Marţi, 6 August, 2019 - 12:12

COMUNICAT DE PRESĂ AL VICEPREŞEDINTELUI PNL, CRISTIAN BUŞOI: MINISTERUL SĂNĂTĂŢII ŞI CASA NAŢIONALĂ DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE SĂ DEMAREZE URGENT PROCEDURILE DE MODERNIZARE A SISTEMULUI INFORMATIC PE BANI EUROPENI, DAR ŞI PROCEDURILE PENTRU ASIGURAREA MENTENANŢEI

Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) este esenţială pentru buna funcţionare a sistemului de sănătate din România, iar nefuncţionarea sau funcţionarea defectuoasă dă mari bătăi de cap pacienţilor, medicilor de familie, spitalelor, laboratoarelor şi tuturor celorlalţi furnizori de sănătate.

Vineri, 2 August, 2019 - 08:25

Începând din data de 25 iulie 2019, o echipă mixtă formată din specialisti IT din sistemul de sănătate si parteneri care au contribuit la punerea în funcţiune a sistemului informatic lucrează pentru a remedia disfuncţionalităţile apărute la Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS). 

Miercuri, 24 Iulie, 2019 - 16:38

​Este a 24-a zi în care sistemul informatic al cardului de sănătate nu funcționează. Criza este una fără precedent - cea mai gravă de la darea în folosință a cardului de sănătate. În urmă cu două zile, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că vor fi achiziționate de urgență servicii de mentenanță pentru o perioadă "tampon", până la semnarea unui contract pe perioadă mai lungă.

Marţi, 23 Iulie, 2019 - 16:57

Vasile Ciurchea, fost şef al insituţiei până în 2016, este propunerea pe care ministrul Sănătăţii i-a transmis-o premierului Viorica Dăncilă. Potrivit unor surse din cadrul instituţiei, Răzvan Vulcănescu ar urma sa rămână vicepreşedinte. Interesant este că cel mai important proiect al CNAS, dus la bun sfârşit în mandatul lui Ciurchea, a fost chiar implementarea sistemului cardului naţional de sănătate, blocat de aproape 20 de zile.

Luni, 22 Iulie, 2019 - 16:30

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat luni că raportul de control privind platforma informatică a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate va fi depus la DNA în următoarele zile, după finalizare.

Joi, 18 Iulie, 2019 - 18:38

​Este a 18-a zi în care sistemul informatic al cardului de sănătate nu funcționează, iar medicii spun că ne confruntăm cu cea mai gravă avarie a sistemului de la darea lui în folosință. De cealaltă parte, CNAS anunță că "la ora actuală se desfășoară testele finale pentru revenirea la modul de lucru uzual, online, al platformei PIAS", dar susține că "starea de indisponibilitate nu înseamnă că sistemul informatic nu a funcționat în această perioadă".

Miercuri, 5 Iunie, 2019 - 09:02

"Numărul cazurilor oncologice din România ar putea fi diminuat cu până la 50% prin evitarea factorilor de risc, printr-un stil de viaţă sănătos, dar pentru o asemenea schimbare de mentalitate colectivă este necesar efortul conjugat al mai multor instituţii publice şi organizaţii, atât locale, cât şi naţionale şi internaţionale" - a declarat Preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, în cadrul unui simpozionului dedicat combaterii şi controlului cancerelor.

Joi, 21 Martie, 2019 - 08:50

Miercuri, 19 martie, a avut loc prima întâlnire a Grupului de lucru înfiinţat de Ministerul Sănătăţii pentru a analiza posibilitatea introducerii în practica medicală din România a canabisului medicinal ca terapie adjuvantă în bolile cronice.

Din grupul de lucru fac parte reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, CNAS, ANMDM, şefi ai comisiilor de specialitate neurologie pediatrica, psihiatrie adulti şi psihiatrie pediatrică, dar şi reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi.

Miercuri, 23 Ianuarie, 2019 - 10:30

În această săptămână, CNAS are o serie de întâlniri cu organizaţiile patronale, sindicale şi profesionale reprezentative din domeniul medical pentru discutarea proiectului normelor metodologice de aplicare în acest an a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 - 2019 (HG nr. 140/2018).

Luni, 14 Ianuarie, 2019 - 08:38

CNAS precizează că medicamentele cu şi fără contribuţie personală prescrise de medici în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pot fi ridicate în prezent, la fel ca si pana acum, de la orice farmacie aflată în contract cu aceeaşi casă de asigurări de sănătate ca şi medicul prescriptor.

