Luni, 20 Mai, 2019 - 08:40

ÎCCJ ia în discuţie, luni, dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare, după ce procurorii au cerut completului sesizarea CCR cu două excepții de neconstituționalitate. Judecătorii au anunțat că termenul de pe 20 mai ar putea fi ultimul. Procesul lui Liviu Dragnea începe la ora 11.00. Aproximativ 50-60 de susținători ai liderului PSD au venit la ÎCCJ.

Luni, 6 Mai, 2019 - 20:08

În conformitate cu Hotărârea Biroului Permanent a Senatului din data de  3.05.2019,
În temeiul art. 5, alin. 5, din Legea 47/1992, cu completările și modificările ulterioare, privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale a României,
Până la data de 6.05.2019, ora 18.00, au fost depuse, la Comisia Juridică, de Disciplină, Imunități și Validări a Senatului, următoarele candidaturi de judecător la Curtea Constituțională a României, din partea grupurilor parlamentare :
Grupul parlamentar PSD – domnul Cristian Deliorga;

Miercuri, 24 Aprilie, 2019 - 12:03

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectele pentru modificarea Codului penal şi celui de procedură penală. 

Proiectul legislativ care prevede modificarea Codui penal a fost adoptat cu 180 de voturi pentru 81 împotrivă şi două abţineri.

De asemenea, proiectul legislativ pentru modificarea Codului procedură penală a fost adoptat cu 181 „pentru”, 83 „împotrivă” şi o abţinere.

Vineri, 12 Aprilie, 2019 - 19:13
Se respinge obiecția de neconstituționalitate formulată de PNL și USR.

Decizia prin care s-a instituit Mecanismul de Cooperare și Verificare este lipsită de „relevanță constituțională” și, în aceste condiții, „cu atât mai puțin” poate fi reținută relevanța constituțională a rapoartelor MCV, se arată în motivarea deciziei prin care Curtea Constituțională a respins obiecția de neconstituționalitate PNL și USR pentru ordonanța de urgență privind operaționalizarea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor magistraților.

Marţi, 9 Aprilie, 2019 - 19:59

Soluţia legislativă care exclude atacarea cu recurs în casaţie a deciziilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ca instanţă de apel, pronunţate anterior datei de 24 octombrie 2016 şi pentru care nu a fost epuizat termenul legal este neconstituţională, a decis, marţi, Curtea Constituţională a României (CCR).

Luni, 11 Martie, 2019 - 19:00

Rezultatul obţinut prin modificările aduse Legii Avocatul Poporului în ceea ce priveşte pensia de serviciu este acela al unui regim juridic "confuz", contrar exigenţelor de claritate şi precizie care trebuie să caracterizeze dispoziţiile legale, arată Curtea Constituţională a României (CCR) în motivarea deciziei prin care a admis parţial sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii 35/1997.

Miercuri, 27 Februarie, 2019 - 10:08

Social-democraţii au spus că şeful statului Klaus Iohannis este primul preşedinte care contestă bugetul propriei ţări la CCR.

Luni, 25 Februarie, 2019 - 12:32
„Pentru a îşi hrăni orgoliul (Iohannis) face rău copiilor din România”

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat luni că preşedintele Klaus Iohannis şi liberalii sunt nişte ipocriţi.

Luni, 25 Februarie, 2019 - 11:00

Social-democraţii au scrie, luni pe Facebook, că preşedintele Klaus Iohannis va trebui să îşi ceară scuze tuturor copiilor şi părinţilor care nu au primit alocaţiile mărite de la 1 martie, dacă CCR respinge sesizarea sa pe buget.

Vineri, 22 Februarie, 2019 - 13:03

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a trimis Curţii Constituţionale vineri, 22 februarie a.c., o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii bugetului de stat pe anul 2019.

Vă prezentăm textul integral al sesizării:

Bucureşti, februarie 2019

Domnului VALER DORNEANU
PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE

În temeiul dispoziţiilor art. 146 lit. a) din Constituţie şi ale art. 15 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, formulez următoarea

Vineri, 22 Februarie, 2019 - 12:18

Şeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus, vineri, într-o conferinţă de presă ţinută la Cluj-Napoca, referitor la anunţul preşedintelui Iohannis că sesizează la CCR bugetul pe 2019, că legea nu are cum să fie neconstituţională.
   

