Joi, 21 Mai, 2020 - 09:23
Avem 600.000 de romani in somaj tehnic si 700.000 in cautarea unui loc de munca

Premierul Ludovic Orban a anuntat, miercuri seara, ca Romania poate accesa sume cuprinse intre 3 miliarde si 5 miliarde de euro, finantare europeana, pentru sprijinirea angajatilor si angajatorilor.

"Putem spune astazi ca Romania are garantia ca va beneficia de finantare la nivel european penru a putea pune in practica masurile de ocupare care au fost gandite la nivelul Romaniei, masuri care vin in sprijin atat angajatilor, cat si angajtorilor", a declarat Orban, miercuri seara, la Palatul Victoria.

Joi, 7 Mai, 2020 - 20:11
Comisia Europeană: COVID-19 va arunca Europa în cea mai grea recesiune din anii 1930

Într-o sumbră prognoză economică de primăvară, lansată astăzi, Comisia Europeană a prezis că cea mai mare parte a continentului va cădea în cea mai grea criză economică și financiară din anii 1930, ca urmare a pandemiei COVID-19 .

Joi, 5 Martie, 2020 - 20:12

Preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a răspuns la scrisoarea PSD, trimisă pe 4 februarie, cu privire la ordonanţele legate de modificarea legislaţiei electorale. Oficialul european spune că schimbarea legilor electorale cu un an înainte de alegeri nu sunt conforme codului de bune practici al Comisiei de la Veneţia. Ea invocă respectarea Mecanismului de Verificare şi Cooperare (MCV) de către instituţiile fundamentale ale României, în condițiile în care au existat derapaje în trecut.

Vineri, 21 Februarie, 2020 - 09:00

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, vineri dimineaţa, o întâlnire cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după ce lucrările reuniunii extraordinare a Consiliului European pe tema bugetului multianual al UE pentru perioada 2021-2027 au fost întrerupte.

Reamintim că preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a întrerupt, joi seara, summitul pentru a avea negocieri bilaterale cu toţi şefii de state prezenţi la reuniune pentru a ajunge la un acord cu privire la viitorul buget al UE.

Duminică, 12 Ianuarie, 2020 - 20:58

Fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, a publicat pe pagina sa de Facebook textul observațiilor trimise de către Comisia Europeană guvernului de la București în care anunță suspendarea finanțării autostrăzii București-Sibiu până la momentul în care vor fi remediate o serie de probleme de mediu. Printre cele invocate de Comisie este și protejarea unei specii de gândac, croitorul cenușiu.

Marţi, 7 Ianuarie, 2020 - 19:28

Comisia salută astăzi, 7 ianuarie, intrarea în vigoare a noilor norme UE privind protecția consumatorilor, ca parte a „Noilor avantaje pentru consumatori”. Acestea vizează o mai bună aplicare și modernizare a normelor actuale ale UE privind protecția consumatorilor, în conformitate cu evoluțiile digitale.

07/01/2020

Duminică, 29 Decembrie, 2019 - 15:44
MCV nu este obligatoriu, iar SSIJ ar putea fi desființată doar cu motive plauzibile

În mai multe cauze aflate pe rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), având ca obiect obligativitatea implementării recomandărilor MCV sau desființarea SIIJ, conform unor documenteoficiale rezultă că poziția Comisiei Europene este următoarea

1. Rapoartele MCV nu sunt obligatorii pentru România.

"Rapoartele întocmite de Comisie în temeiul articolului 2 din Decizia 2006/928/CE, și în special recomandările formulate în aceste rapoarte, nu produc efecte juridice obligatorii pentru România", spune Comisia Europeană în concluziile trimise la CJUE.

Vineri, 11 Octombrie, 2019 - 17:20
Au fost însă continuate prin emiterea de avize motivate ( cea de-a doua etapa a fazei precontencioase) 3 cauze si declanșate 4 noi proceduri de încălcare a dreptului UE

Joi, 10 octombrie, a avut loc ciclul decizional al Comisiei Europene privind cazurile de încălcare a dreptului UE (proceduri de infringement). În cadrul respectivului pachet, în ceea ce privește România, Comisia a clasat 10 proceduri de infringement. De asemenea, au fost continuate prin emiterea de avize motivate ( cea de-a doua etapa a fazei precontencioase) 3 cauze si declanșate 4 noi proceduri de încălcare a dreptului UE.

De asemenea, nu a fost luată nicio decizie de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Duminică, 15 Septembrie, 2019 - 08:30
După fiecare 5 plăţi contactless consecutive, următoarea se face cu PIN

Uniunea Europeană reglementează, de sâmbătă,prin Directiva PSD2 (payments services directive 2) serviciile de plată bancare, astfel încât acestea să fie mai sigure. Directiva stabileşte noi cerinţe tehnice şi de securitate, impunând condiţii mai stricte de autentificare în cazul clienţilor.

Vineri, 30 August, 2019 - 23:21

Comisia Europeană a aprobat, vineri, ajutorul nerambursabil acordat României pentru construirea podului suspendat din Brăila și a extinderii rețelelor de apă din județele Cluj și Sălaj, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, valoarea totală a ajutorului fiind de 700 de milioane de euro.