Joi, 3 Ianuarie, 2019 - 14:05

În urma întrebărilor primite din partea asiguraților, CNAS reamintește că valabilitatea cardurilor naționale de sănătate a fost prelungită de la 5 la 7 ani.

Acest lucru înseamnă că asigurații pot folosi la toți furnizorii de servicii medicale aflați în relații contractuale cu o casă de asigurări de sănătate cardurile de sănătate încă doi ani după data înscrisă pe suprafața documentului, iar furnizorilor respectivi le vor fi decontate serviciile astfel prestate către asigurați.

Marţi, 11 Decembrie, 2018 - 12:06
decontate prin CNAS

Pacienții neoplazici din România pot efectua tratamente cu radioterapie de ultimă generație, gratuite, în cadrul Centrului Oncologic Sanador (integrat Spitalului Clinic Sanador), cel mai mare centru specializat în diagnosticarea și tratarea cancerului din sistemul medical privat românesc, inaugurat în urmă cu două luni în capitală. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a alocat spitalului fondurile necesare pentru decontarea integrală a serviciilor medicale de radioterapie, prin Programul Naţional de Oncologie – Subprogramul de Radioterapie, realizat în regim de spitalizare de zi.

Joi, 29 Noiembrie, 2018 - 11:46

Rectificarea bugetului CNAS, aprobată prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 101/2018, publicată în Monitorul Oficial nr. 999/27.11.2018, înseamnă suplimentarea cu 600 milioane lei a creditelor bugetare de care dispune instituţia pentru acest an, precum şi a creditelor de angajament cu 1.546 milioane lei.

De asemenea, în cadrul rectificării se efectuează şi o redistribuire de credite bugetare şi de angajament, în sumă totală de câte 60 milioane lei, între capitolele bugetului CNAS.

Vineri, 2 Noiembrie, 2018 - 11:58

În urma apariţiei în spaţiul public a unor afirmaţii neconforme cu realitatea referitoare la poziţia CNAS faţă de trimiterea în Belgia, la tratament, a tânărului din Piatra Neamţ care a suferit arsuri în cursul zilei de miercuri, 31 octombrie a.c., facem următoarele precizări:

Vineri, 14 Septembrie, 2018 - 10:33

La propunerea Ministerului Sanătății, Guvernul a aprobat astăzi o Hotărâre de Guvern  care prevede reorganizarea Programului național de diabet zaharat derulat de CNAS și finanțat din bugetul  Fondului Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS), în scopul asigurării accesului bolnavilor cu diabet zaharat insulinodependent la mijloace eficiente de monitorizare și control a nivelului glicemiei.

Astfel,  structura Programului național de diabet  va cuprinde de acum două subprograme distincte:

·     Subprogramul de diabet zaharat tip 1;

Vineri, 10 August, 2018 - 13:40

CNAS a elaborat proiectul actului normativ de modificare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în scopul punerii în acord a prevederilor acesteia cu Decizia Curţii Constituţionale nr. 498/2018, referitoare la Dosarul Electronic de Sănătate (DES).

Joi, 2 August, 2018 - 11:42

În urma publicării deciziei Curţii Constituţionale nr. 498/2018, referitoare la Dosarul Electronic de Sănătate (DES), CNAS precizează: 

Miercuri, 1 August, 2018 - 08:32

Deoarece în spaţiul public continuă să apară afirmaţii conform cărora tratamentele bolnavilor de hepatită cronică C se întrerup până la finalizarea negocierilor unor noi contracte de tip cost-volum-rezultat, CNAS doreşte să revină asupra precizărilor făcute public, în repetate rânduri, referitoare la acest subiect.

Miercuri, 25 Iulie, 2018 - 10:10

Grupul de lucru pentru stabilirea unui nou mecanism al contribuţiei datorate de deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor conform Ordonanţei de Urgenţă nr 77/2011 (cunoscută şi sub denumirea de clawback) a convenit în cursul şedinţei de astăzi să accelereze ritmul activităţii de modificare a actului normativ menţionat.

Luni, 2 Iulie, 2018 - 15:55

CNAS precizează, vineri, că de la data de 1 iulie se pot recomanda servicii medicale paraclinice, servicii medicale clinice/ internare doar pe baza biletelor de trimitere în formatul aprobat prin Ordinele 457/843/2018 şi 456/842/2018.