Luni, 11 Februarie, 2019 - 12:32
Din punct de vedere constituțional. Au părut să înțeleagă, dar nu e sigur...

Jurisprudenta Curtii Constitutionale din Romania in materia conflictelor juridice de natura constitutionala, in special cazul revocarii Laurei Codruta Kovesi de la sefia DNA, a fost pe agenda discutiilor pe care presedintele CCR, Valer Dorneanu, le-a avut cu delegatia Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, condusa de deputatul german Gunter Krichbaum.

Vineri, 4 Ianuarie, 2019 - 12:00
Depinde cine și cum o citește...

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, referitor la prelungirea cu un an a mandatului şefului Statului Major al Apărării Nicolae Ciucă, că, nu poate fi sesizată Curtea Constituţională, deoarece legea îi permite semnarea decretului de prelungire.

Vineri, 21 Decembrie, 2018 - 15:24
Preşedintele României nu are dreptul la o proprie opţiune în cadrul mecanismului constituţional de numire existent

Curtea Constituţională a adminis, miercuri, conflictul juridic între Guvern şi Preşedinţie, astfel că şeful statului Klaus Iohannis este obligat "să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcţii de ministru" şi să răspundă motivat legat de numirile noilor miniştrii.

În motivarea deciziei CCR, care a admis conflictul Guvern-Preşedinţiei din cauza remanierii guvernamentale, Curtea arată că preşedintele Klaus Iohannis nu şi-a exercitat atribuţia constituţională şi legală de a lua act de acestea şi de a semna decretul de revocare.

Joi, 20 Decembrie, 2018 - 21:24

Conștienți că nu pot să își pună nicio nădejde în moțiune (erau în sală 249 de parlamentari din 465, iar pentru trecerea motiunii erau necesare 233 de voturi) liberalii, în calitatea lor de lideri ai opoziției cam obosite, au recurs la o diversiune STOP  În locul moțiunii doreau adoptarea a două declarații prin care Parlamentul să se lepede de Guvern. Nici mai mult nici mai puțin.

Joi, 13 Decembrie, 2018 - 13:13

Comunicat de presă privind cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de-o parte, şi Parlamentul României, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, pe de altă parte

Sâmbătă, 8 Decembrie, 2018 - 12:06
A primit legea la promulgare în 21 noiembrie, dar - ca deobicei, nu a avut timp să o analizeze

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat încă odată, vineri, Curtea Constituţională în legătură cu Legea privind declasificarea unor documente, motivând că, "prin modul în care a fost adoptată, precum şi prin conţinutul normativ", contravine unor norme şi principii constituţionale.

 

Şeful statului solicită CCR să constate că legea, care i-a fost transmisă pentru promulgare pe 21 noiembrie, este neconstituţională în ansamblu.

Joi, 6 Decembrie, 2018 - 17:25

Curtea Constituţională a României a admis parţial, joi, o excepţie de neconstituţionalitate care se referă la Legea nr.51/1991 privind securitatea naţională a României.

Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma „ori altor asemenea interese ale țării” cuprinsă în art.3 lit.f) din Legea nr.51/1991 privind securitatea națională a României este neconstituțională.

Joi, 29 Noiembrie, 2018 - 18:37

Livia Stanciu, judecătoarea CCR și fosta șefă a ÎCCJ, a fost dată afară de la Institutul Național al Magistraturii, acolo unde preda cursuri de Procedură Penală! Alexandra Lăncrănjan, cea care instrumentează dosarul Tel Drum de la DNA al lui Liviu Dragnea, și judecătorul Ionuț Matei, de la ÎCCJ, au fost și ei excluși de pe lista cadrelor care predau la INM.

Miercuri, 28 Noiembrie, 2018 - 11:34

CCR dezbate miercuri sesizarea Camerei Deputaţilor cu privire la existenţa unui conflict între Parlament şi Ministerul Public, care atenţionează că efectele protocoalelor continuă să se producă, chiar şi după denunţarea lor.

