de premier.

Luni, 24 Februarie, 2020 - 19:34
Sesizarea PSD a fost validată cu 7 - 2.

Desemnarea candidatului la functia de prim-ministru trebuie sa aiba ca scop asigurarea coagularii unei majoritati parlamentare in vederea formarii unui nou guvern".!

Curtea Constitutionala a decis, cu majoritate de voturi de 7 la 2, ca exista conflict intre presedintele Klaus Iohannis si Parlament, ca urmare a desemnarii lui Ludovic Orban ca premier, dupa ce acesta de abia fusese demis prin motiune de cenzura.

Subscribe to ccr