Podul suspendat Brăila-Tulcea și drumul aferent, 24 de km din care podul 2 km, va beneficia de 380 milioane euro ajutorul nerambursabil UE. Ianuarie 2022 este termenul de execuție.

Sâmbătă, 27 Iulie, 2019 - 12:55
Nu am furnizat informaţii legate de operatorii de servicii privind securitatea reţelelor şi sistemelor informatice

Comisia Europeană a decis să lanseze procedurile pentru nerespectarea obligaţiilor de către mai multe state membre, printre care şi România, privind numărul de urgenţă 112. Ţara noastră nu a furnizat informaţii legate de operatorii de servicii privind securitatea reţelelor şi sistemelor informatice.

Duminică, 21 Iulie, 2019 - 08:21

Viorica Dăncilă a declarat, sâmbătă, că susţine ideea Ursulei von der Leyen, preşedinte al Comisiei Europene, privind intoducerea unui mecanism pentru monitorizarea situaţiei statului de drept. Premierul a subliniat că această abordare este una corectă, deoarece vizează toate statele membre ale UE.

Miercuri, 10 Iulie, 2019 - 09:18
Alte 23 de țări au făcut-o deja de câteva ori!

La aceeași emisiune de la TVR 1 care a declanșat, în urmă cu câteva luni, „isteria cormoranilor”, prin citarea voit eronată a unei declarații făcute de Petre Daea în plenul reuniunii AgriFish, la Bruxelles, pe care ministrul  o conducea în calitatea sa de președinte „rotativ”, acesta a intervenit, marți seară, pentru clarificarea  problemei care a suscitat atât de multe comentarii, cel mai adesea pe lângă subiect.

Duminică, 7 Iulie, 2019 - 18:06
Dăncilă i-a scris lui Juncker în acest sens

Președintele și premierul au avut o convorbire telefonică legată de acest subiect și au convenit să susțină varianta unui comisar interimar, în condițiile în care Corina Crețu, fostul comisar european din partea României, a devenit europarlamentar.

Marţi, 2 Iulie, 2019 - 09:28
Negocierile se reiau astăzi cu disputa spitzenkandidat-desemnare de către Consiliu

Negocierile purtate in cadrul summit-ului extraordinar de la Bruxelles pentru desemnarea celor care vor conduce institutiile europene dupa alegerile din 26 mai s-au blocat, luni, urmand sa fie reluate marti.

"Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a suspendat sedinta si s-a convenit ca ea sa fie reluata marti la ora 11:00 (ora 12:00, ora Romaniei, n.red.) ", a anuntat purtatorul de cuvant al presedintelui Consiliului European, Preben Aamann, pe Twitter.

Luni, 1 Iulie, 2019 - 20:03
Celor doi le plătesc polițe esteuropenii

Un acord la care se ajunsese între câţiva lideri europeni pentru a-l numi pe socialistul Frans Timmermans ca preşedinte al Comisiei Europene a eşuat la summit-ul de urgenţă al UE de duminică după ce liderii est-europeni şi de centru dreapta au respins planul, informează Reuters.

Socialistul olandez Timmermans părea iniţial favoritul pentru a-l înlocui pe Jean-Claude Juncker ca preşedinte al Comisiei după ce liderii Germaniei, Franţei şi Spaniei au căzut de acord să îl susţină.

Sâmbătă, 22 Iunie, 2019 - 20:00
Și pentru noi!

Candidaţii popularilor şi socialiştilor europeni pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene, Manfred Weber şi Frans Timmermans, ''au eşuat'' în demersul de a prelua conducerea executivului comunitar, a declarat  premierul ungar Viktor Orban, adăugând că aceasta este o ''veste bună'' pentru Ungaria, întrucât poporul ungar nu dorea să-i vadă pe niciu

Miercuri, 12 Iunie, 2019 - 20:40
Semestrul european 2019 – Pachetul de primăvară

Comisia Europeană a prezentat pe  5 iunie recomandările specifice fiecărei țări pentru 2019, în care definește orientările de politică economică adresate tuturor statelor membre ale UE pentru următoarele 12-18 luni. De asemenea, Comisia a adresat un avertisment României cu privire la abaterea semnificativă constatată în 2018 și sugerează Consiliului să recomande corectarea acesteia.

 

Recomandările specifice României

Marţi, 4 Iunie, 2019 - 19:11
În absența lui Dragnea cei doi cred că s-ar putea „relua progresele în cadrul MCV”

Aflată în vizită de lucru la Bruxelles, prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere, marți, 4 iunie, cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, au salutat abordarea europeană a prim-ministrului Viorica Dăncilă și sprijinul Guvernului României pentru proiectul european, precum și dorința de a continua colaborarea strânsă cu Comisia Europeană.

Vineri, 17 Mai, 2019 - 06:40
Datorită opoziției lui Macron

Divergenţele dintre preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel slăbesc şansele lui Manfred Weber, candidatul susţinut de aceasta la preşedinţia Comisiei Europene, şi ar putea deschide calea pentru numirea unei femei la conducerea executivului comunitar, în persoana danezei Margrethe Vestager, notează joi AFP, într-un comentariu.

