Vineri, 7 August, 2020 - 13:04

Începând cu luna februarie 2020, CNAS asigură tratamente fără interferon pentru un număr de 17.500 de pacienţi adulţi cu hepatita C, indiferent de stadiul de fibroză şi ciroză compensate. În perioada februarie-iulie 2020, un număr de 4.158 de pacienţi au accesat tratamente fără interferon.

Joi, 9 Iulie, 2020 - 11:57

În urma sesizărilor primite la CNAS, referitoare la faptul că mai multe persoane aflate în şomaj tehnic au pierdut calitatea de asigurat în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), deşi angajatorii au virat sumele aferente contribuţiilor la asigurările sociale de sănătate, facem următoarele precizări:

Vineri, 26 Iunie, 2020 - 09:00

Guvernul a aprobat o Hotărâre care prevede că, începând cu luna iulie 2020, se generează şi se rescriu noi certificate digitale pentru cardurile naţionale de asigurări de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014. Termenul de valabilitate al acestor carduri este de 7 ani de la data rescrierii certificatului.

Vineri, 8 Mai, 2020 - 16:04

Consultaţiile telefonice şi eliberarea reţetelor în format electronic se păstrează în perioada următoare, a anunţat astăzi preşedintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan.

"În şedinţa de guvern s-a aprobat iniţiativa Casei Naţionale de modificare a Hotărârii de guvern 252, prin care în această perioadă, numită perioadă sau stare de alertă, noi prelungim valabilitatea actelor care au reglementat situaţia de urgenţă, prin urmare atât consultaţiile telefonice, cât şi eliberarea reţetelor în format electronic se păstrează în perioada următoare", a precizat Cojan.

Vineri, 8 Mai, 2020 - 11:07
până la finalul anulului

Guvernul a aprobat prelungirea termenului de aplicare  a prevederilor HG 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, precum și prelungirea termenului de aplicare a prevederilor HG nr. 155/2017 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2017 şi 2018.

Miercuri, 8 Aprilie, 2020 - 16:17

Consultaţiile la medicul de familie sau în ambulatoriul de specialitate pot fi acordate şi la distanţă, precizează, miercuri, CNAS într-un comunicat remis presei.

Marţi, 17 Martie, 2020 - 13:13

Conducerea CNAS a decis suspendarea audienţelor şi a relaţiilor directe cu publicul pentru a preveni răspândirea infectării cu coronavirus.

Măsura de suspendare a audienţelor la sediul instituţiei va fi aplicată în toate casele de asigurări de sănătate teritoriale, cu posibilitatea ca, în funcţie de evoluţia situaţiei să fie luate noi decizii.

Marţi, 17 Martie, 2020 - 08:30

Pe perioada stării de urgenţă, vor fi aplicate o serie de modificări ale prevederilor legale referitoare la modul de acordare şi decontare a serviciilor medicale şi farmaceutice, după cum urmează:

a) serviciile medicale pentru tratarea cazurilor COVID-19 şi complicaţiile acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României şi se suportă din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS);

Luni, 30 Decembrie, 2019 - 12:23

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) salută anunțul CNAS privind finalizarea negocierilor pentru noile contracte cost-volum-rezultat care vizează tratamentul fără interferon pentru pacienții cu hepatita C. APAH-RO consideră că au fost îmbunătățite criteriile pentru intrarea în schema de tratament, crescând astfel baza de pacienți eligibili. 

Luni, 30 Decembrie, 2019 - 08:25

La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat OUG pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii.

Documentul prevede majorarea, cu rata inflaţiei aferentă anului 2018, a bugetului pentru medicamente aprobat trimestrial (BAt), pentru trimestrul IV al anului 2019.

Luni, 23 Decembrie, 2019 - 11:37

În urma rectificării bugetare din noiembrie 2019, CNAS a primit fondurile necesare pentru includerea în tratament a pacienţilor cu amiotrofie musculară spinală (AMS) înscrişi de medicii specialişti pe listele de aşteptare. Mai exact, este vorba despre 86 de pacienţi, dintre care 38 copii şi 48 de adulţi, care au nevoie de tratament cu nusinersen, conform evaluărilor medicilor specialişti. De asemenea, fondurile suplimentare asigură şi continuitatea tratamentului iniţiat până în prezent la 66 de copii cu AMS.

Luni, 16 Decembrie, 2019 - 17:21

CNAS a finalizat negocierile în baza cărora vor fi încheiate, până la finalul acestui an, noi contracte cost-volum-rezultat pentru tratamentul hepatitei virale cronice C.

