Joi, 26 Martie, 2020 - 15:07

România a primit acceptul Uniunii Europene de a achiziționa echipamente medicale, precum măști, costume de protecție pentru medici și ventilatoare, în limita a 10 milioane de euro, a declarat joi președintele Klaus Iohannis.

Iohannis a spus că România este primul stat membru UE care a primit acceptul Comisiei Europene de a începe procedurile de achiziție de materiale sanitare necesare pentru constituirea unei rezerve pe teritoriul țării noastre.

Joi, 26 Martie, 2020 - 09:14
Companiile de telefonie mobilă vor oferi date către instituțiile care monitorizează carantina

Marile companii de telefonie mobilă din România, printre care Vodafone, Telekom și alți 5 operatori au fost de acord să ofere datele către instituțiile europene. Aceste date vor fi utilizate pentru a-i monitoriza pe oamenii aflați în carantină sau la izolare, în timpul epidemiei de coronavirus.

Acordul de a furniza date către Comisia Europeană a fost semnat și de Telefonica, Telecom Italia , Telenor, Telia și A1 Telekom Austria, care s-au întâlnit luni cu Thierry Breton, comisar european pentru piață internă și servicii

Sâmbătă, 21 Martie, 2020 - 07:09

Comisia Europeana va directiona catre Romania peste un miliard de euro pentru combaterea efectelor COVID-19, se arata intr-un document publicat pe pagina de Facebook a reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

Marţi, 17 Martie, 2020 - 08:26
în contextul situaţiei generate de virusul SARS-CoV-2

Comunicat de presă privind publicarea de către Comisia Europeană a unor linii directoare referitoare la gestionarea frontierelor şi libera circulaţie a bunurilor în contextul situaţiei generate de virusul SARS-CoV-2

Luni, 16 Martie, 2020 - 19:39

Comisia Europeană a propus luni restricţionarea călătorilor „neesenţiale” spre Uniunea Europeană pentru o perioadă iniţială de 30 de zile, în contextul în care Europa a devenit noul epicentru al pandemiei cu noul coronavirus.

„Cu cât vor exista mai puţine călătorii, cu atât mai bine vom putea limita răspândirea virusului”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o postare video pe Twitter, apoi într-o conferinţă de presă la Bruxelles după o videoconferinţă cu liderii G7.

Luni, 16 Martie, 2020 - 17:33

Comisia Europeană a prezentat luni un set de orientări adresate statelor membre cu privire la măsurile de gestionare a frontierelor în materie de sănătate, în contextul situației de urgență privind pandemia de COVID-19.

Scopul noilor decizii este de a proteja sănătatea cetățenilor, de a asigura tratamentul adecvat al persoanelor care trebuie să călătorească și de a menține disponibilitatea bunurilor și serviciilor esențiale.

Joi, 12 Martie, 2020 - 10:20

Bankwatch România a solicitat Comisiei Europene (CE) să analizeze ajutoarele de stat acordate Complexului Energetic Oltenia (CEO) de către Guvernul României pentru exproprierile în vedea extinderilor mai multor cariere și plata certificatelor de emisii de CO2. 

Miercuri, 11 Martie, 2020 - 13:11

Coronavirus: "Comisia va folosi toate instrumentele pe care le are la dispoziţie pentru a se asigura că economia Europei trece cu bine prin acest moment"

/romania/file/1png_ro1.png

Miercuri, 11 Martie, 2020 - 09:42
Ursula von der Leyen anunță alocări de 25 mld euro

Comisia Europeava va sustine economia tarilor afectate de epidemia provocata de noul coronavirus, prin crearea unui fond special ca raspuns la epidemie, a anuntat, marti presedintele CE, Ursula von der Leyen.

"Vom folosi toate instrumentele de care dispunem pentru ca economia noastra sa reziste la aceasta furtuna", a declarat Ursula von der Leyen, la incheierea unei reuniuni extraordinare prin videoconferinta cu cei 27 de lideri europeni.

"Ne vom asigura ca ajutoarele de stat se pot adresa companiilor care au cel mai mult nevoie", a spus ea.

Marţi, 10 Martie, 2020 - 15:15

Comisia Europeană evaluează toate opțiunile inclusiv modificarea regulilor de aviație ca răspuns la epidemia de coronavirus, a spus marți Comisia, relatează Reuters.

”Analizăm aviația pentru că aviația este unul dintre sectoarele cel mai tare lovite, evident. Analizăm inclusiv cu privire la regulile zborurilor”, a spus Janez Lenarcic, comisarul însărcinat de managementul crizei.