Vineri, 22 Iunie, 2018 - 13:23

CNAS precizează că noile bilete de trimitere pentru servicii medicale clinice/internare au fost deja tipărite de CN 'Imprimeria Naţională' şi au fost distribuite către casele de asigurări de sănătate din teritoriu, medicii din ambulatoriu fiind astfel aprovizionaţi la timp cu formularele tipizate care urmează să fie utilizate exclusiv de la 1 iulie a.c.

Luni, 11 Iunie, 2018 - 12:09

Marţi, 12 iunie are loc o masa rotundă cu tema ”Imunoterapia oncologică. Accesul la tratamente inovatoare în România, în prezent și în perspectivă”. Imunoterapiile oncologice reprezintă cel mai nou tip de terapie țintită în oncologie.

Ora  este 11.00, locul este Senatul României - Sala Avram Iancu. Participa 2 pacienți cu cancer.

Joi, 7 Iunie, 2018 - 09:38

Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea şi Preşedintele CNAS Răzvan Vulcănescu au aprobat Ordinul comun care detaliază modul de aplicare a noilor mecanisme de încheiere şi de derulare a contractelor de tip cost-volum/cost-volum-rezultat, reglementate prin OUG nr. 32/2018.

Vineri, 1 Iunie, 2018 - 09:39

Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, completarea cu 19 noi denumiri comune internaţionale (DCI) a listei corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi în cadrul programelor naţionale de sănătate, listă stabilită prin HG 720/2008.

Joi, 10 Mai, 2018 - 09:37

Referitor la fluctuaţiile apărute în funcţionarea sistemului informatic în ultimele zile, CNAS face următoarele precizări:
Pentru data de 3 mai a.c., în care PIAS a fost indisponibilă pentru transmiterea şi validarea serviciilor acordate sunt aplicabile dispoziţiile art. 207-210 din H.G. 140/2018 şi ale art. 40 - 42 din H.G. 155/2017. În acest sens, pentru raportarea, validarea şi decontarea serviciilor afectate de această indisponibilitate, a fost emis ordin al Preşedintelui CNAS (909/04.05.2018), conform prevederilor legale mai sus menţionate.

Miercuri, 25 Aprilie, 2018 - 08:57
prin contracte de tip cost-volum/cost-volum-rezultat

Mecanismele de încheiere şi de derulare a contractelor de tip cost-volum/cost-volum-rezultat reglementate prin OUG nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii se modifică printr-o Ordonanţă de Urgenţă adoptată astăzi de Guvern.

Miercuri, 28 Martie, 2018 - 18:40

Preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, a anunţat în cadrul Profit Health.forum o serie de priorităţi ale instituţiei pentru perioada următoare. Astfel, el a precizat că noutăţile din Contractul-cadru şi din normele de aplicare a acestuia pentru anul 2018 se înscriu într-o etapă mai largă de demersuri pentru gestionarea eficientă a resurselor financiare, umane şi de date ale CNAS.

Miercuri, 21 Martie, 2018 - 16:30

Contractul-cadru pe anul 2018 a fost aprobat prin Hotărâre de Guvern în cadrul şedinţei executivului de astăzi şi urmează să intre în vigoare pe data de 1 aprilie a.c., după publicarea în Monitorul Oficial. Actul normativ urmează să fie postat şi pe site-ul CNAS (www.cnas.ro).

Vineri, 23 Februarie, 2018 - 10:14
Bloomberg Misery

Data naibii limba romana! Chiar si cand e moldoveneasca. Sau, mai ales. Ca doar din Moldova ne vin scriitorii. “Se moaie lejea piste Prut”. De unde nu aveai voie sa fumezi decat la 10 metri de intrari si ferestre (cum ar veni, la mijloc de ulita, in metropola Chisinau) s-ar putea ca fumatul să fie acceptat acum chiar si la terase. Si asta, datorita unui mic artificiu lexical. Astfel, in Legea antiututun, după cuvântul ”intrarea”, s-a introdus cuvântul ”deschisă”, iar cuvintele ”care se deschid” s-au substituit cu cuvântul ”deschise”. Prin urmare, în cazul în care ferestrele și ușile sunt închise, atunci se poate fuma în fața întrării în cladire

Subscribe to CNAS