Luni, 26 Noiembrie, 2018 - 22:01
„Eu sunt într-un termen foarte rezonabil de răspuns. Curtea Constituțională practic nu are ce să spună aici”

Declarații de presă susținute de Președintele României, Klaus Iohannis, în cadrul întâlnirii cu reprezentanții comunității românești din Franța:

 

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună seara! Bine ați venit aici, la această sărbătoare, la ambasada noastră din Paris. Abia aștept să deschidem mâine, împreună cu Președintele Macron, Sezonul româno-francez, un sezon cultural pentru care s-a lucrat mult și bine.

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Joi, 22 Noiembrie, 2018 - 13:22

Comunicat de presă al PNL privind sesizarea de neconstituţionalitate înaintată CCR în privinţa actului normativ pentru modificarea şi completarea legii nr. 254/2013 referitoare la executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare

Vineri, 16 Noiembrie, 2018 - 15:58
„Doar căderea Guvernului ar putea să mai împiedice preluarea preşedinţiei”

"După părerea mea maximum a ceea ce puteam obţine din preşedinţia asta, adică o bună publicitate pentru ţara noastră, noi pierdem deja pentru că noi facem titluri negative de luni de zile şi aşa vedem că şeful statului că a spus chiar el că nu suntem în stare şi aşa au sărit cei din Finlanda să spună că ei sunt în stare. Odată ce am făcut lucrul ăsta nu ştiu ce ne mai poate aduce preşedinţia. Realistic vorbind preşedinţia asta nu se mai poate amâna, la ora asta sunt sute de evenimente programate bilaterale care nu sunt uşor de mutat între România şi diferite alte ţări şi organizaţii.

Joi, 15 Noiembrie, 2018 - 22:41

Reverberează efectele MCV-ului: Orban speră că, în sfârșit, va reuși să racoleze suficiente voturi din arcul puterii ca să dea jos guvernul, conform planurilor. Are deja la îndemână trei pesediști care au divorțat de partidul care le-a dat privilegiile STOP  Viorica Dăncilă își multiplică replicile: „Rezoluția este expresia unor interese electorale!

Miercuri, 14 Noiembrie, 2018 - 13:05

COMUNICAT DE PRESĂ privind cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de-o parte, şi Parlamentul României, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, pe de altă parte

Miercuri, 7 Noiembrie, 2018 - 18:55

Curtea Constituţională a României anunţă că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să schimbe imediat, prin tragere la sorţi, toţi membrii completurilor de 5 judecători, ca urmare a constatării existenţei unui conflict juridic de natură constituţionnală între Parlament şi ÎCCJ.

Curtea Constituţională a României a admis miercuri că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe tema constituirii completurilor de cinci judecători.

Marţi, 6 Noiembrie, 2018 - 21:36

A tăcut ce a tăcut președintele în fața afronturilor lui Toader, dar până la urmă nu s-a mai stăpânit și a declanșat un atac neparlamentar: „O abordare pe lângă lege!”-  spune Iohannis. „Revocarea procurorului general e un demers aiuritor! Penibilă fază!”. Aiuritor pentru cine? Desigur pentru Taica Lazăr și protejatul său... Iohannis (apropo de dosarele „revocate” de la Alba) STOP  Confruntat cu astfel de argumente, ministrul nu intră în jocul prezidențial și concluzionează: „Președintele vine cu o clarificare în limitele domniei sale”.

Vineri, 12 Octombrie, 2018 - 23:38

CCR a decis, vineri, ca noile modificari aduse de Parlament Codului de Procedura Penala sunt partial neconstitutionale, potrivit unui comunicat de presa al Curtii.

Codul de Procedura Penala se va intoarce, asadar, in Parlament, pentru a fi pus in acord cu prevederile Constitutiei.

Luni, 1 Octombrie, 2018 - 17:27

Parchetul General a clasat dosarul în care au fost efectuate verificări cu privire la modul în care ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a cerut Uniunii Notarilor Publici să propună numirea sa în funcţia de notar.

Potrivit Biroului de presă al Parchetului General, dosarul a fost închis în baza art. 16, lit.b) din Codul de procedură penală: „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”.

Luni, 17 Septembrie, 2018 - 11:00

Update: Curtea Constituţională a României a amânat luni pentru 16 octombrie dezbaterile în cazul sesizărilor formulate de preşedintele Klaus Iohannis, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, PNL, PMP şi USR privind modificările aduse Codului penal şi Legii pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Subscribe to ccr