Luni, 24 August, 2020 - 13:08

Transmiterea şi răspândirea unor agenţi patogeni (virusuri, bacterii, rickettsii, paraziţi) şi implicit a unor boli la animale, la oameni şi de la animale la om, sau dintr-un loc în altul, sunt cauzate de contactul cu vectori contaminaţi, reprezentaţi de artropode (ţânţari, muşte, gândaci, căpuşe) dar şi de animale, în special de rozătoare (şobolani, şoareci, sau alte rozătoare din mediul silvatic).

Rozătoarele fac parte din clasa mamifere şi reprezintă, ca răspândire circa o treime din fauna globului pământesc.

Luni, 27 Iulie, 2020 - 11:00

Carnea de peşte este importantă pentru sănătate, întrucât conţine un lanţ lung de grăsimi (omega-3), este bogată în substanţe nutritive, vitamina D şi selenium şi alte substanţe minerale reprezentate de Na, K, Ca, Cl, fosfaţi, sulfaţi, iod, are un conţinut ridicat de proteine şi scăzut în grăsimi saturate. Includerea în alimentaţie a peştelui ajută la menţinerea sănătăţii inimii şi a vaselor de sânge.

Marţi, 9 Iunie, 2020 - 13:37

Ţânţarii, fac parte din categoria de insecte care sunt considerate de departe cele mai periculoase, constituind o mare problemă la nivel global, deoarece au un areal de răspândire foarte vast, sunt întâlniţi aproape peste tot, mai ales acolo unde există şi bălţi, lacuri, etc, fiind specii care trăiesc din suptul sângelui oricărei vietate care mişca in jurul lor, inclusiv oamenii.

Luni, 18 Mai, 2020 - 13:00

Deşi în această perioadă instituţiile statului şi toată populaţia din ţara noastră sunt implicate în supravegherea, prevenirea şi combaterea infecţiei cu COVID 19, nu trebuie să fie scoase din atenţia generală şi alte afecţiuni produse de agenţi patogeni (viruşi, bacterii sau paraziţi) precum şi de vectorii care transmit boli cu implicaţii grave în populaţia de animale şi oameni.

Luni, 10 Februarie, 2020 - 12:00

În actuala conjunctură prin care trece agricultura noastră, în zonele rurale, calul este încă în actualitate din raţiuni economice practice, ca o sursă importantă de energie neconvenţională pentru tracţiune. pentru lucrările agricole ce se efectuează în gospodăriile individuale, în construcţii, în exploatarea lemnului din păduri, precum şi în zonele de agrement şi pentru sport.

Luni, 3 Februarie, 2020 - 13:49

Rentabilitatea creşterii animalelor este condiţionată în primul rând de modul în care crescătorii de animale respectă legislaţia cu referire la asigurarea condiţiile de bunăstare (adăpostire, furajare, adăpare, microclimat, tehnologie de exploatare, etc), respectarea legislaţiei privind mişcarea animalelor în judeţ, pe teritoriul naţional şi în activitatea de import - export, precum şi a normelor de protecţie sanitară veterinară, obligaţii care însumate generează, acestora, un status de sănătate corespunzător.

Marţi, 26 Martie, 2019 - 12:45

Politica europeană, respectiv naţională, în materie de siguranţă alimentară are două obiective principale: protejarea sănătăţii umane şi a intereselor consumatorilor şi promovarea bunei funcţionări a pieţei unice europene. 

În acest sens sunt stabilite, de organismele U.E. norme de control în domenii precum: igiena produselor alimentare, care include toate categoriile de alimente, a furajelor şi a produselor de uz fitosanitar, sănătatea şi bunăstarea animalelor, precum şi prevenirea contaminării produselor alimentare cu substanţe externe.

Luni, 3 Decembrie, 2018 - 14:00

Creşterea porcinelor este o activitate de tradiţie importantă, românii fiind mari consumatori de carne de porc, fapt ce o defineşte ca o afacere rentabilă, porcul furnizând 47 - 48% din totalul producţiei de carne, precum şi alte produse care sunt foarte valoroase cum ar fi grăsimea, pielea, părul, gunoiul de grajd.

Marţi, 22 Mai, 2018 - 13:07

Zoonozele sunt boli produse de numeroşi agenţi patogeni ai animalelor, ce se pot transmite de la animale la om, dar şi invers.

În funcţie de agentul patogen care le produce, zoonozele pot fi clasificate în următoarele categorii:

zoonoze virale - (gripa, rabia, variola, febra aftoasă);

zoonoze bacteriene - (antrax, tuberculoză, salmoneloze, stafilococi, clostridii, infecţii colibacilare, bruceloză, campilobacterioză, rujetul, leptospiroza, pasteureloza, morva);

zoonoze produse de prioni - (encefalopatiile spongiforme transmisibile);

Luni, 7 Mai, 2018 - 10:43

Ţânţarii, fac parte din categoria de insecte care sunt considerate de departe cele mai periculoase, constituind o mare problemă la nivel global, deoarece au un areal de răspândire foarte vast, sunt întâlniţi aproape peste tot, mai ales acolo unde există şi bălţi, lacuri, etc, fiind specii care trăiesc din suptul sângelui oricărei vietate care mişca in jurul lor, inclusiv oamenii.

Subscribe to Colegiul Medicilor Veterinari Filiala Sibiu