O decizie finală încă nu a fost luată, în timp ce cei 27 de comisari încă discută, a spus un oficial UE.
 

Marţi, 10 Martie, 2020 - 08:13
Măsuri excepţionale la instituţiile europene

La propunerea președintelui francez Emmanuel Macron marţi va avea loc o video-conferință cu alți lideri ai Uniunii Europene și cu președintele Consiliului European Charles Michel, pe tema epidemiei de coronavirus şi coordonarea unui răspuns comun la epidemia care afectează Europa, în special Italia, Franța și Germania, statele membre cu cel mai ridicat număr de infectări și decese, susţin surse europene.

Joi, 5 Martie, 2020 - 13:46

Comisia Europeană şi-a prezentat joi strategia privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi în Europa pe perioada 2020-2025, anunţă un comunicat de presă al CE.

Joi, 5 Martie, 2020 - 08:47

Comisia a propus astăzi ca anul 2021 să fie Anul european al căilor ferate, pentru a sprijini realizarea obiectivelor Pactului ecologic european în domeniul transporturilor. În 2021, o serie de evenimente, campanii şi iniţiative vor promova transportul feroviar ca mod de transport durabil, inovator şi sigur. Vor fi evidenţiate beneficiile sale pentru cetăţeni, pentru economie şi pentru climă şi se va pune accentul pe provocările rămase în vederea creării unui adevărat spaţiu feroviar unic european fără frontiere.

Miercuri, 26 Februarie, 2020 - 10:10

Statele vecine Italiei s-au angajat că nu-şi vor închide frontierele cu această ţară ca urmare a temerilor privind epidemia cu noul coronavirus, conform unei declaraţii comune semnate marţi la Roma de miniştrii sănătăţii din aceste ţări, anunţă AFP.

''Dorim să fim foarte clari asupra faptului că nu se pune problema închiderii frontierelor între ţările noastre. Ar fi (o măsură) disproporţionată şi ineficientă'', se arată în declaraţia semnată de Italia, Franţa, Elveţia, Austria, Croaţia, plus Germania şi Comisia Europeană.
 

Luni, 24 Februarie, 2020 - 16:00

Comisia Europeană a anunțat, luni, că va acorda o finanțare de 90 de milioane de euro pentru găsirea unui vaccin împotriva coronavirus. Finanțarea totală a Comisiei Europene pentru prevenirea răspândirii virusului la nivel global se ridică la 232 de milioane de euro.

Comisia Europeană a anunțat un nou pachet de ajutor financiar în valoare de 232 de milioane de euro pentru statele membre în combaterea focarelor de COVID-19, cunoscut drept coronavirus, epidemia ce a izbucnit luna decembrie a anului trecut în regiunea Wuhan, din China.

Vineri, 14 Februarie, 2020 - 20:00

Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2020-2022, adoptată de Guvern în data de 10 decembrie 2019 şi trimisă Parlamentului, prevede o ţintă de deficit de 3,8% din PIB în 2019, o cifră care potrivit Comisiei Europene constituie o dovadă prima facie a existenţei unui deficit excesiv în România, potrivit unui raport adoptat vineri de Comisia Europeană.

Din raport rezultă că România nu respectă criteriul deficitului definit în tratat şi că deschiderea unei proceduri de deficit excesiv este, prin urmare, justificată.

Joi, 13 Februarie, 2020 - 11:34

Declanşarea de către Comisia Europeană a procedurii de deficit excesiv nu exclude majorările de salarii şi pensii prognozate conform bugetului pentru acest an, a dat asigurări, joi, ministrul demis al Finanţelor, Florin Cîţu.

Joi, 6 Februarie, 2020 - 09:54

Comisia Europeană a comunicat oficial României că a aprobat rambursarea a 348.319.323,64 de euro la finalul lunii ianuarie 2020, reprezentând cheltuieli efectuate prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) şi solicitate pentru decontare de către ţara noastră în perioada 16 octombrie - 31 decembrie 2019. Astfel, conform informării primite de la Banca Naţională a României, aceşti bani au intrat efectiv în conturile statului român în data de 5 februarie 2020.

Joi, 6 Februarie, 2020 - 09:00
"Enhancing the accession process - A credible EU perspective for the Western Balkans"

La 5 februarie 2020, Comisia Europeană a publicat Comunicarea "Enhancing the accesion process - A credible EU perspective for the Western Balkans" ("Consolidarea procesului de aderare - O perspectivă europeană credibilă pentru Balcanii de Vest"), cuprinzând propunerile sale pentru revizuirea metodologiei politicii de extindere. Documentul trasează liniile principale de acţiune propuse de Comisia Europeană în acest proces.