'Dacă Germania nu obţine Comisia din cauza Franţei, atunci nici Franţa nu o va avea', a dat asigurări pentru AFP un responsabil politic european implicat în tratativele privind preşedinţiile instituţiilor europene. 

Joi, 9 Mai, 2019 - 09:31

Şefii statelor şi guvernelor UE şi liderii PPE, precum şi Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, Antonio Tajani şi Angela Merkel, participă joi la Summitul informal al şefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, eveniment la care sunt aşteptate decizii importante pentru viitorul UE.

Marţi, 7 Mai, 2019 - 19:47

Comisia Europeană a publicat, marţi previziunile economice de primăvară. Comisia a revizuit la 3,3% estimările de creştere a economiei româneşti în 2019, de la 3,8%, în prognoza din ianuarie.

Pentru anul viitor, Comisia estimează continuarea declinului economiei noastre, creşterea economică fiind prognozată la 3,1%, faţă de 3,6%, în ianuarie.

Marţi, 7 Mai, 2019 - 18:44

La 9 mai 2019, liderii UE se vor întâlni la Sibiu, după cum a sugerat președintele Juncker în discursul său din 2017 privind starea Uniunii, pentru a discuta viitoarea agendă strategică a UE pentru perioada 2019-2024. Aceștia vor discuta despre provocările și prioritățile UE în perspectiva următorilor ani. Agenda actuală a fost convenită în iunie 2014 de Consiliul European și a fost transpusă în cele 10 priorități politice ale Comisiei Juncker.

Marţi, 30 Aprilie, 2019 - 20:23

Bruxelles, 30 aprilie 2019.Înaintea reuniunii liderilor UE-27 care va avea loc la Sibiu, în România, la 9 mai 2019, Comisia Europeană prezintă astăzi o serie de recomandări de politică privind modul în care Europa își poate modela viitorul într-o lume tot mai nesigură și multipolară.

Marţi, 30 Aprilie, 2019 - 17:23
Cu atât mai straniu cu cât deținem (încă) președinția Consiliului

Membrii Comisiei Europene au discutat marţi despre situaţia statului de drept în România, a declarat un purtător de cuvânt al instituţiei.Discuâia a avut loc în absența vreunui reprezentant al țării care deține președinția Consiliului, situație în care discuția apare ca o manevră ocultă.

Întrebat dacă Executivul UE va acţiona rapid în relaţia cu România în contextul problemelor statului de drept, purtătorul de cuvânt a afirmat, potrivit agenţiei de presă austriece APA şi site-ului TT.com: "Da, aşa se va întâmpla, Colegiul Comisarilor a fost informat".

Luni, 29 Aprilie, 2019 - 19:46
Program comun CE și BEI

Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) au lansat luni un program comun pentru finanţarea de împrumuturi pentru tineri agricultori, în valoare de 1 miliard de euro, potrivit unui comunicat al executivului european, informează AFP.

Acest program, finanţat în totalitate de BEI, ar urma să fie completat de băncile participante în cadrul fiecărui stat membru, ceea ce ar putea majora suma totală disponibilă la 2 miliarde de euro.

Marţi, 19 Martie, 2019 - 17:16

Premierul Viorica Dăncilă va participa miercuri, la Bruxelles, alǎturi de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la Summit-ul social tripartit.

Ulterior oficialul roman va deschide o dezbatere cu privire la ceea ce înseamnă Europa pentru cetăţeni.

Marţi, 26 Februarie, 2019 - 11:31

Deputatul PSD Liviu Pleșoianu a anunțat luni că a trimis o scrisoare Comisiei LIBE din Parlamentul European în legătură cu Laura Codruța Kovesi, care urma să fie audiată marți pentru postul de procuror șef european. În mesajul său, Pleșoianu le semnalează aleșilor europeni câteva dintre motivele pentru care aceasta nu ar merita să primească o astfel de însărcinare.

Mesajul integral al lui Pleșoianu:

ADEVĂRUL despre KOVESI 

Luni, 25 Februarie, 2019 - 15:43
Noile norme privind ajutoarele de stat

Plafonul aplicabil sprijinului național acordat fermierilor va crește în mod semnificativ, făcând posibilă o mai mare flexibilitate și mai multă eficiență, în special în perioade de criză și în situații care necesită o reacție rapidă din partea autorităților publice.

Vineri, 15 Februarie, 2019 - 12:36
România are posibilitatea să ocupe o poziție dominantă pe piața ovinelor

Comisia Europeană anunţă că statele membre vor putea beneficia de condiţii mult mai facile de export pentru carnea de oaie şi vită pe piaţa din Iran, de la începutul anului viitor. Iranul simplifică condiţiile la importurile de carne de oaie şi vită din statele membre ale UE, astfel că, începând cu prima jumătate a anului viitor, se va aplica un sistem unic de certificare a sănătăţii, informează Comisia Europeană.

Subscribe to CE