În baza acestor contracte, vor beneficia de tratament un număr de 17.500 de pacienţi adulţi cu hepatita C, indiferent de stadiul de fibroză şi ciroză compensată, pentru genotipul 1b, cel mai des întâlnit în România, dar şi pentru genotipurile 1a şi 4, care înregistrează o incidenţă mai scăzută în ţara noastră.

Joi, 7 Noiembrie, 2019 - 10:03

Conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dar şi cea de la Institutul Clinic Fundeni vor fi schimbate, a spus premierul Ludovic Orban.

Ludovic Orban a participat joi la Ministerul Sănătăţii la preluarea mandatului de către ministrul Sănătăţii, Victor Costache.

La Institutul Clinic Fundeni a fost numită recent manager interimar Adriana Cotel. Numirea a fost făcută de fostul ministru al Sănătăţii Sorina Pintea.

 

Vineri, 1 Noiembrie, 2019 - 13:08

În prezent, în România, sunt zeci de bolnavi cu amiotrofie musculară spinală, care aşteaptă rectificarea bugetară, ca să primească de la CNAS tratamentul costisitor. Tragedia este că boala acestor pacienţi nu ţine cont de calculele guvernanţilor şi evoluează provocând pierderea funcţiei locomotorie. O tânără pacientă, în vârstă de doar 23 de ani, Andreea Costrăş, care suferă de amiotrofie musculară spinală a declarat că singurul tratament pentru acestă boală, SPINRAZA, nu i-a fost acordat de către CNAS, din cauza lipsei fondurilor, şi că boala s-a agravat considerabil, în ultimul timp.

Marţi, 29 Octombrie, 2019 - 09:55

România are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa (21,64%), la nivel naţional fiind a doua cauză de deces, după bolile cardiovasculare

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP) demarează cu ocazia Zilei Mondiale a AVC campania de prevenţie şi educaţie în sănătate "Eu ştiu cauzele Accidentului Vascular Cerebral. Aleg să previn!" care are drept scop informarea publicului cu privire la cauzele, semnele şi modurile de a preveni un accident vascular cerebral (AVC).

Marţi, 6 August, 2019 - 12:12

COMUNICAT DE PRESĂ AL VICEPREŞEDINTELUI PNL, CRISTIAN BUŞOI: MINISTERUL SĂNĂTĂŢII ŞI CASA NAŢIONALĂ DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE SĂ DEMAREZE URGENT PROCEDURILE DE MODERNIZARE A SISTEMULUI INFORMATIC PE BANI EUROPENI, DAR ŞI PROCEDURILE PENTRU ASIGURAREA MENTENANŢEI

Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) este esenţială pentru buna funcţionare a sistemului de sănătate din România, iar nefuncţionarea sau funcţionarea defectuoasă dă mari bătăi de cap pacienţilor, medicilor de familie, spitalelor, laboratoarelor şi tuturor celorlalţi furnizori de sănătate.

Vineri, 2 August, 2019 - 08:25

Începând din data de 25 iulie 2019, o echipă mixtă formată din specialisti IT din sistemul de sănătate si parteneri care au contribuit la punerea în funcţiune a sistemului informatic lucrează pentru a remedia disfuncţionalităţile apărute la Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS). 

Miercuri, 24 Iulie, 2019 - 16:38

​Este a 24-a zi în care sistemul informatic al cardului de sănătate nu funcționează. Criza este una fără precedent - cea mai gravă de la darea în folosință a cardului de sănătate. În urmă cu două zile, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că vor fi achiziționate de urgență servicii de mentenanță pentru o perioadă "tampon", până la semnarea unui contract pe perioadă mai lungă.

Marţi, 23 Iulie, 2019 - 16:57

Vasile Ciurchea, fost şef al insituţiei până în 2016, este propunerea pe care ministrul Sănătăţii i-a transmis-o premierului Viorica Dăncilă. Potrivit unor surse din cadrul instituţiei, Răzvan Vulcănescu ar urma sa rămână vicepreşedinte. Interesant este că cel mai important proiect al CNAS, dus la bun sfârşit în mandatul lui Ciurchea, a fost chiar implementarea sistemului cardului naţional de sănătate, blocat de aproape 20 de zile.

Luni, 22 Iulie, 2019 - 16:30

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat luni că raportul de control privind platforma informatică a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate va fi depus la DNA în următoarele zile, după finalizare.

Joi, 18 Iulie, 2019 - 18:38

​Este a 18-a zi în care sistemul informatic al cardului de sănătate nu funcționează, iar medicii spun că ne confruntăm cu cea mai gravă avarie a sistemului de la darea lui în folosință. De cealaltă parte, CNAS anunță că "la ora actuală se desfășoară testele finale pentru revenirea la modul de lucru uzual, online, al platformei PIAS", dar susține că "starea de indisponibilitate nu înseamnă că sistemul informatic nu a funcționat în această perioadă".