Marţi, 28 Ianuarie, 2020 - 15:17

Pe data de 28 Ianuarie 2012 se celebrează Ziua Europeană a Protecţiei Datelor, de către toate statele membre ale Consiliului Europei, eveniment ce beneficiază de sprijinul Comisiei Europene pentru promovarea dreptului la viaţă privată şi la protecţia datelor personale.

Luni, 13 Ianuarie, 2020 - 14:19

Comisia Europeană a făcut astăzi publice rezultatele unui sondaj Eurobarometru privind drepturile pasagerilor în Uniunea Europeană (UE). Potrivit sondajului, 43% dintre cetățenii UE care au călătorit cu avionul, cu trenul pe distanțe lungi, cu autocarul, cu vaporul sau cu feribotul în ultimele 12 luni („călătorii”) știu că UE a instituit drepturi pentru pasageri, în timp ce, în România, doar 42% dintre cetățeni se regăsesc în această situație.

Vineri, 10 Ianuarie, 2020 - 20:15
„Trei zile și o armată de oameni ” pentru sezonul reducerilor...

Vizita Prim-ministrului Ludovic Orban la Bruxelles s-a dovedit a fi o mare dezamagire, a constatat fostul ministru al afacerilor europene, Victor Negrescu.

Joi, 9 Ianuarie, 2020 - 13:50

Prim-ministrul României Ludovic Orban a avut miercuri, 8 ianuarie 2020, în cea de-a doua zi a vizitei de lucru la Bruxelles, întrevederi cu Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru o Europă pregătită pentru era digitală, cu Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru o economie în serviciul cetățenilor, precum și cu Adina Vălean, comisar european pentru transporturi.

Joi, 9 Ianuarie, 2020 - 13:45

Întrevederea premierului Ludovic Orban cu Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, și declarații comune de presă:

Vineri, 20 Decembrie, 2019 - 10:46

UNTRR solicită Eurodeputaților români, Reprezentanților Permanenți ai României la COREPER și Ministerului Transporturilor contestarea acordului inacceptabil al trialogului privind Pachetul Mobilitate 1, prin care firmele de transport rutier din România sunt excluse din piața europeană de transport

Vineri, 13 Decembrie, 2019 - 12:07
Propunerile Finlandei sunt inacceptabile

Declarațiil ale președintelui înaintea participării la reuniunea Consiliului European: .

Duminică, 1 Decembrie, 2019 - 12:31
Debutul - pe 1 decembrie

Noua Comisie Europeana condusa de Ursula von der Leyen isi preia prerogativele pe 1 decembrie, cu un program care se anunta foarte incarcat si cu multe propuneri concrete pentru primele 100 de zile.
In lipsa unui comisar desemnat al Marii Britanii, noua Comisie Europeana va fi formata din 27 de comisari, cu tot cu presedinta Ursula von der Leyen, si va avea opt vicepresedinti, inclusiv Inaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe si politica de securitate, functie care va fi detinuta de spaniolul Josep Borrell.

Joi, 28 Noiembrie, 2019 - 14:50

Comisia Europeană a publicat rapoartele care descriu profilul sistemelor de sănătate din 30 de țări. Profilurile de țară în ceea ce privește sănătatea sunt publicate împreună cu un raport însoțitor care indică câteva dintre tendințele majore manifestate în transformarea sistemelor noastre de sănătate și trage principalele concluzii din profiluri.

Profilul de țară al României în privința sănătății

Joi, 31 Octombrie, 2019 - 15:33

Comisia Europeană a aprobat joi, 31 octombrie, plata unei sume de aproape 25 de milioane EUR sub formă de asistență bugetară pentru Republica Moldova, pentru a ajuta guvernul acestei țări să realizeze reforme esențiale în domeniile poliției, combaterii corupției și a spălării banilor, agriculturii și dezvoltării rurale, care vor aduce beneficii cetățenilor acestei țări. 

Marţi, 29 Octombrie, 2019 - 20:05
Comisia nu a mai avut răbdare să se clarifice treburile de la București

Ursula von der Leyen, preşedintele-ales al Comisiei Europene, a primit marţi după-amiază scrisoarea Guvernului Viorica Dăncilă cu noua propunere pentru postul de comisar european, a declarat un oficial UE, precizând că sunt cunoscute disensiunile de la Bucureşti, dar că procedura este urgentă.

Subscribe to Comisia Europeană