Miercuri, 5 Iunie, 2019 - 09:02

"Numărul cazurilor oncologice din România ar putea fi diminuat cu până la 50% prin evitarea factorilor de risc, printr-un stil de viaţă sănătos, dar pentru o asemenea schimbare de mentalitate colectivă este necesar efortul conjugat al mai multor instituţii publice şi organizaţii, atât locale, cât şi naţionale şi internaţionale" - a declarat Preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, în cadrul unui simpozionului dedicat combaterii şi controlului cancerelor.

Joi, 21 Martie, 2019 - 08:50

Miercuri, 19 martie, a avut loc prima întâlnire a Grupului de lucru înfiinţat de Ministerul Sănătăţii pentru a analiza posibilitatea introducerii în practica medicală din România a canabisului medicinal ca terapie adjuvantă în bolile cronice.

Din grupul de lucru fac parte reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, CNAS, ANMDM, şefi ai comisiilor de specialitate neurologie pediatrica, psihiatrie adulti şi psihiatrie pediatrică, dar şi reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi.

Miercuri, 23 Ianuarie, 2019 - 10:30

În această săptămână, CNAS are o serie de întâlniri cu organizaţiile patronale, sindicale şi profesionale reprezentative din domeniul medical pentru discutarea proiectului normelor metodologice de aplicare în acest an a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 - 2019 (HG nr. 140/2018).

Luni, 14 Ianuarie, 2019 - 08:38

CNAS precizează că medicamentele cu şi fără contribuţie personală prescrise de medici în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pot fi ridicate în prezent, la fel ca si pana acum, de la orice farmacie aflată în contract cu aceeaşi casă de asigurări de sănătate ca şi medicul prescriptor.

Joi, 3 Ianuarie, 2019 - 14:05

În urma întrebărilor primite din partea asiguraților, CNAS reamintește că valabilitatea cardurilor naționale de sănătate a fost prelungită de la 5 la 7 ani.

Acest lucru înseamnă că asigurații pot folosi la toți furnizorii de servicii medicale aflați în relații contractuale cu o casă de asigurări de sănătate cardurile de sănătate încă doi ani după data înscrisă pe suprafața documentului, iar furnizorilor respectivi le vor fi decontate serviciile astfel prestate către asigurați.

Marţi, 11 Decembrie, 2018 - 12:06
decontate prin CNAS

Pacienții neoplazici din România pot efectua tratamente cu radioterapie de ultimă generație, gratuite, în cadrul Centrului Oncologic Sanador (integrat Spitalului Clinic Sanador), cel mai mare centru specializat în diagnosticarea și tratarea cancerului din sistemul medical privat românesc, inaugurat în urmă cu două luni în capitală. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a alocat spitalului fondurile necesare pentru decontarea integrală a serviciilor medicale de radioterapie, prin Programul Naţional de Oncologie – Subprogramul de Radioterapie, realizat în regim de spitalizare de zi.

Joi, 29 Noiembrie, 2018 - 11:46

Rectificarea bugetului CNAS, aprobată prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 101/2018, publicată în Monitorul Oficial nr. 999/27.11.2018, înseamnă suplimentarea cu 600 milioane lei a creditelor bugetare de care dispune instituţia pentru acest an, precum şi a creditelor de angajament cu 1.546 milioane lei.

De asemenea, în cadrul rectificării se efectuează şi o redistribuire de credite bugetare şi de angajament, în sumă totală de câte 60 milioane lei, între capitolele bugetului CNAS.

Vineri, 2 Noiembrie, 2018 - 11:58

În urma apariţiei în spaţiul public a unor afirmaţii neconforme cu realitatea referitoare la poziţia CNAS faţă de trimiterea în Belgia, la tratament, a tânărului din Piatra Neamţ care a suferit arsuri în cursul zilei de miercuri, 31 octombrie a.c., facem următoarele precizări:

Vineri, 14 Septembrie, 2018 - 10:33

La propunerea Ministerului Sanătății, Guvernul a aprobat astăzi o Hotărâre de Guvern  care prevede reorganizarea Programului național de diabet zaharat derulat de CNAS și finanțat din bugetul  Fondului Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS), în scopul asigurării accesului bolnavilor cu diabet zaharat insulinodependent la mijloace eficiente de monitorizare și control a nivelului glicemiei.

Astfel,  structura Programului național de diabet  va cuprinde de acum două subprograme distincte:

·     Subprogramul de diabet zaharat tip 1;

Subscribe to CNAS